Ένας τελικός σε αμερικανικά πρότυπα

Ακόμη και το Financial Fair Play (FFP) άργησε πολύ με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις των αλλαγών της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Μποσμάν είχαν, ήδη, γίνει φανερές από το 2000. Οταν η ΟΥΕΦΑ άρχισε να στρέφει την ματιά της και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να εξετάζει τις αλλαγές που μπορούν να φέρουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ρυθμίσεις και οργανωτικές δομές που ισχύουν σε μεγάλη έκταση στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ, οι αλλαγές, άρχισαν να υλοποιούνται. Η αναβάθμιση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μία από αυτές.

Λίγο μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010 στο Λονδίνο, δημοσιοποιήθηκε μία μελέτη της Μastercard με βάση την οποία το συνολικό οικονομικό όφελος για την πόλη που φιλοξενεί τον τελικό μπορεί να φθάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία της έρευνας δεν μπορούν εύκολα να επιβεβαιωθούν, αλλά δείχνουν πως  και η Ευρώπη αρχίζει να βαδίζει στα βήματα που κινείται ο τελικός του Super bowl. Ιδιαίτερα μετά τη μετάθεση της ημέρας διεξαγωγής του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, από Τετάρτη σε Σάββατο. Τι είναι, όμως, αυτός ο τελικός του Super Bowl;

Το ακριβότερο, με διαφημιστικούς όρους, αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Ενας τελικός, αυτός του αμερικανικού φούτμπολ, που αποτελεί κάτι ανάλογο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, με ασύγκριτα μεγαλύτερη εμπορική αξία, χάρη στην ολοκληρωμένη οικονομική οργάνωση που έχουν οι Αμερικανοί. Από ορισμένα και μόνο στοιχεία, μπορεί κάποιος να καταλάβει το εύρος της εμπορικότητας ενός και μόνο παιχνιδιού. Το ποσό που κάθε χρόνο ξοδεύουν οι Αμερικανοί σε αντικείμενα (πίτσες, μπίρες, αναμνηστικά) το διήμερο του τελικού του Super Bowl φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το μέσο κόστος ενός διαφημιστικού διάρκειας 30” κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης του τελικού, αγγίζει τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό μάλιστα που ξόδεψαν οι 5 κορυφαίοι διαφημιζόμενοι στα παιχνίδια του Super Bowl από το 1987 μέχρι το 2011 φθάνει το 1 δισ. δολάρια ενώ υπολογίζεται ότι την τηλεοπτική μετάδοση του παιχνιδιού παρακολουθούν κάτι περισσότερο από 110 εκτομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 1/3 της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πολλές μεγάλες εταιρείες επιλέγουν τον τελικό του Super Βowl για να ξεκινήσουν τη διαφημιστική προβολή των νέων προϊόντων τους. Και η πόλη που φιλοξενεί τον τελικό βγαίνει μετά από ψηφοφορία ανάμεσα στις υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί και επειδή η φιλοξενία του τελικού σημαίνει υψηλά έσοδα για την πόλη, υπάρχουν διεκδικητές κάθε χρόνο.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!