Ζήτω η 1η Απριλίου 1955

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τον ιστορικό Όρκο των Αθηνών, ο οποίος δόθηκε στις 7 Μαρτίου 1953, ο οποίος σφράγισε ουσιαστικά την επίσημη ίδρυση της η ΕΟΚΑ,. Ο όρκος των 12 ιδρυτικών στελεχών δόθηκε στην οδό Ασκληπιού 36, στην Αθήνα, στο σπίτι του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Γεράσιμου Κονιδάρη. «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν ότι γνωρίζω και θέλω ακούσει διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπακούσω δε εις τας εκάστοτε διδομένας μοι διαταγάς». Τα λόγια αυτά πρόφεραν ένας προς ένας οι 12, με το δεξί χέρι ακουμπισμένο στην Καινή Διαθήκη.

Σαν σήμερα, στα μισά του περασμένου αιώνα, η Κύπρος ύψωνε ψηλά την γαλανόλευκη σημαία και με πίστη στον σταυρό κήρυττε την έναρξη του μεγάλου Επαναστατικού Αγώνα της για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού με μόνο στόχο και σκοπό την Ένωση με την Ελλάδα!

Ο Ελληνισμός του νησιού, λίγα χρόνια πριν από την ιστορικά αυτή μέρα, είχε εκφράσει περίτρανα την θέληση του μέσο του δημοψηφίσματος με θέμα Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα, και το συντριπτικό 97% των Ελληνοκυπρίων αξίωσαν και επίσημα την Ένωση!

Η περιφρονητική άρνηση των άγγλων όμως, σήμανε και την απαρχή της Ελληνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών για αυτό που ξεκίνησε σαν σήμερα, τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου, και τις πρώτες ώρες της 1ης Απριλίου του 1955: Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν αγώνα για την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην:

«’Η ΤΑΝ ΄Η ΕΠΙ ΤΑΣ» ….Ελληνες όπου κι άν ευρίσκεσθε, ακούσατε τη φωνή μου. Εμπρός όλοι μαζί για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ μας» Ε.Ο.Κ.Α. Ο Αρχηγός Διγενής

Την παρακαταθήκη που μας άφησαν όλοι οι Λεβέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας που κοσμούν με χρυσά γράμματα τα ονόματα και οι θυσίες του, τον πόθο τους για λευτεριά και πάνω από όλα την θέλησή τους για να ενωθούν με την Μητέρα Πατρίδα έχουμε χρέος όχι μόνο να τις τιμούμε αλλά να τις διαχειριζόμαστε όπως ακριβώς τους αξίζει.

Μας ξενίζει η ακύρωση τελευταίας στιγμής της ετήσιας πανηγυρικής εκδήλωσης της επετείου της 1ης Απριλίου που διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 στο Ελευθερία. Η απόφαση ακύρωσης για οικονομικούς λόγους δεν μας πείθει, μιας και όλες οι απαιτούμενες προεργασίες για τον εορτασμό είχαν γίνει. Οι ταινίες που θα προβάλλονταν ήταν έτοιμες, τα προγράμματα και οι αφίσες τυπώθηκαν και όλοι οι συντελεστές ήταν συνεννοημένοι για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα. Δεν ξέρουμε ποιες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση, αλλά είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ δέχτηκαν εξωτερικές παρεμβάσεις για να ματαιώσουν μια εκδήλωση που ήταν πανέτοιμη.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή που διανύουμε ως Κύπρος, Ο ΑΠΟΕΛ έχει ένα επιπλέων ρόλο να επιτελέσει σε αυτή την ιστορίκή παρακαταθήκη που μας άφησε η ΕΟΚΑ. Αποτελεί μέρος της και γιαυτό όλοι οι ΑΠΟΕΛίστες έχουν υποχρέωση να την τιμούν και να την διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!