Κουρεμένα και κλειδωμένα τα εκατομμύρια του ΑΠΟΕΛ

Η πρώτη και επιπόλαιη ανάγνωση των ΜΜΕ όσον φορά το διάταγμα που αφορά την Τράπεζα Κύπρου έφερε ψες ως είδηση ότι το κούρεμα στις καταθέσεις θα είναι της τάξης του 37.5%. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση του διατάγματος επιβεβαιώνει του φόβους ότι τα χειρότερα έπονται. Και αυτό γιατί το τελικό κούρεμα ενδέχεται να φτάσει εώς και το 60% (απαίτηση ΔΝΤ) ενώ το υπόλοιπο 40% της κατάθεσης θα παραμείνει «κλειδωμένο» για ένα διάστημα τριών μηνών! Ειδικότερα, το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ, θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες, αλλά και ποσοστό 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για διάστημα έως 90 ημερών μετά τη λήξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η οποία βεβαίως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης.

Ούτε και το υπόλοιπο 40% όμως μένει ελεύθερο, ακόμη κι αν αρθούν οι γενικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, το ποσό αυτό τοκίζεται από την πρώτη μέρα μετατροπής του σε νέο ειδικό καταθετικό τίτλο, αλλά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση καταβολής τόκων ή κεφαλαίου, εκτός από την περίπτωση εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου

Οι επιπτώσεις στον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ όπως έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις αφού οι συνολικές καταθέσεις του στην τράπεζα Κύπρου ανέρχονται στα 5.5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από τους όρους του σχετικού διατάγματος οι συνέπειες για την ομάδα μας είναι τραγικές αφού για άγνωστο χρονικό διάστημα, κανένας καταθέτης δεν θα είναι σε θέση να εισπράξει έστω και ένα ευρώ, από το υπερβάλλον των 100.000 ευρώ τμήμα της κατάθεσης του, παρά μόνον αν- και όποτε- το αποφασίσει η Αρχή Εξυγίανσης.

Η διοίκηση Ερωτοκρίτου αφού ξεπεράσει το αρχικό σοκ από τα πιο πάνω θα πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα και πως θα αναπροσαρμόσει τα πλάνα της όχι μόνο για τη νέα χρονιά αλλά και για τη φετινή. Το ότι τα 5.5 εκατομμύρια δεν θα είναι διαθέσιμα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμή λειτουργία της εταιρείας.

Το ότι στην τράπεζα Κύπρου υπάρχει ένας τρεχούμενος λογαριασμός με παρατράβηγμα μειώνει το συνολικό ποσό που θα παραμείνει «κλειδωμένο» αλλά δεν βοηθά τη ρευστότητα που είναι πλέον το ζητούμενο.

H μισθοδοσία παικτών και προπονητών ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ευρώ αλλά υπάρχουν και άλλα έξοδα χιλιάδων ευρώ. Το απόθεμα που υπάρχει στην Εθνική Τράπεζα και ανέρχεται στο 1.5 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελέσει την άμεση σανίδα σωτηρίας και στην συνέχεια θα έρθει το τσουνάμι αλλαγών.

Το σχόλιο στη στήλη Πίκος Απίκος για την τραγική διαχείριση της ρευστότητας ενόχλησε κάποιους στα υψηλά δώματα της εταιρείας αλλά επιμένουμε. Αν υλοποιείτο η προ εξαμήνου απόφαση του ίδιου του συμβούλιου για διασπορά των 7 εκατομμύριων σε συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα το σημερινό πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο και απόλυτα διαχειρίσιμο.

Το σχετικό διάταγμα

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X