Ιβάν: “Κάποιοι ξεχνούν, θελημένα ή άθελα»

O Ιβάν δεν άντεξε και έβγαλε τα απωθημένα του στη σημερινή διάσκεψη. Πιο έντονος από ποτέ και με επιχειρήματα υπεραμύνθηκε των επιλογών του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στον ΑΠΟΕΛ της τελευταίας τετραετίας θέλοντας να υπενθυμίσει σε αυτούς «που ξεχνούν θελημένα ή άθελα» όπως είπε που ήταν η ομάδα τον Ιανουάριου του 2008 και που βρίσκεται σήμερα. Ο προπονητής μας ήταν πραγματικός χείμαρρος αφού από την πρώτη ερώτηση που δέχτηκε σχετική με τις μεταγραφές πήρε φόρα και δεν σταμάτησε. Αρχικά εξήγησε τα δεδομένα που είχε μπροστά του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν θεώρησε την μεταγραφή αυτοσκοπό και πως αν ήξερε ότι η απόφαση του θα δημιουργούσε τόση αναστάτωση ίσως να λειτουργούσε διαφορετικά.

Το σχόλιο του Ιβάν είχε ως εξής:

«Υπήρχε η δική μου τοποθέτηση ότι δεν είναι στις προτεραιότητες μας η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου. Υπήρχε ένα θέμα όπου έπρεπε να αποφασίσω αν θα έμενε ο Μπελαΐντ για τα επόμενα δύο χρόνια στο ΑΠΟΕΛ, ή αν θα ‘εβρισκα μια άλλη λύση. Έτσι αποφάσισα να πάρουμε το Σόουζα γιατί θα μου έδινε περισσότερες επιλογές. Μετά την αποχώρηση του Γιάχιτς άνοιξε μια θέση και είπαμε ότι θα προσπαθούσαμε να βρούμε ποδοσφαιριστή για να ενισχύσουμε την ομάδα. Κανένας δεν εξήγγειλε ότι θέλαμε οπωσδήποτε μεταγραφή. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχυθούμε, όμως δεν εξελίχθηκε όπως θέλαμε. Κανένας από αυτούς που μας ενδιέφεραν δεν ήταν ελεύθερος. Κάναμε διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν. Ήταν και μια περίπτωση ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή που προσπαθήσαμε για να έρθει δανεικός μέχρι το καλοκαίρι. Για όλη αυτή την κατάσταση ο μόνος που έχει ευθύνες είμαι εγώ, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ μετά από 4 χρόνια πως μια απόφαση θα έφερνε τόσα πολλά προβλήματα. Αν το ήξερα ίσως να ενεργούσα διαφορετικά και να άλλαζα τρόπο σκέψης και πλάνου. Κάποιοι ηθελημένα ή μη ξέχασαν κάποια πράγματα. Σε κάθε ομάδα υπάρχει ένα πλάνο και μια λογική. Στην περίπτωση μου εδώ και 4 χρόνια αφορά εμένα και τη διοίκηση. Η διοίκηση είναι πάντα ενημερωμένη για το τι θα κάνω. Οι επιλογές των παικτών που θα έρθουν ή θα φύγουν είναι δικιά μου εισήγηση. Ίσως να είναι λάθος, το καταλαβαίνω τώρα, ο τρόπος σκέψης μου εδώ και 4 χρόνια. Σκεφτείτε το ΑΠΟΕΛ του 2008 και το ΑΠΟΕΛ του 2012. Είναι χειρότερη η κατάσταση τώρα; Πάντα σέβομαι την ομάδα στην οποία είμαι. Να είναι ευλογημένο και το ΑΠΟΕΛ και η Κύπρος γιατί εδώ δουλεύω. Πέτυχα πολλά σε αυτή την ομάδα και δεν το ξεχνάω. Κάποιοι όμως θέλουν να ξεχάσουν. Μακάρι το λάθος να είναι δικό μου. Όμως ο κύριος αποδέκτης αυτής της κατάστασης δεν είμαι εγώ, είναι οι παίκτες. Το ΑΠΟΕΛ εκπροσωπεί μια ολόκληρη κοινωνία και πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά τώρα από ότι λειτουργούσε πριν».

Μας άρεσε η εικόνα μιας μεγάλης ομάδας που χρωστούσε στους παίκτες, στους πάντες; Όταν ήρθα εδώ, δεν ήρθα για να μείνω έξι μήνες ή ένα χρόνο. Έλεγα από την αρχή τι έπρεπε να γίνει και χωρίς να γίνει καμία υπέρβαση αλλά με σταδιακές προσθήκες να έκανε το κάτι διαφορετικό. Για να λειτουργήσει σαν επαγγελματική ομάδα με 16 ξένους έπρεπε να κάνει κάτι για να αλλάξει ιστορικά. Αυτό έγινε το 2009 με την είσοδο μας στους ομίλους. Χάσαμε πρωτάθλημα και κύπελλο, στο τέλος εκείνης της χρονιάς υποφέραμε. Διαλύθηκε το ΑΠΟΕΛ ή βγήκε ενισχυμένο; Είχε τη δυνατότητα να αγοράσει παίκτες, να πάρει πρωτάθλημα και να μπει ξανά στους ομίλους. Αυτά τα παιδιά έκαναν περισσότερα από εκείνα του 2009. Ότι λεφτά πήραμε ξέραμε ότι θα αρκούσαν μέχρι το καλοκαίρι. Για να επιβιώσουμε έπρεπε να ξαναμπούμε στην Ευρώπη. Ήταν εύκολο; Όχι αλλά επιβιώσαμε. Το ΑΠΟΕΛ είναι από τις λίγες ομάδες Πανελλαδικά και στην Ευρώπη που μπορεί να περηφανεύεται για τα όσα πέτυχε με τις λίγες μεταγραφές και τις αποδεσμεύσεις. Όταν χρειαζόταν αγοράζαμε παίκτες και όταν δεν χρειαζόταν δεν το κάναμε. Ποτέ δεν ρισκάραμε. Είμαι περαστικός από εδώ όπως όλοι μας. Δεν είμαι περισσότερο ΑΠΟΕΛίστας. Ίσως είναι λάθος μου το ότι σκέφτομαι περισσότερο από όσο πρέπει το μέλλον. Το πιο απλό που μπορούσα να πω ήταν σπαταλήστε τα χρήματα. Πληγώνομαι γιατί πρέπει να λέω κάποια αυτονόητα πράγματα. Είμαι περήφανος που φτάσαμε σε ψηλό επίπεδο, που το ΑΠΟΕΛ έγινε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Δεν φταίει σε τίποτα η διοίκηση, έχουμε καλή συνεργασία. Αν ήξερα όμως πως ότι έκανα μέχρι τώρα ήταν λάθος και οι αποφάσεις αυτών των ημερών θα είχαν τέτοια αντανάκλαση ίσως να σκεφτόμουν διαφορετικά.

Σέβομαι την ιστορία αυτής της ομάδας, έχει λόγο ύπαρξης. Όταν θα φύγω θα μπορώ να πω ότι βοήθησα κι εγώ σ’ αυτό. Κανείς δεν πρέπει να ρίχνει ευθύνες στη διοίκηση. Με άφησαν να διαχειρίζομαι εγώ το υλικό. Αν είναι λάθος ο τρόπος μου πιθανόν να μου πουν να φύγω. Δεν έχω πρόβλημα. Δουλεύω 24 ώρες την ημέρα για αυτή την ομάδα. Θα είμαι απλά ένας προπονητής που πέρασε μια εποχή από τον πάγκο. Οι αποδέκτες όμως όλων αυτών που γίνονται είναι οι παίκτες. Κάποιοι λένε πως το μόνο που τους νοιάζει είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν σκέφτομαι όμως τα λεφτά οι παίκτες, υπέρβαλαν τον εαυτό τους και είναι περήφανοι για αυτό που έκαναν. Θα παλέψουν μέχρι το τέλος για το πρωτάθλημα. Το θέμα είναι ο παίκτης που θα φέρναμε; Ποιος είναι αυτός που θα σβήσει τους 25 παίκτες που έχω; Λυπάμαι που προκάλεσα αυτή την αναστάτωση. Δεν το έκανα σκόπιμα. Δεν μπόρεσα να σκεφτώ όλη αυτή την αμφισβήτηση λόγω μιας απόφασης. Είμαι υπεύθυνο άτομο σε ότι κάνω, είμαι μαχητής. Έδωσα μάχη για το Τσάμπιονς Λιγκ, για τους «16», θα δώσω για τους «8», θα δώσω για το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να προκαλέσω κακό. Το ΑΠΟΕΛ του 2012 έχει ψηλά το κεφάλι, δεν χρωστά σε κανέναν. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να κάθεται κάποιος άλλος εδώ και να σας λέει τη δική του ιστορία. Με γεμίζουν περηφάνια τα 4 χρόνια που είμαι εδώ. Κανένας δεν είναι τέλειος. Όμως δεν θα μου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μου γιατί ξέρω ότι έχω δίκαιο. Με αυτή την ομάδα όλοι είμαστε περήφανοι. Βλέπουμε μεγάλες ομάδες να σβήνουν, όσο είμαι εδώ δεν θα επιτρέψω να γίνει στο ΑΠΟΕΛ.

Αν είναι ενοχλημένος για την οπαδική αντίδραση: «Οι οπαδοί εισπνέουν την ατμόσφαιρα. Αυτοί είναι που ακολουθούν παντού την ομάδα. Εισπνέουν ότι έχουν μπροστά τους. Είμαι απλά ενοχλημένος από την γενική άποψη, ότι νιώθουν πως υστερούν από μια ομάδα που έκανε μεταγραφές. Με όλο τον σεβασμό σε όλες τις ομάδες, όλες οι ομάδες θα ήθελαν να είναι στη θέση μου. Όταν είσαι σε μια ομάδα 4 χρόνια περιμένεις την εμπιστοσύνη. Θέλω να προφυλάξω αυτά τα παιδιά που έκαναν τόσα πολλά. Δεν είμαστε υπερομάδα, έχουμε και τα σκαμπανεβάσματα μας και τους τραυματισμούς μας. Η πρώτη που έννοια είναι οι παίκτες μου».

Αν εισέπραξε απογοήτευση: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν εισέπραξα απογοήτευση ή αχαριστία».

Αν χρειαζόταν επιθετικό: «Έφυγε ο Γιάχιτς και άνοιξε μια θέση μεσοαμυντικού. Ο Σόουζα καλύπτει επάξια και τις δύο θέσεις. Ήθελα μεσοεπιθετικό, όχι επιθετικό. Έναν που να είναι εξαιρετικός στα άκρα. Για την επίθεση βρήκαμε ένα 21χρονο Πορτογάλο (Ζοάο Πέδρο Σίλβα), μπορούσαμε να τον αποκτούσαμε μέχρι το καλοκαίρι ως δανεικό και να τον αγοράζαμε μετά για 5-6 χρόνια. Δεν υπήρχε πλάνο που να έλεγε πως έπρεπε οπωσδήποτε να τον πάρουμε. Έχουμε δύο κλασσικούς σέντερ φορ τον Αΐλτον και τον Σολάρι, που δεν μπορούν να παίξουν σε άλλες θέσεις. Γι’ αυτό ήθελα να πάρω κάποιον που να παίζει και σε άλλες θέσεις. Δεν χρειαζόμαστε κλασσικό σέντερ φορ».

Δηλώσεις από sport-fm.com.cy

 

Δείτε τη δημοσιογραφική διάσκεψη

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!