Η ερμηνεία της παραίτησης που δεν θα γίνει αποδεκτή

Ήταν αναμενόμενο ότι ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από τους τούρκους μέσα στην έδρα μας θα έφερνε αντιδράσεις. Η πρώτη ήταν και η πιο απρόσμενη αφού ο Γιοβάνοβιτς στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης αλλά και του κόσμου. Σε μια ακραία για τον προπονητή μας αντίδραση έφτασε στο σημείο να ενημερώνει  πρώτα τους παίκτες για την πρόθεση του. Αιτιολογώντας την απόφαση του εστιάστηκε στο ότι η ευθύνη για τον αποκλεισμό και τη στελέχωση της ομάδας είναι αποκλειστικά δική του. Έκρινε ότι πλήγωσε χιλιάδες κόσμο και πως είναι άδικο να δέχεται τα πυρά η διοίκηση Ερωτοκρίτου και οι παίκτες του.

Επειδή η διοίκηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παραίτηση του Γιοβάνοβιτς θα ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος και το τι ώθησε τον προπονητή σε αυτή την κίνηση. Πολλοί έκριναν τα λεγόμενα του προπονητή ως μια καλή επικοινωνιακή κίνηση μέσω της οποίας θα βγει πιο δυνατός αφού γνώριζε εκ των προτέρων ότι η παραίτηση του δεν θα γινόταν αποδεκτή. Άλλοι είπαν ότι αν και καπετάνιος επιλέγει να εγκαταλείψει το πλοίο που βουλιάζει.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν θέλει να φύγει και στο τέλος της ομιλίας του το έκανε σαφές. Γνωρίζει όμως ότι υπάρχουν άτομα ανάμεσα σε οπαδούς και διοίκηση που διαφωνούν έντονα με τους χειρισμούς του. Με το να θέσει λοιπόν την παραίτηση του στη διάθεση τους, διευκολύνει τα πράγματα σε περίπτωση που ο Ερωτοκρίτου και οι συνεργάτες του έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν χωρίς την μεγαλύτερη τους ασπίδα.

Κάποιος μπορεί σωστά να επισημάνει ότι τα ίδια δεδομένα με τους φανατικούς φίλους και εχθρούς του Ιβάν υπήρχαν και πριν 5 ή και πριν 15 μήνες. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά αφού ο αποκλεισμός επιβεβαιώνει ότι θα περάσουμε μια δύσκολη χρονιά. Το ψεσινό χαστούκι μάλιστα ήταν τόσο δυνατό που ανάγκασε τον Γιοβάνοβιτς να εξωτερικεύσει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο πολλά από αυτά που τον απασχολούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ιβάν:

«Αυτά που θα πω τα εννοώ. Είμαι ψύχραιμος. Για όσα έγιναν σήμερα ο μόνος που έχει ευθύνες είναι εγώ. Δεν είναι σχήμα λόγου. Αισθάνομαι ότι κατάφερα να απογοητεύσω σήμερα πάρα πολλούς. Απογοήτευσα τους ποδοσφαιριστές μου, τη διοίκηση και φυσικά όσους ήρθαν να μας βοηθήσουν αλλά και όσους δεν ήταν στο γήπεδο».

Απογοήτευσα τους παίκτες…

«Το αιτιολογώ για να μην θεωρηθεί ότι είναι σχήμα λόγου. Απογοήτευσα τους παίκτες μου γιατί δεν μπόρεσα να τους βοηθήσω με τον τρόπο που λειτούργησα. Οι ευθύνες μου είναι πολύ μεγάλες. Σκότωσα το όνειρά τους και αυτό δεν μ’ αρέσει. Ζούσαν με την προοπτική να παίξουν και φέτος στην Ευρώπη».

Απογοήτευσα την διοίκηση…

«Απογοήτευσα τη διοίκηση που εδώ και χρόνια πιστεύει πως αυτό που κάνω, το κάνω καλά. Έχει εμπιστοσύνη σε αυτά που ζητάω. Όλα ήταν δικές μου αποφάσεις στον προγραμματισμό. Σήμερα άκουσα πολλές φορές ότι οι φίλοι της ομάδας αποδοκίμασαν αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τους παίκτες. Δεν μπορώ να το εκλάβω ότι είναι σωστό και δίκαιο. Εγώ σαν προπονητής πήρα τις αποφάσεις. Είναι κρίμα να φταίνε άτομα που δεν φταίνε».

Απογοήτευσα τον κόσμο…

«Απογοήτευσα και τους φιλάθλους. Όλους αυτούς που σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να το κάνω. Για μένα ποτέ δεν ήταν θέμα ένα παιχνίδι. Τους απογοήτευσα γιατί δεν κατάφερα να τους πείσω ότι φέτος προσπαθούμε να κάνουμε μια καλύτερη ομάδα από την περσινή. Όλο το καλοκαίρι υπήρχαν αμφιβολίες. Σήμερα όσοι είπαν ότι έγιναν πολλές λάθος κινήσεις, δικαιώθηκαν.

Το σκηνικό στη διάρκεια του αγώνα (αποδοκιμασίες κόσμου, ρίψεις αντικειμένων) ήταν μια αντίδραση για την οποία ευθύνομαι εγώ περισσότερο παρά ο κόσμος, αφού δεν κατάφερα να τους πείσω. Αυτό πηγάζει από την ιδέα ότι φέτος το ΑΠΟΕΛ δεν θα είναι καλή ομάδα.

Εκείνο που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι μαζέψαμε και φέτος πολύ κόσμο και τον απογοητεύσαμε. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσουμε και δεν το κάναμε. Αν θέλουν οι φίλαθλοι να με πιστέψουν, μπορούν… Οι ευθύνες αφορούν καθαρά εμένα και κανένα άλλο. Αυτό το πιστεύω. Δεν το λέω για να δικαιολογήσω κανένα».

Ίσως έφτασε στο τέλος η παρουσία μου

«Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν πολλά. Όταν έρθει η ώρα που θα καταλάβεις ότι αυτό που κάνεις ίσως δεν είναι αυτό που περιμένουν, πρέπει να παίρνεις κάποιες αποφάσεις, όσο σκληρές και αν είναι. Ίσως έχει φτάσει στο τέλος η παρουσία μου στον ΑΠΟΕΛ.

Δεν ζητάω συγγνώμη. Θα το έκανα αν δεν δούλευα 24 ώρες τη μέρα για την ομάδα. Ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί που να πουν ότι ο Ιβάν φεύγει επειδή ήρθε ο αποκλεισμός. Μπορεί να πουν ότι φοβάται, ότι φεύγει στα δύσκολα… Αν κάποιος έχει αμφιβολία ότι μπορώ να οδηγήσω την ομάδα, θα φύγω το επόμενο πρωί. Η τύχη της ομάδας είναι στα χέρια της διοίκησης και του κόσμου. Ίσως ήρθε η ώρα για κάποια αλλαγή. Μετά από πέντε χρόνια δεν έχω να αποδείξω πολλά πράγματα».

Αν με πιστεύουν, συνεχίζω…

«Όμως αν ο κόσμος και η διοίκηση πιστεύει ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα, εγώ θα το κάνω. Λυπούμε που προκάλεσα τόση απογοήτευση και θλίψη. Όμως είναι κρίμα να κατηγορήσουν ποδοσφαιριστές και διοίκηση για κάτι που δεν φταίνε. Το ΑΠΟΕΛ είναι καλή ομάδα, δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα. Αυτά, δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο».

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!