ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΑΠΟΕΛ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει το φίλαθλο κόσμο για τα διαδραματισθέντα που αφορούν τον Τελικό Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου στο γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κατά τον Οκτώβριο του 2008 κλήρωσε το γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» για να αποτελέσει το χώρο διεξαγωγής των φετινών τελικών καλαθόσφαιρας Ανδρών και Γυναικών. Αργότερα, και αφού επεξεργάστηκε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Σωματείων αποφάσισε όπως οι τελικοί διεξαχθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009.

Στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ανδρών κληρώθηκαν οι ΑΕΛ εναντίον της ΑΕΚ με ημερομηνία διεξαγωγής την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009 και ΑΠΟΕΛ εναντίον ΚΕΡΑΥΝΟΥ με ημερομηνία διεξαγωγής την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009.

Πριν τη διεξαγωγή του αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ και αφού πέρασε η ΑΕΛ στον τελικό, η ΚΟΚ αποφάσισε όπως ο Τελικός μετατεθεί από την Παρασκευή 6 Μαρτίου στην Κυριακή 8 Μαρτίου. Το αιτιολογικό που προβλήθηκε για την αλλαγή της ημερομηνίας ήταν ότι η ΑΕΛ θα αγωνιζόταν στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων στη Ρωσία στις 3 Μαρτίου και θα επέστρεφε στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης 5 Μαρτίου, άρα η ΚΟΚ ήταν νομιμοποιημένη στη βάση καταστατικών διατάξεων που αφορούν το διάστημα διεξαγωγής αγώνων των ομάδων, να προβεί σε αυτή την αλλαγή.

Όμως, και αυτό το αφήνουμε στην κρίση του φίλαθλου κόσμου, η αποστολή της ΑΕΛ επέστρεψε στην Κύπρο το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Μαρτίου, κάτι το οποίο ασφαλώς και είχε προγραμματιστεί πριν από αρκετό χρονικό διάστημα.

Εύλογα διερωτάται ο κάθε αντικειμενικός φίλαθλος. Γιατί δεν περίμενε η ΚΟΚ τη διεξαγωγή και του δεύτερου ημιτελικού μεταξύ ΑΠΟΕΛ-ΚΕΡΑΥΝΟΥ και να καλέσει σε σύσκεψη τα διαγωνιζόμενα στον τελικό σωματεία για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο ημιτελικός ΑΠΟΕΛ-ΚΕΡΑΥΝΟΥ που διεξήχθηκε στις 19 Φεβρουαρίου υπήρξε νικηφόρος για την ομάδα μας. Η πρόκριση μας ήταν γεγονός. Άμεσα το σωματείο μας, και αφού έλαβε υπόψη την προϊστορία επεισοδίων ανάμεσα στους οπαδούς ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, την καταστροφή του λεωφορείου που μετέφερε την καλαθοσφαιρική μας ομάδα στον αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝΑ-ΑΠΟΕΛ και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝΑ-ΑΠΟΕΛ και την τοποθεσία του ορισθέντα για τον τελικό γηπέδου, απέστειλε επιστολή προς ΟΛΑ τα αρμόδια σώματα. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αρχηγείο Αστυνομίας, Εθνική Επιτροπή κατά της Βίας, Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΟΚ σε συνεδρία της όρισε κατά τη διάρκεια τιμωρίας έδρας του ΑΠΟΕΛ από τη Δικαστική Επιτροπή, το γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» προκειμένου να αγωνισθεί το ΑΠΟΕΛ εναντίον της ΑΕΚ.

Η Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΚΟΚ σε μια συνετότερη απόφαση της και μετά από δική μας αίτηση και προκειμένου να αποκλείσει οποιοδήποτε κίνδυνο επεισοδίων, καθαρά για προληπτικούς λόγους, μετέφερε ένα αγώνα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα που δεν αναμένετο να προσελκύσει περισσότερους από μερικούς δεκάδες φιλάθλους από τη Λεμεσό στη Λάρνακα. Παρόλο που η μεταφορά του αγώνα στη Λάρνακα ισοδυναμούσε με την παραχώρηση της τυπικής έδρας του ΑΠΟΕΛ στην ΑΕΚ αφού το «Κίτιο» αποτελεί τη φυσική της έδρα, επικροτήσαμε και συναινέσαμε στην απόφαση αυτή, αφού πολλές φορές τονίσαμε ότι πρώτιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος μέσα σε υγιείς συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και ασφάλειας ανάμεσα στους φιλάθλους.

Στην επιστολή μας ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2009 προς όλα τα αρμόδια σώματα, ζητήσαμε την άμεση αλλαγή χώρου διεξαγωγής του τελικού από το «Σπύρος Κυπριανού» στο «Κϊτιο». Παράλληλα εισηγηθήκαμε όπως η ΚΟΚ πάρει πάγια απόφαση διεξαγωγής των τελικών στο «Κίτιο» σε περίπτωση που στον τελικό προκρίνονται μία ομάδα από τη Λευκωσία και μία από τη Λεμεσό.

Το «Σπύρος Κυπριανού» είναι ένα εξαιρετικό γήπεδο καλαθόσφαιρας όσο αφορά τον αγωνιστικό του χώρο και τις άλλες κοινόχρηστες αίθουσες του. Δεν διαθέτει όμως κατάλληλες διαχωριστικές υποδομές στις κερκίδες και στους χώρους στάθμευσης και η πρόσβαση προς το γήπεδο αυτό γίνεται από τους ίδιους δρόμους είτε οι φίλαθλοι προσέρχονται από τη Λευκωσία είτε από τη Λεμεσό.

Παράλληλα το γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» δεν αποτελεί έδρα της ΑΕΛ, για να ισχυριστεί κάποιος ότι η όποια μεταφορά του τελικού από το γήπεδο αυτό στο «Κίτιο» θα παραβίαζε οποιαδήποτε δικαιώματα θα ανακτούσε η ΑΕΛ από τη διεξαγωγή του αγώνα στο «Σπύρος Κυπριανού».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με βάση την προκήρυξη του Κυπέλλου Κύπρου, τα δύο διαγωνιζόμενα σωματεία δικαιούνταν ίσο αριθμό εισιτηρίων και άρα η μεταφορά του αγώνα στο «Κίτιο» ουδόλως θα εμπόδιζε τα δύο διαγωνιζόμενα σωματεία να εξαντλήσουν τα εισιτήρια που δικαιούνται.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της ΚΟΚ, της ΚΟΠ και των Σωματείων. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας και οφείλουμε να εκθειάσουμε την υπεύθυνη και άκρως επαγγελματική τους στάση, τόνισαν κατηγορηματικά ότι το γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» δεν πληρεί συνθήκες ομαλής πρόσβασης και διαχωρισμού και εισηγήθηκαν τη διεξαγωγή του τελικού στο «Κίτιο» όπου η αστυνόμευση, πρόσβαση των φιλάθλων από διαφορετικές πόλεις και ο διαχωρισμός των φιλάθλων θα ήταν ασφαλέστερος Πλην όμως, όπως τονίστηκε και από τον αρμόδιο Υπουργό, η αρχή η οποία νομιμοποιείτο να αλλάξει το γήπεδο ήταν η ΚΟΚ και σε περίπτωση που επέμενε, η αστυνομία, παρά τους ενδιασμούς και διαφωνίες της όφειλε να αστυνομεύσει τον αγώνα. Δυστυχώς η αλλαγή δεν κατέστη εφικτή λόγω της εμμονής του Προέδρου της ΚΟΚ κ. Γιώργου Χρυστοστόμου.

Το σωματείο μας θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, εκθειάζοντας όλους όσους έλαβαν σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς μας. Ελπίζουμε οι φόβοι μας να παραμείνουν στα άψυχα κείμενα μας και να μην επηρεαστούν ανθρώπινες ψυχές και ανθρώπινες περιουσίες.

Προκριθήκαμε στο τελικό κυπέλλου καλαθόσφαιρας μετά από 4 χρόνια, χάρις στην επική υπερπροσπάθεια των αθλητών μας και τη συγκλονιστική συμπαράσταση των οπαδών μας.

Η ομάδα θα κατέλθει στον αγωνιστικό χώρο του «Σπύρος Κυπριανού» για να καταθέσει ψυχή, ευελπιστώντας ότι με τη μοναδική συμπαράσταση των οργανωμένων μας οπαδών, πάντοτε στα πλαίσια της υπέροχης και κόσμιας συμπεριφοράς, θα προσθέσει άλλη μια σελίδα δόξας στη πλούσια ιστορία του σωματείου μας.

Σεβόμαστε τη μεγάλη μας αντίπαλο ΑΕΛ, δηλώνουμε όμως ότι θα την κοιτάξουμε στα μάτια και θα συμβάλουμε στη διεξαγωγή ενός αγώνα διαφήμισης για το άθλημα.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του αγώνα στο «Σπύρος Κυπριανού» είναι αμετάκλητη. Καλούμε τους φιλάθλους μας να επιδείξουν σοβαρότητα και ψυχραιμία προάγοντας με τη συμπεριφορά τους τον αθλητικό μας πολιτισμό. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πολυτιμότερες και από την όποια κατάκτηση του όποιου τρόπαιου.

Ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των φιλάθλων, κατά τη προσέλευση, παραμονή και αποχώρησης τους από το γήπεδο. Η ασφάλεια των φιλάθλων και των περιουσιών τους ας αντιμετωπισθεί με την αναγκαία προσοχή γιατί σε καμιά περίπτωση επιθυμούμε να επανέλθουμε δριμύτεροι κατακεραυνώνοντας εκείνους που πεισματικά αγνόησαν τις προτροπές και εκκλήσεις μας.

Οι ευθύνες τους θα είναι βαρύτατες

Γραφείο Τύπου ΑΠΟΕΛ

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!