Διαβάζοντας το παιχνίδι του Πάουλο Σέρτζιο

Έστω και αν η επιλογή του να αλλάξει ριζικά πρόσωπα, σύστημα και τρόπο ανάπτυξης κόστισαν στον ΑΠΟΕΛ δύο ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς σε έναν μήνα και δέκα εκατ. ευρώ, αν υπάρχει ένας λόγος που ο Πάουλο Σέρτζιο δικαιούται πίστωση χρόνου είναι για να εμφυσήσει στην ομάδα τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει – και να δούμε αν θα είναι πιο αποδοτικός από του Γιοβάνοβιτς. Ενώ στα φιλικά δοκίμασε δύο συστήματα, με έναν ή δύο επιθετικούς, στα επίσημα παιχνίδια φαίνεται να καταλήγει στο 4-1-4-1, είτε εκ πεποιθήσεως (μάλλον), είτε επειδή θεωρεί πως δεν διαθέτει αμυντικό χαφ εφάμιλλο του Μοράις.

Επισημάνσεις για το 4-1-4-1:

– Η ανάπτυξη γίνεται από τα άκρα και όχι από τον άξονα, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. – Οι βαθιές μπαλιές είναι μέρος του παιχνιδιού, έχοντας ως στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη και το άπλωμα του παιχνιδιού στα άκρα. – Η απουσία δεύτερου κόφτη καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την ομάδα στις κάθετες επιθέσεις.

Το 4-1-4-1 σε πλήρη εφαρμογή στη φάση του πρώτου γκολ, στον αγώνα με την Ένωση (ο Γκονσάλβες έχει γυρίσει πίσω για να πάρει την μπάλα και να ξεκινήσει τη φάση)

Τρόπος ανάπτυξης

Στο 4-1-4-1 υπάρχουν δύο πλάγιοι χαφ: ο μέσα (εσωτερικός) και ο έξω (ακραίος). Μαζί τους ενώνεται ο σέντερ φορ (Σέρινταν) που κατεβάζει τη βαθιά  μπαλιά, ο ακραίος χαφ σεντράρει και ο εσωτερικός κινείται ως κρυφό φορ στην περιοχή.

Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης έδωσε την ευκαιρία του 36’ στο ματς με την Ένωση, που ήταν η πιο οργανωμένη φάση του ΑΠΟΕΛ στον  αγώνα.

Η φάση του 36ου λεπτού. Ο Σέρινταν τραβάει πίσω και παίζει το 1-2 με τον Αλωνεύτη ο οποίος τρέχει στη γωνία και γυρνάει στον Αλεξάνδρου, που μπαίνει ως κρυφό φορ (στο κάτω μέρος της εικόνας).

Το overlap, δηλαδή η προώθηση του ακραίου μπακ, που ενώνεται με τους πλάγιους χαφ, δημιουργώντας miss match (αγωνιστικό πλεόνασμα έναντι των αμυνόμενων), είναι ένας άλλος τρόπος, που έως τώρα δεν έχει δουλέψει σχεδόν καθόλου, ίσως γιατί ο Μάριο Σέρτζιο είναι πεσμένος και ο Ντα Σίλβα δεν είναι αριστερός μπακ – αναμένουμε τον Καμπράλ.

Το ματς με την Ένωση

Στο παιχνίδι με την Ένωση καταγράφηκαν 6 εύστοχες τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων:

Αλεξάνδρου

Είναι πολύ φορμαρισμένος. Πέτυχε το γκολ στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησε τη φάση του γκολ (παίζοντας 1-2 με τον Αμορίν) στη ρεβάνς με τους Βέλγους. Έδωσε την πρώτη ασίστ του πρωταθλήματος.

Στο παιχνίδι της πρεμιέρας ξεκίνησε σε θέση μέσα αριστερά, όμως στο β’ ημίχρονο έπαιξε έξω δεξιά, θέση στην οποία αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με την Ζούλτε. Μετά από αριστερό μπακ, αριστερό χαφ και δεύτερος επιθετικός, στα 30 του, ο Νεκτάριος μαθαίνει δύο νέες θέσεις: του έξω δεξιά και του μέσα αριστερά. Προσωποποίηση του πολυεργαλείου.

 

Από το Analyse this του Μικαέλο Παπαδάκη.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!