Απευθείας από το εργαστήριο ταλέντων

Ο Αλέξις Σάντσεζ είναι μία ιστορία από αυτές που το Χόλιγουντ κάνει ταινία. Είναι η απεικόνιση του δρόμου από το πουθενά στο παντού. Από την ανυπαρξία στη διασημότητα, από τη φτώχεια, στα πλούτη. Ο Σάντσεζ μεγάλωσε στην Tοκοπίλα, μία μικρή πόλη με πληθυσμό 25.000 ανθρώπων, που βρίσκεται 1.600 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Σαντιάγκο. Βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στην έρημο Ατακάμα και τις βραχώδεις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι μία από τις πιο φτωχές, τις πιο μολυσμένες πόλεις της Νότιας Αμερικής, είναι καλυμμένη με χώμα σχεδόν όλο τον χρόνο και το 2007, χιλιάδες σπίτια της καταστράφηκαν σε έναν τεράστιο σεισμό. Το προσωνύμιο της πόλης είναι η «γωνιά του Διαβόλου».

Ωστόσο, αυτή η γωνιά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου ο Σάντσεζ αισθάνεται σαν στο σπίτι του. «Ο σκίουρος» (παρατσούκλι που του δόθηκε, γιατί μπορούσε να σκαρφαλώνει γρήγορα στις στέγες των σπιτιών και να φέρνει τις μπάλες που είχαν μείνει εκεί ύστερα από κάποια στραβοκλοτσιά) πηγαίνει στην Τοκοπίλα κάθε καλοκαίρι. Συχνάζει στο κεντρικό μπαρ της πόλης, παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους με τα παιδιά και συνηθίζει να τρέχει σε λόφους και τα βουνά γύρω από την πόλη. Μεγάλωσε ορφανός από πατέρα και δούλεψε σε ένα πάρκινγκ δίπλα σε ένα νεκροταφείο. Στους σκονισμένους δρόμους αυτής της πόλης έμαθε μπάλα, παίζοντας ξυπόλητος με παιδιά που ήταν μεγαλύτερα από αυτόν.

Στα 15 του, ο δήμαρχος του έδωσε το πρώτο του ζευγάρι παπούτσια όταν αρχισε να παίζει στην ομάδα των ορυχείων της γειτονικής πόλης Καλάμα. Ενα χρόνο μετά θα κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία της Χιλής και στα 18 θα μεταγραφεί στην Ουντινέζε. Το παραμύθι, θα εχει αρχίσει. Ο Σάντσεζ είναι η κλασική ιστορία της γέννησης ενός ποδοσφαιρικού ταλέντου, όπως «φτιάχνονται» τα ταλέντα στο μεγάλο εργοστάσιο της Λατινικής Αμερικής. Τον δρόμο, την αλάνα. Τέτοιοι ποδοσφαιριστές, δεν φτιάχνονται στην Ευρώπη, γι’ αυτό και είναι τόσο ακριβοί. Επειδή είναι σπάνιοι.

Αν κοιτάξει κάποιος, ενδεικτικά το Transfermarkt, θα διαπιστώσει πως από τους 5 πολυτιμότερους παίκτες που εχει αξιολογήσει με βάση τη μεταγραφική τους αξία (Μέσι, Νέιμαρ, Σουάρεζ, Ροντρίγκεζ, Ρονάλντο) οι τέσσερις από αυτούς, μεγάλωσαν στους δρόμους της Νότιας Αμερικής και όλοι ήρθαν μικροί ή νεαροί στην Ευρώπη. Οσοι ταλαντούχοι Λατινοαμερικάνοι μεγαλώνουν εκεί, έχουν λιγότερες από 0.5% πιθανότητες να εξελιχθούν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενώ αν εκπαιδευθούν σε ευρωπαϊκό σύλλογο, οι πιθανότητες, ξεπερνούν κατά τι, το 2%. Τεσσερις φορές, σχεδόν περισσότερες πιθανότητες.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!