Η Ρεάλ και… όλοι τους σε έναν εμφύλιο για τα λεφτά!

Επίκεντρο είναι το ισπανικό ποδόσφαιρο, με λάφυρο τον διόλου ευκαταφρόνητο θησαυρό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η ΑΠΟΦΑΣΗ της ισπανικής λίγκας να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και να τον φέρει πιο κοντά στο αγγλικό και ομολογουμένως δικαιότερο σύστημα, σε μια προσπάθεια για ισοτιμία, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και κυρίως από τους ισχυρούς τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται.

ΜΕ ΒΑΣΗ όσα προβλέπει το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σεζόν 2016-2017, οι ομάδες θα πρέπει να διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους συλλογικά και όχι ξεχωριστά, όπως προτιμούσαν να κάνουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Επί της ουσίας αυτό σε απλά μαθηματικά συνεπάγεται πως θα περιοριστούν σχεδόν κατά το ήμισυ τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που λάμβαναν έκαστη, χρήματα σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τις υπόλοιπες ομάδες.

ΜΠΟΡΕΙ κανείς εύκολα να κατανοήσει το χάσμα που προκύπτει, όσον αφορά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά στην Ισπανία, αν ρίξει μια γρήγορη ματιά στα ποσά που εισπράττουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, το 2014 οι δύο ισχυρές του ισπανικού ποδοσφαίρου έβαλαν στον κορβανά τους 160 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η αμέσως επόμενη στη λίστα των εσόδων Βαλένθια, εισέπραττε μόλις το ποσό των 49 εκατ.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ λοιπόν αυτό, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για ισότιμη και ισομερή κατανομή των χρημάτων που προκύπτουν από τα τηλεοπτικά, που προϋποθέτει παραμέτρους όπως το κέρδος που φέρνει κάθε ομάδα στη λίγκα, καθώς και τη βαθμολογική της θέση ανά πενταετία, έχει ως στόχο να βάλει φρένο στο ολοένα και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δύο ισχυρών του ισπανικού πρωταθλήματος με τις υπόλοιπες ομάδες.

ΑΛΛΩΣΤΕ αυτό μαρτυρά και η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ, ο οποίος πριν από περίπου έναν μήνα είχε δηλώσει πως «το μέτρο έχει ως στόχο να τερματίσει τις τεράστιες ανισορροπίες που έχουν τα εισοδήματα των ομάδων του πρωταθλήματος».

ΠΑΝΤΩΣ η ροπή της Λα Λίγκα σε δεδομένα ανάλογα με αυτά της Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται πως δημιουργεί θέμα συμφερόντων, όπως το αντιλαμβάνεται η Ρεάλ Μαδρίτης που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει διατιθεμένη να μοιραστεί με άλλους το παχύ κομμάτι από το μερίδιο της πίτας που της αναλογεί.

ΜΑΛΙΣΤΑ μόνο οι «μερένχες» από τους 42 συλλόγους που μετέχουν στην κεντρική κατανομή δικαιωμάτων, διαφωνούν στη συγκεκριμένη απόφαση, πράγμα που έχει οδηγήσει στην αντίδραση αλλά και την ευθεία επίθεση στη «βασίλισσα» του προέδρου της Λα Λίγκα, Χαβιέρ Τέμπας.

Ο ΤΕΜΠΑΣ μιλώντας στην εφημερίδα «As» περιέγραψε ως «άκρως περίεργη» την απόφαση της Ρεάλ Μαδρίτης να υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση με την καλωδιακή τηλεόραση Telefonica, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ, «πεινασμένη» για χρήμα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ πάντως είναι πως η απόφαση της Ρεάλ να υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση τόσο με την Telefonica όσο και με τη Microsoft φανερώνει πως έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση για ενιαία πώληση των τηλεοπτικών, χαράσσοντας το δικό της ξεχωριστό εμπορικό μονοπάτι και διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της. Στη Ρεάλ θεωρούν πως ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο πλήττει τα συμφέροντα της «βασίλισσας», που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θυσιάσει την εισροή κεφαλαίου στα ταμεία της στον βωμό της ανάπτυξης της ισπανικής Λίγκας.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ επιλογή της Ρεάλ Μαδρίτης δημιουργεί κλυδωνισμούς και ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσής της με τους υπόλοιπους συλλόγους!

Η ΛΑ ΛΙΓΚΑ είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προασπίσει και να θωρακίσει τη συγκεκριμένη απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ το μέτωπο των υπόλοιπων 42, συμπεριλαμβανομένης και της Μπαρτσελόνα, αναμένεται να διεκδικήσει όσα του αναλογούν, ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα τραβήξει η Ρεάλ.

Θα έχει ενδιαφέρον αφού αν ισχύσει τελικά το νέο μέτρο, το πρωτάθλημα θα γίνει πιθανώς σύντομα και πάλι ανταγωνιστικό με πέντε ή και έξι ομάδες να το διεκδικούν, όπως συνέβαινε μέχρι το 2006….

πηγή: sday.gr

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!