Η επιστολή του Οδυσσέα Αθάνατου

Παρόλο που η σχετική επιστολή έχει δημοσιευθεί σε μερίδα του τύπου, έχουμε καθήκον να παραθέσουμε και εμείς τη σχετική επιστολή που έστειλε ο μέχρι πρότινος ιατρός της ομάδας μας Οδυσσέας Αθάνατος. Οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού έστω και έμμεσα προσπαθεί για πρώτη και τελευταία φορά να διαφωτίσει τους πάντες για το καυτό θέμα του ιατρικού τιμ και των συχνών τραυματισμών που έγιναν μέγα θέμα στην περσινή χρονιά.

Η επιστολή Αθάνατου:
Με την αποχώρηση μου από το ιατρικό τιμ της ομάδας του ΑΠΟΕΛ μετά από 26 χρόνια θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσους τόσα χρόνια με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να προσφέρω τις επιστημονικές μου υπηρεσίες στην ομάδα η οποία μου πρόσφερε άπειρες και ευχάριστες στιγμές τόσο στην ποδοσφαιρική μου καριέρα όσο και στην άσκηση της ιατρικής μου επιστήμης.

>

Η αποχώρηση μου ήταν αναγκαία εκ των πραγμάτων και δεν θα ήθελα να επεκταθώ.

Σκοπός της παρούσας μου επιστολής δεν είναι να εκθέσω τους λόγους της αποχώρησης μου αλλά μέσα από την εμπειρία τόσων χρόνων που ασχολούμαι με τα ιατρικά δρώμενα των ομάδων να δώσω το δικό μου στίγμα σε κάποια θέματα που αφορούν όλες τις ομάδες είτε μικρές, είτε μεγάλες, με μικρό ή μεγάλο προϋπολογισμό.

Τα γραφόμενα μου θα ήθελα να θεωρηθούν σαν τροφή για προβληματισμό.

Προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος και προετοιμασία
Είναι ακατανόητο ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας με συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων λιρών να υπογράφουν συμβόλαια με τις ομάδες χωρίς να περνούν από βασικές ιατρικές εξετάσεις. Δυστυχώς μέσα στη δίνη και τα στενά χρονικά περιθώρια που γίνονται οι μεταγραφές, μερικοί ποδοσφαιριστές εντάσσονται στις ομάδες χωρίς να περάσουν ούτε από βασικές ιατρικές εξετάσεις με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Για τον ίδιο λόγο της μη έγκαιρης άφιξης τους, πολλοί ποδοσφαιριστές χάνουν την προ-αγωνιστική προετοιμασία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ρίχνονται ανέτοιμοι στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Φυσικό επακόλουθο είναι να είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς που σε συνδυασμό με την πίεση που έχουν να επανέλθουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα, δεν τους δίνεται ο χρόνος για πλήρη επαναφορά με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές υποτροπές και νέους τραυματισμούς.

Συνήθως αυτό αφορά μεγάλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και φέρουν μια ιστορία τραυματισμών πίσω τους.

Η 2η γνώμη ή άλλη γνώμη
Είναι συνηθέστατο σε όλες τις ομάδες κάποιοι τραυματισμοί να ταλαιπωρούν τους ποδοσφαιριστές . Η 2η ή και 3η γνώμη είναι δικαίωμα του κάθε ατόμου και πόσο μάλλον των ποδοσφαιριστών που ένας τραυματισμός μπορεί να είναι και σοβαρός κίνδυνος για την καριέρα τους.

Εδώ ο γιατρός της ομάδας θα πρέπει να δείξει κατανόηση στον ποδοσφαιριστή και να τον βοηθήσει να έχει και άλλη γνώμη. Θα πρέπει όμως αυτό να γίνεται με διαφάνεια και με συνεννόηση με το ιατρικό τιμ της ομάδος.

Δυστυχώς το συνηθισμένο σενάριο είναι ο ποδοσφαιριστής πίσω από την πλάτη του ιατρικού τιμ να άγεται και να φέρεται σε άλλους ιατρούς με την υποστήριξη κάποιου παράγοντος ή ‘φίλων’ της ομάδος. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο ποδοσφαιριστής να παίρνει τόσες διαφορετικές γνώμες όσες είναι οι γιατροί, και τα πράγματα να μπερδεύονται ακόμη περισσότερο. Το άλλο απαράδεχτο είναι ξένοι ποδοσφαιριστές να παίρνουν οδηγίες από τους γιατρούς τους στο εξωτερικό από τηλεφώνου (αν είναι δυνατό), χωρίς την παραμικρή επικοινωνία με το ιατρικό τιμ της ομάδας. Μια επικοινωνία στην ιατρική γλώσσα μεταξύ γιατρών είναι χρήσιμη και αναγκαία για το καλό του ποδοσφαιριστή.

Σχέση ιατρικού τιμ με φυσιοθεραπευτές
Οι γιατροί μιας ομάδας και οι φυσιοθεραπευτές είναι μια αδιαίρετη μονάδα η οποία εργάζεται στενά με άμεση επαφή, συνεργασία, αλληλοενημέρωση και επικοινωνία. Μερικές φορές η συνεργασία δεν είναι ιδανική και ασφαλώς αυτό έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυμάτων.

Από την εμπειρία μου, τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχαμε όπου η συνεργασία γιατρών και φυσιοθεραπευτών χαρακτηρίζετο απο επικοινωνία και στενή συνεργασία.

Η σχέση γιατρού – προπονητή
Αυτή η σχέση είναι από τις πιο σημαντικές για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Κάθε μέρα υπάρχουν πολλά διλήμματα πότε και σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει ένας ποδοσφαιριστής στην προπόνηση ή στον αγώνα. Ο γιατρός είναι εκεί να δώσει την επιστημονική του εκτίμηση και να βοηθήσει τον προπονητή να πάρει την σωστή απόφαση.

Στα πολλά χρόνια πέρασαν προπονητές με διαφορετικές νοοτροπίες και δικό τους τρόπο σκέψης που μερικές φορές ήταν ζημιογόνες για την ομάδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την πραγματικά σωστή και ανθρώπινη του στάση και τη συνεργασία και εκτίμηση που είχε με τους γιατρούς της ομάδας.

Τα ‘οικονομικά’ τραύματα
Πολλές φορές ο γιατρός βρίσκεται στο μέσο μια παράξενης κατάστασης που ο ποδοσφαιριστής υποφέρει από ‘κακώσεις’ που δεν ταιριάζουν με καμία διάγνωση. Φαινομενικά και άδικα ο γιατρός είναι εκτεθειμένος για την πορεία του ‘τραυματισμού’ που ξαφνικά θεραπεύεται με την κατάλληλη μη ιατρική θεραπεία (ικανοποίηση οικονομικού προβλήματος).

Αυτά τα περιστατικά είναι συχνά σε πολλές ομάδες. Επομένως δεν είναι δίκαιο να πυροβολούνται οι γιατροί.

Η κατάχρηση των Μαγνητικών Τομoγραφιών MRI
Όλα τα σωματεία ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβάλλονται ποδοσφαιριστές που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αχρείαστες και περιπλέκουν τα πράγματα αντί να τα λύουν. Οι μαγνητικές τομογραφίες (που έχουν ένα υψηλό κόστος) θα πρέπει να γίνονται με σύσταση μόνο από των γιατρών για να τους βοηθήσει στην διάγνωση ή στην εκτίμηση της πορείας ενός τραύματος και όχι για οποιονδήποτε άλλον.

Το συχνά λεγόμενο ‘να κάνουμε MRI για να δούμε τι έχουμε’ δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση στα αθλητικά τραύματα. Η διάγνωση γίνεται από τον γιατρό και η μαγνητική τομογραφία γίνεται για να βοηθήσει τον γιατρό στην επιβεβαίωση ή τη διαφοροδιάγνωση του τραυματισμού

Σαν τελικό σχόλιο θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη σημασία που πρέπει να δίδεται από το διοικητικό συμβούλιο των σωματείων να διαλέγει τους κατάλληλους γιατρούς και αφού τους επιλέξουν να τους στηρίζουν με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να εκτελούν σωστά το καθήκον τους για το καλό της ομάδας.

Τελειώνοντας θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όσους συνεργάσθηκαν μαζί μου αυτά τα χρόνια και να αναφέρω ότι παραμένω πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη ότι θα συνεχίσω να προσφέρω τις ιατρικές μου γνώσεις και βοήθεια σε όσους θα ήθελαν να την ζητήσουν.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ M.D.,F.R.C.S.
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!