Το project της Astana FC

H Αστάνα και η προσπάθεια της να αποτελέσει το ποδοσφαιρικό όχημα με το οποίο η πρωτεύουσα του Καζακστάν θα γίνει γνωστή στο διεθνή χώρο αναλύεται σε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα του Manuel Veth του University of London King’s College, Manuel Veth.

Διαβάστε και θα καταλάβετε…

Σκοπός ίδρυσης και χρηματοδότηση

“Συχνά γίνεται αναφορά ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει ακριβώς στην πρωταθλήτρια του Καζακστάν, Αστάνα. Όπως και η ίδια η πόλη, ο σύλλογος στερείται ιστορίας και παράδοσης εν αντιθέσει με τις Kairat Almaty και Shakhter Karagandy, δύο συλλόγους με μεγάλη ιστορία και πλούσιες παραδόσεις.

Ο σύλλογος που ιδρύθηκε μόλις πριν από έξι χρόνια, με την ονομασία Lokomotiv Astana, δημιουργήθηκε για να εκπροσωπεί τη νέα πρωτεύουσα του Καζακστάν στο πρωτάθλημα της χώρας. Από το ξεκίνημά του ο σύλλογος χρηματοδοτείτο από την πολιτεία, και από τη στιγμή που έφερε το όνομα Lokomotiv τον σπόνσαρε από την εθνική υπηρεσία σιδηροδρόμων της χώρας.

Αλλαγή εικόνας

Το 2011, ωστόσο, ο σύλλογος άλλαξε την ονομασία του σε FC Astana και το 2014 ένα νέο έμβλημα παρουσιάστηκε. Και οι δύο αλλαγές έγιναν γιατί οι επίσημοι ήθελαν ο σύλλογος να εκπροσωπεί καλύτερα τόσο την πρωτεύουσα όσο και την πολιτεία του Καζακστάν στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Όπως σημείωσε πέρυσι σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του συλλόγου Kaisar Bekenov, “Μαζί κάναμε μία έρευνα της αγοράς για να βρούμε ένα νέο όνομα και εμείς οραματιζόμαστε μεγαλεπήβολα σχέδια. Σε γενικές γραμμές, το έργο της FC Astana είναι να προωθεί την εικόνα της Αστάνα και της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Ως μέρος της ανοικοδόμησης της FC Astana, ο σύλλογος επίσημα έλυσε τη συνεργασία του με την εθνική υπηρεσία σιδηροδρόμων της χώρας το 2014 κι αντ’ αυτού τώρα χρηματοδοτείται από την κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου, το Εθνικό ταμείο προνοίας, το οποίο κατέχει είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει πολλές σημαντικές εταιρείες της χώρας, μεταξύ των οποίων την εθνική υπηρεσία σιδηροδρόμων και το ταχυδρομείο, την κρατική εταιρεία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και πολλούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέλος του Presidential Sports Club

Ως εκ τούτου, η FC Astana δεν είναι μόνο ένα σκέλος των δημοσίων σχέσεων της Samruk-Kazyna, αλλά όπως ο Kaisar Bekenov τόνισε, είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να προωθήσει την εικόνα του Καζακστάν σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, το 2013 ο σύλλογος έγινε μέρος της Astana Presidential Sports Club, μίας πολύ-αθλητικής Ομοσπονδίας, η οποία ενεργεί ως μητρική οργάνωση διάφορων αθλητικών συλλόγων της πρωτεύουσας, όπως η ομάδα χόκεϊ επί πάγου Barys Astana, η Basketball Club Astana, το boxing club Astana Arlans και η ομάδα ποδηλασίας Astana, η οποία συμμετέχει τακτικά στο Γύρο της Γαλλίας και είχε ως μέλος της τον ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ το 2009.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev, είναι ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου. Ο Nazarbayev έχει επισημάνει ότι ο πολύ-αθλητικός σύλλογος δεν πήρε τυχαία το όνομά του από την πρωτεύουσα του Καζακστάν. Μιλώντας στους Astana Times ο Nazarbayev τόνισε ότι «Η Astana είναι ένας ελαφρύς πύργος της ανάπτυξης του Καζακστάν”. Και πρόσθεσε: “Η χώρα μας έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον τομέα του αθλητισμού. Επτά χρυσά μετάλλια και η 12η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το μαρτυρούν αυτό. Το Καζακστάν προσπαθεί να γίνει μία δύναμη παγκόσμιας κλάσης στον αθλητισμό. Έχουμε ένα αστερισμό από λαμπρούς αθλητές που έχουν δοξάσει τη χώρα μας με τις νίκες τους. Δεν έχουμε, όμως, την πρόθεση να σταματήσουμε. Θα πρέπει να εισάγουμε ένα άκρως επαγγελματικό επίπεδο αθλητικής διαχείρισης. Το Καζακστάν θα πρέπει να είναι γνωστό ως το έθνος των νικητών. Μετά την Πανεπιστημιάδα στο Αλμάτι το 2017, θέλουμε να χτυπήσουμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη νότιο πρωτεύουσα το 2022. Όλες οι προϋποθέσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και υπάρχει ελπίδα για στήριξη από τη διεθνή αθλητική κοινότητα”.

“Το πιο όμορφο γήπεδο στην Ευρώπη”

Στην FC Astana, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για να γίνει ένα πραγματικό αθλητικό έθνος, δόθηκαν επαρκείς κρατικοί πόροι για να εγγυηθεί την επιτυχία του συλλόγου. Ως μέρος αυτής της ατζέντας ο σύλλογος έχει πρόσβαση στο πιο σύγχρονο στάδιο της χώρας, Astana Arena. Άνοιξε το 2009 και η κατασκευή του κόστισε $185 εκατομμύρια. Περιγράφηκε από τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί ως “το πιο όμορφο γήπεδο στην Ευρώπη”. Το γήπεδο έχει γίνει από τότε ένα σημαντικό σύμβολο της Astana, και όπως τονίζεται από τον Fettah Tamince το συνδιοκτήτη της Sembol Construction, η οποία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του, το γήπεδο “βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σταδίων και την τεχνολογία, και ασφαλώς θα συμβάλει προς την ακμάζουσα πολιτιστική και κοινωνική σκηνή μέσα στην ταχέως αναπτυσσόμενη Αστάνα. Είναι ένα επιβλητικό έργο, όχι μόνο για το Καζακστάν, αλλά και για την ομάδα μας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον και τις συνεχείς επενδύσεις μας στο εσωτερικό της χώρας”.

Αξία σχεδόν 14 εκατομμύρια

Επιπλέον, ο σύλλογος έχει αυτό που θεωρείται ως ο υψηλότερος προϋπολογισμός παικτών για το 2015 στο πρωτάθλημα του Καζακστάν. Η ομάδα της FC Astana, η οποία σύμφωνα με transfermarkt.de αξίζει €13.800.000, θεωρείται η πιο ακριβή στο πρωτάθλημα, και περιλαμβάνει αρκετούς ξένους παίκτες, όπως τον 20χρονο Σέρβο αμυντικό χαφ Νεμάνια Μαξίμοβιτς, ο οποίος αγοράστηκε από τη σλοβενική ΝΚ Ντομζάλε για €2.000.000, και τον 21χρονο Γκανέζο επιθετικό Patrick Twumasi, ο οποίος προηγείται σήμερα στον πίνακα των σκόρερ της ομάδας με έξι γκολ. Η πιο ενδιαφέρουσα προοπτική της ομάδας του Καζακστάν είναι ο Γκεόργκι Ζούκοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζακστάν, αλλά έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο Βέλγιο και έχει επίσης εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο επίπεδο U-19. Ο Ζούκοφ αυτή τη στιγμή είναι δανεικός από το βελγικό σύλλογο Σταντάρ Λιέγης.

Λιγοστή προέλευση, αλλά αυξάνεται…

Παρά το φουτουριστικό στάδιο, και τους απεριόριστους πόρους που διατίθενται για τον σύλλογο, η FC Astana έχει, ωστόσο, αποτύχει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των οπαδών του ποδοσφαίρου στην Αστάνα. Πολλά παιχνίδια της FC Αστάνα στο πρωτάθλημα έγιναν μπροστά σε άδειες κερκίδες στην Αστάνα Αρένα. Το 2012, για παράδειγμα, ο μέσος όρος προσέλευσης σε αγώνες της FC Astana ήταν 5081, και παρόλο που η παρουσία του κόσμου αυξάνεται στο χωρητικότητας 30.000 θέσεων Αστάνα Αρένα, πολλοί από αυτούς που πηγαίνουν είναι άσχετοι με το ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 23.650 οπαδοί παρακολούθησαν τη νίκη της Αστάνα επί της Σλοβενικής ομάδας NK Maribor, για το Β΄ Προκριματικό Γύρο του Τσ. Λιγκ.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς επιτυχίας του έργου του ποδοσφαίρου στη νέα πρωτεύουσα του Καζακστάν. Η FC Astana όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επιτυχής στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα πρέπει επίσης, τουλάχιστον, να φτάσει στη φάση των ομίλων του Europa League (σ.σ: το έχει καταφέρει πλέον), προκειμένου να χτίσει ένα εμπορικό σήμα στο ποδόσφαιρο που θα είναι αναγνωρισμένο, όχι μόνο στο Καζακστάν, αλλά και στο εξωτερικό. Οι κρατικοί οργανισμοί του Καζακστάν θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι η FC Astana λαμβάνει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να ευημερήσει, αφού η FC Astana ιδίως, και ο αθλητισμός γενικά, έχουν αναγνωριστεί από τις κρατικές αρχές ως το πιο σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ του νεαρού έθνους-κράτους”.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X