Η φιλοσοφία των χρηματικών κινήτρων

Η περσινή πορεία στο Champions League έβαλε τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ όσον αφορά τις προσδοκίες όλων μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή πορεία του ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα μας στις 19 Ιουλίου μπαίνει στην μάχη του Europa League και παρόλο που η κλήρωση θεωρείται από κάποιους δύσκολη όλοι αισιοδοξούν ότι το ταξίδι που θα αρχίσει θα μας οδηγήσει στους ομίλους.. Προκειμένου να θίξουμε το σημαντικό θέμα των χρηματικών κινήτρων θα θυμίσουμε ότι πέρσι έγινε πολύς λόγος για τον προσανατολισμό της ομάδας στο Champions League. Μερίδα οπαδών μας μάλιστα έφτασε στο σημείο να θεωρεί μισθοφόρους τους ποδοσφαιριστές επειδή κέρδιζαν τη Ζενίτ αλλά όχι την Αλκή. 

Πρέπει να θυμίσουμε επίσης ότι μετά από σχετική συμφωνία που έγινε μεταξύ διοίκησης και ποδοσφαιριστών-τεχνικής ηγεσίας, ένα ποσό κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ δόθηκε υπό μορφή πριμ για την πορεία στο Champions League. Ένα από τα θέματα που συνειδητά πέρασε ασχολίαστο κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης ήταν  και αυτό αφού  πρόκειται για ιδιαίτερα ψηλό ποσό (το 35% των συνολικών εσόδων του CL).

Το που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι υπάρχει χρόνος για τη διοίκηση να επαναξιολογήσει το συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να διαμορφωθεί έγκαιρα ένα ισορροπημένο σχέδιο κινήτρων που δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες μεταξύ εγχώριων και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Αν με το καλό ο ΑΠΟΕΛ περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στου ομίλους του Europa δεν θα πρέπει «θυσιάσει» το πρωτάθλημα. Και πάλι τα κίνητρα όλων μας για να δούμε στα μάτια τον όποιο αντίπαλο θα είναι ισχυρά αλλά θα πρέπει να γίνουν οι διάφορες ενέργειες που θα δείξουν έμμεσα και άμεσα σε όλους στον Αρχάγγελο, ότι το πρωτάθλημα είναι εξίσου σημαντικό.

Τέλος θυμίζουμε ότι και η KPMG στην έκθεση της έδωσε αρκετή έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα στην προσπάθεια της να πείσει για την ανάγκη ευθυγράμμισης όλων προς τους σημαντικότερους στόχους. H πιο ουσιαστική εισήγηση είναι όπως τα bonus που δίνονται σε παίκτες και προπονητές να μην ξεπερνούν το 20-25% των εσόδων που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!