Ένας χρόνος Γιώργος Δώνης

Σαν σήμερα πριν έναν χρόνο η διοίκηση Ερωτοκρίτου ανακοίνωνε την πρόσληψη του Γιώργου Δώνη στη θέση του προπονητή του ΑΠΟΕΛ. Είχαν προηγηθεί πολλά και διάφορα με τον Πάουλο Σέρτζιο να αντέχει μετά βίας τέσσερις μήνες στον πάγκο της ομάδας μας. Κάνοντας έναν απολογισμό των πρώτων 12 μηνών του Δώνη στον ΑΠΟΕΛ θα λέγαμε ότι τα επιτεύγματα της ομάδας σε αυτό το διάστημα τον καθιστούν ως έναν από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία της ομάδας μας. Στο διάστημα αυτό ο Δώνης κατάφερε να οδηγήσει τον ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του περσινού νταμπλ και στον τεράστιο φετινό στόχο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Μόνο όσοι ξέρουν ή μπορούν να θυμηθούν τα δεδομένα στον ΑΠΟΕΛ πριν έναν ακριβώς χρόνο είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος της επιτυχίας.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Ερχόμενος στον ΑΠΟΕΛ ο Δώνης ήταν με την λανθασμένη εντύπωση ότι θα έβρισκε μια καλοκουρδισμένη μηχάνη αφού όπως όλους που ήταν από έξω έμεινε με την εντύπωση του συλλόγου που έφτασε μέχρι τους 8 του Champions League. Το καλοκαίρι σε συνέντευξη του όμως παραδέχτηκε ότι βρήκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πως τους πρώτους μήνες δεν μπορούσε καν να σκεφτεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο ΑΠΟΕΛ την περίοδο εκείνη αντιμετώπιζε όλων των ειδών τα προβλήματα με τη διοίκηση Ερωτοκρίτου να αμφισβητείται έντονα από τους οργανωμένους και όχι μόνο αφού έδειξε τρομερή αδυναμία να διοικήσει και να διαχειριστεί την μετά Γιοβάνοβιτς εποχή. Το οικονομικό αδιέξοδο ήταν παραπάνω από ορατό ενώ τα κρούσματα απειθαρχίας στον Αρχάγγελο ήταν παραπάνω από συχνά.

Η προβληματική κατάσταση επιβεβαιώθηκε και μέσα από τα αποτελέσματα. Στον πρώτο του αγώνα στον πάγκο η ομάδα μας έχασε από τον Ερμή και παρά κάποια νικηφόρα αποτελέσματα η ομάδα έχανε βαθμούς με χαρακτηριστική ευκολία.

Η αρχή του comeback

Με τη διαφορά από την κορυφή να φτάνει έως και το -8 τα πράγματα έδειχναν και ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τα δεδομένα άρχισαν να διαφοροποιούνται προς το καλύτερο με αφορμή τις μεταγραφικές προσθήκες της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου αλλά και κάποια καλά αποτελέσματα.

Στο διάστημα αυτό έγινε και η αλλαγή στο διοικητικό γεγονός που βοήθησε να υπάρξει γενικότερη ηρεμία έτσι άρχισαν να δημιουργούνται συνθήκες ανάκαμψης. Με τον Ντε Βινσέτι να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και τους Πάρντο – Μαντούκα να είναι ηγετικές μορφές ήρθε ένα σερί 9 νικών (17η – 25η αγωνιστική).

Ο Δώνης πιστώνεται την αγωνιστική ανάσταση των Αμορίν, Βινίσιους και σε μεταγενέστερο στάδιο του Σιέρινταν των οποίων η συνεισφορά από ανύπαρκτη επί ημερών του έγινε καταλυτική.

Τα παράξενα και θριαμβευτικά play offs

Η ομάδα μας αρχίζει τα play offs με -3 από την Αελ που δείχνει ότι αν δεν φροντίσει να πάρει βαθμούς με δόλιο τρόπο θα δυσκολευτεί να αντέξει. Οι δυο σερί ήττες όμως από Ερμή (εντός) και Απόλλων (εκτός) κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της ομάδας μας. Παράλληλα φέρνουν και τα πρώτα σύννεφα αφού η διοίκηση για πρώτη φορά εξετάζει θέμα προπονητή.

Ο Δώνης παραμένει αλλά τα πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά από την ομάδα του Σοφοκλέους που καταρρέει.

Έτσι το πρωτάθλημα κρίνεται στη γνωστή και τελευταία επεισοδιακή τελευταία αγωνιστική που γίνεται με τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζει την Αελ με 0-1 και να κατακτά το νταμπλ αφού λίγες μέρες πριν κέρδισε και τον Ερμή στον τελικό κυπέλλου.

Και όμως αμφισβητείται

Δεν θα ήμασταν ΑΠΟΕΛ αν ο Δώνης δεν είχε τους φανατικούς του επικριτές οι οποίοι παρά τα επιτεύγματα της ομάδας στον ένα αυτό χρόνο θεωρούν ότι ο προπονητής μας έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά! Όσοι βλέπουν το ποτήρι μόνιμα μισοάδειο όσον αφορά τον Γιώργο Δώνη καταλογίζουν του καταλογίζουν φοβερές αδυναμίες στο να παρουσιάσει μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο και λανθασμένες επιλογές στο καταρτισμό της 11αδας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αν δεν κερδίζαμε το πρωτάθλημα το πιθανότερο σενάριο θα ήταν να μην ανανέωνε ενώ οι πιο ακραίοι υποστηρίζουν ότι είναι η αυτοκτονία της Αελ μας έφερε τον τίτλο!

Η επιμονή του για τον Τζιμπούρ ήταν το θέμα που δημιούργησε μεγάλες συζητήσεις από τον Ιούλιο οι οποίες ακόμα συνεχίζονται και εντείνονται λόγω της ανετοιμότητας του Αλγερινού. Ούτε στους πρώτους αγώνες της φετινής χρονιάς ο ΑΠΟΕΛ δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο αλλά η ομάδα του Δώνη έχει φοβερή αποτελεσματικότητα.

Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι αν ο προπονητής μας διαχειριστεί σωστά το ρόστερ το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα θα είναι γεγονός. Κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί ακόμα μια τεράστια επιτυχία για τον Δώνη είτε αυτό αρέσει είτε όχι!

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!