Εμείς τη ρετσινιά, αυτοί την εύνοια

Έχοντας διανύσει τις πρώτες 9 αγωνιστικές και με τον αγώνα εναντίον της ομόνοιας να πλησιάζει, έχουμε ένα καλό δείγμα γραφής για το πως κινούνται οι δυο ομάδες σε σχέση με το κεφάλαιο διαιτησίας. Φοίβος Ερωτοκρίτου και Μιλτιάδης Νεοφύτου κινούν τα νήματα για λογαριασμό των δυο ομάδων και ο τίτλος που επιλέξαμε είναι αντιπροσωπευτικός της μέχρι σήμερα εικόνας. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι με αφορμή την υπόθεση Χρίστου Ηλία και τον τρόπο που την χειρίζεται η ομόνοια έχουν δημιουργεί κάποια δεδομένα. Προτού όμως δούμε την υπόθεση Ηλία πρέπει να θυμηθούμε τι έγινε μέχρι στιγμής. Από την αρχή του πρωταθλήματος οι «ορισμοί» σε συγκεκριμένους αγώνες κρίνονται από όσους γνωρίζουν το πώς λειτουργεί το παρασκήνιο ως μη φιλικοί για την ομάδα μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχαμε τον Ζαφείρη στην 1η αγωνιστική με την Αεκ να μοιράζει κίτρινες με το τσουβάλι (μόνο 3 για διαμαρτυρίες).

Ο Τράττος επιχείρησε να γίνει ο πρωταγωνιστής του αγώνα με τον Άρη αλλά το γκολ του Μποαβεντούρα λίγο πριν το τέλος έριξε στα μαλακά την ύποπτη του διαιτησία. Στη συνέχεια είχαμε τον επίμαχο αγώνα με τον Απόλλωνα και τον ύποπτο «ορισμό» του Αναστασίου. Ο ανεπαρκέστατος διαιτητής έκλεισε τα μάτια σε δυο πέναλτι της ομάδας μας ενώ καταλόγισε υπέρ μας ένα που κρίθηκε από αυστηρό έως ανύπαρκτο. Αξίζει να αναφέρουμε και ότι φοβήθηκε να στείλει στα αποδυτήρια με κόκκινη παίκτη του Απόλλωνα.

Τέλος είχαμε τον Παναγή στον τελευταίο αγώνα να φοβάται να δώσει δεύτερη κίτρινη σε ποδοσφαιριστή της Σαλαμίνας και κυρίως να μην βλέπει πέναλτι στην ανατροπή του Ατόρνο στο τελευταίο λεπτό.

Από την άλλη η ομόνοια κατάφερε να αρπάξει βαθμούς με τη βοήθεια της διαιτησίας στον αγώνα με τον Άρη, τον Ολυμπιακό αλλά και με τον Απόλλωνα όπου το πρώτο γκολ προήλθε από εμφανέστατη θέση οφσαϊτ.

Σε αντίθεση με εμάς η ομόνοια ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική στον επικοινωνιακό χειρισμό των πιο πάνω, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους διαιτητές και όχι μόνο η ομάδα που αδικείται. Μετά και τα όσα έχουν γίνει στον αγώνα τους με την Αναγέννηση η ψυχολογική πίεση που εξασκείται στους διαιτητές είναι τέτοια που ακόμα με μέτρια απόδοση παίρνουν τις νίκες.

Συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας και η γνωστή στήριξη από συγκεκριμένους αθλητικογράφους αποτελούν τα βασικότερα όπλα του παραρτήματος στην προσπάθεια τους να αντισταθμίσουν τα αγωνιστικά τους προβλήματα με διαιτητική εύνοια.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Ηλία

Ο τρόπος που ο κρατικός εργολάβος χειρίζεται την υπόθεση Χρίστου Ηλία είναι αντιπροσωπευτικός της τακτικής αλλά και της αποφασιστικότητας τους. Ενώ ο διαιτητής κατήγγειλε τους Μιλτή και Λάρκου για φραστική και σωματική επίθεση, η εκδίκαση της υπόθεσης παίρνει συνεχώς αναβολή. Από την πρώτη στιγμή στο διαιτητή ασκούνται όλων των ειδών πιέσεις αλλά και δελεαστικές προσφορές έτσι ώστε να επανέλθει με συμπληρωματική έκθεση που θα αθωώνει τον πρόεδρο και προπονητή της ομόνοιας. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται αφού σε διαφορετική περίπτωση η προβλεπόμενη τιμωρία για τον μεν εργολάβο ξεπερνά τις 40 χιλιάδες ευρώ και τον δε Λάρκου αποκλεισμός μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Ηλία όπως μαθαίνουμε λύγισε και σε συμπληρωματική έκθεση του θα αναφέρει ότι δεν θυμάται ποιοι τον άρπαξαν από τον λαιμό και τον έβρισαν, κάτι που θα επιβεβαιώνει και ο σύντροφος αστυνόμος που είχε την ευθύνη αστυνόμευσης του αγώνα. Ο διαιτητής θα υποβιβαστεί και το μήνυμα που πέρασε ήδη στους υπόλοιπους διαιτητές είναι πως όποιος κρίνει κάποια φάση εις βάρος της ομόνοιας κινδυνεύει με αφανισμό.

Αυτή είναι η δική μας ανασκόπηση της μέχρι στιγμής αθέατης πλευράς του πρωταθλήματος με την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα διαφωνήσουν και λίγοι εντός ΑΠΟΕΛ. Μακάρι να έχουμε εμείς λάθος !

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!