Η άμυνα φέρνει τίτλους

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για την ποιότητα και την εμπιστοσύνη που εμπνέει η αμυντική γραμμή του νέου ΑΠΟΕΛ που χτίζει ο Γιοβάνοβιτς. Η απόφαση του να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση και κυρίως οι παίκτες που επέλεξε για να αντικαταστήσουν τους περσινούς , είναι κάτι που ακόμα και σήμερα συζητείται έντονα ανάμεσα στους οπαδούς μας. Με τη σημερινή μας αναφορά δεν θα επιχειρήσουμε ούτε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα αλλά ούτε και να τα βάψουμε μαύρα. Με την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής η ομάδας μας είναι στο -3 από την κορυφή και διαθέτει την καλύτερη αμυντική γραμμή (μαζί με την αντίστοιχη των Ανόρθωση και Αεκ) με 6 τέρματα παθητικό. Επειδή υπάρχουν οι φορές που οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια πρέπει να εντοπίσουμε κάποιες παραμέτρους που δεν μετρούνται εύκολα.

Ο ΑΠΟΕΛ λοιπόν στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έδειχνε ευάλωτος αφού η αμυντική του λειτουργία ήταν προβληματική. Μπορεί να μην δεχόμασταν τέρματα που θα μας έφερναν σε δυσμενή θέση αλλά οι αντίπαλοι κατάφερναν με σχετική ευκολία να δημιουργούν ευκαιρίες και να μας εξασκούν πίεση. Τα στοιχεία αυτά μέχρι πέρσι ήταν άγνωστα για τους οπαδούς μας που συνήθισαν να βλέπουν την ομάδα μας να έχει την συντριπτική κατοχή της μπάλας (κάποτε και ανούσια) και να μην μπορεί ο αντίπαλος να φτάσει εύκολα στην περιοχή μας.

Αναπόφευκτα στοχοποιήθηκαν οι Μπόρδα και Ζουέλα οι οποίοι ακόμα και σήμερα ζουν κάτω από το άγνωστο για αυτούς βάρος του Ζόρζ . Μόνο ο Ισπανός που βελτιώνεται συνεχώς κατάφερε αργά αλλά σταθερά να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις αλλά ο πήχης των προσδοκιών εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά.

Αυτό που δεν ήταν εύκολα κατανοητό αλλά στην πορεία φάνηκε ότι έπαιξε ρόλο ήταν και το πλάνο που εφάρμοζε η ομάδα όπως επίσης και η απόδοση κάποιων άλλων παικτών. Το 4-4-2 αλλά και το ντεφορμάρισμα των Πίντο και Μοράις ήταν βασικοί λόγοι στο να μην υπάρχει συνολικά καλή μεσοαμυντική λειτουργία. Όταν λοιπόν η ομάδα γύρισε στο 4-2-3-1 και οι δυο Πορτογάλοι ανέβασαν στροφές η βελτίωση ήταν άμεση και ραγδαία.

Η ηγετική μορφή του Καρυπίδη έπαιξε επίσης καταλυτικό ρόλο και παρόλο που ο Κλουκόφσκι ακόμα ψάχνεται ο Αλεξάνδρου δίνει τις λύσεις.

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο όπου παρά τα προβλήματα υπάρχει συνεχής βελτίωση. Μοναδική κακή παρένθεση η οποία έφερε και την πρώτη ήττα ήταν ο αγώνας με την Αεκ. Εκεί τα ατομικά και όχι μόνο λάθη έφεραν δυο γκολ που στοίχησαν και επανέφεραν τον προβληματισμό σε όλους.

Ο Γιοβάνονιτς ξέρει πολύ καλά ότι είναι η άμυνα που θα φέρει το πρωτάθλημα στον ΑΠΟΕΛ ενώ αναγνωρίζει πως χρειάζεται ενίσχυση στα μετόπισθεν. Όπως είναι γνωστό το πλάνο προβλέπει εγγραφή του Ολιβέιρα στο ρόστερ και το ζητούμενο είναι αν ο Βραζιλιάνος θα μπορέσει να δώσει άμεσα λύσεις.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!