Η τελευταία ομιλία του στρατηγού

Σχεδόν κάθε ομιλία του αποτελεί σημείο αναφοράς ικανό να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει. Το ίδιο έγινε και στην τελευταία ψες όταν βραβεύτηκε από την ΚΟΠ ως ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Ο Ιβάν κλήθηκε να μιλήσει για τελευταία φορά έχοντας στο ακροατήριο την ποδοσφαιρική Κύπρο και όσα είπε για τον ΑΠΟΕΛ και το κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα πρέπει να μας γυροφέρνουν στο μυαλό όλων μας. Διαβάστε όσα είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές και την ΚΟΠ για την βράβευση. Βραβεύομαι εγώ αλλά αυτό αφορά τους ανθρώπους που συνεργάστηκα… Τον κ. Φοίβο Ερωτοκρίτου, την διοίκηση, τους συνεργάτες μου στον πάγκο και φυσικά πάνω από όλα τους ποδοσφαιριστές μου γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ήταν εξαρχής μια δύσκολη χρονιά όμως αντέξαμε μέχρι τέλους να πάρουμε ένα πρωτάθλημα πολύ σημαντικός.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικά από όλα αυτά τα τρόπαια και βραβεία. Σαν ποδοσφαιριστής η Θεσσαλονίκη και ο Ηρακλής σημάδευσε ένα κομμάτι της ζωής μου. Σαν προπονητής, ΑΠΟΕΛ, Λευκωσία και Κύπρος σημάδεψαν άλλη περίοδο της ζωής μου. Εγώ και η οικογένειά μου αισθανόμαστε εδώ – και συγνώμη που το λέω – φανταστικά. Αισθανόμαστε σαν μέρος της Κυπριακής κοινωνίας και όλα αυτά που μας προσφέρει σαν κοινωνία, αξίζουν πολύ περισσότερο από ότι οποιοδήποτε τίτλο παίρνεις. Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το πράγμα.

Τώρα όσον αφορά το ποδόσφαιρο, λίγο απαισιόδοξα ξεκίνησαν όλα. Προβληματισμοί υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα. Όμως είμαστε λίγο απαισιόδοξοι γιατί είναι ένα πολύ ζωντανό άθλημα. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε τόσα πολλά βήματα μπροστά που ίσως να μην ήμασταν και τόσο έτοιμοι. Άρα φανταστείτε τα τελευταία πέντε χρόνια πόσο η Κύπρος έχει κάνει βήματα μπροστά. Του χρόνου θα εκπροσωπούμαστε από δυο στο Τσάμπιονς Λιγκ και δυο στο Γουρόπα. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη επιτυχία είναι αυτό… Το ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε από μόνο του αν δεν υπήρχε δυνατή Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Απόλλων, ΕΝΠ και όλες οι ομάδες. Αν δεν υπήρχε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν μπορούσαμε να κάνουμε από μόνοι μας τίποτε.

Η ευχή μου μέσα από αυτές τις δυσκολίες είναι οι διοικήσεις των ομάδων να μην παρασύρονται μέσα από δικαιολογίες λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης. Να κρατήσετε τις ομάδες δυνατές. Μην παρασύρεστε και να κάνετε τις ομάδες αδύνατες. Τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι ο μόνος δρόμος που θα σας δώσει διέξοδο από τα προβλήματα. Για να το κάνετε πρέπει να έχετε δυνατό πρωτάθλημα και δυνατές ομάδες. Να κάνετε τα πάντα για να συνεχίσει ο κόσμος να ζει όσα έζησε αυτά τα χρόνια. Μην μείνετε σε όσα ζήσαμε εμείς. Σκεφτείτε τα παιδιά σας και τις επόμενες γενιές που έρχονται. Η Κύπρος μπορεί να το συνεχίσει αυτό και όχι να μείνουν πυροτέχνημα τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι θέλει λίγο παραπάνω αισιοδοξία για να μπορούμε και του χρόνου να βλέπουμε τις Κυπριακές ομάδες στα γήπεδα της Ευρώπης.

Για το τέλος της παρουσίας του στον ΑΠΟΕΛ: Νομίζω όταν φτάνεις σε ένα σημείο να αισθάνεσαι καλά που αποχωρείς, είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Αυτή τη στιγμή ό,τι πιο σπουδαίο μπορούσα να προσφέρω, το έχω κάνει. Είμαι σίγουρος ότι ο καινούριος προπονητής θα δώσει κάτι το διαφορετικό. Μην ανησυχείτε για το ΑΠΟΕΛ, αυτή την στιγμή ίσως είναι πιο δυνατό απ’ ότι φαντάζεστε. Δεν ξέρω για το δικό μου μέλλον. Δεν φεύγω από τον ΑΠΟΕΛ γιατί ξέρω ότι θα πάω κάπου αλλού. Είμαι σε μια υπέροχη χώρα και απολαμβάνω κάθε στιγμή μου εδώ. Θα ξεκουραστώ και έχει ο Θεός… Κάποια στιγμή, κάποιο θα ξεγελάσουμε, πού θα πάει; (γέλια).»

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!