Ιδιόκτητο γήπεδο: μύθοι και πραγματικότητες

Η διοικητική αναταραχή και η άδοξη αποχώρηση του Ποταμίτη από το συμβούλιο της εταιρείας μας δίνει την αφορμή να ασχοληθούμε ξανά με το απωθημένο του κάθε οπαδού μας. Αναφερόμαστε φυσικά για το θέμα του ιδιόκτητου γηπέδου. Πρόκειται για την πιο κλασσική περίπτωση διάστασης απόψεων μεταξύ των οπαδών μας και τον εκάστοτε διοικήσεων αφού ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του ΑΠΟΕΛ δεν υπήρξε πλάνο για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και παρόλο που έχουμε ασχοληθεί ξανά με το θέμα αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε κάποια πράγματα. Τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια μ ε κύριους εκφραστές τους προέδρους ήταν και είναι αρνητικά στο θέμα ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου για τους πιο κάτω λόγους:

Οικονομική παράμετροςΠαρόλο που τα εκάστοτε συμβούλια γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος του έργου που υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από τον ΚΟΑ, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί. Οι προτεραιότητες των συμβουλίων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν διετή θητεία είναι πώς θα τα φέρουν βόλτα με το οικονομικό κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Θυμίζουμε ότι από την μέρα της δημιουργίας της εταιρείας οι ζημίες κάθε χρόνο ανέρχονται περίπου στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ (μοναδική εξαίρεση η περσινή χρονιά λόγω champions league).

Θέματα όπως η εξεύρεση χορηγού του οποίου η συνεισφορά θα επέτρεπε την μείωση του κόστους μέσω την μετονομασίας του γηπέδου ή την εκμετάλλευση του περιβάλλοντα χώρου δεν απασχόλησαν ποτέ τις διοικήσεις σε σοβαρό βαθμό.

Η πίεση του πρωταθλητισμούΗ επιτυχία ενός συμβουλίου και ενός προέδρου ειδικότερα είναι συνυφασμένη με τις εγχώριες και ευρωπαϊκές επιτυχίες της ομάδας και όχι με τα έργα υποδομής που θα επιχειρήσει να κάνει. Η πίεση του κόσμου για κατακτήσεις πρωταθλημάτων δεν αφήνουν ενέργεια και πόρους για τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου. Πέραν τούτου ο μεγαλεπήβολο έργο δημιουργίας ιδιόκτητου γηπέδου παίρνει χρόνια και το συμβούλιο που θα πάρει την απόφαση για το project πιθανότατα θα είναι παρελθόν μέχρι την αποπεράτωση του.

Οι δεσμοί με το ΓΣΠΈχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με το ΓΣΠ τόσο σε σωματειακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό δεν είναι κάτι πρόσφατο και είναι υπερβολή να χρεώνεται αποκλειστικά ο Ζιβανάρης μια σχέση μισού αιώνα. Απλώς θα σας παραπέμψουμε στα ονόματα των ατόμων που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων τα τελευταία 30χρόνια και θα δείτε τους συσχετισμούς.

Πέραν αυτής της σχέσης η αλήθεια είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ δείχνει ευχαριστημένος από τις εγκαταστάσεις του υφιστάμενου γηπέδου που χρησιμοποιούμε ως έδρα. Προβλήματα πάντα υπήρχαν τα οποία την τελευταία διετία πήραν διαστάσεις και είναι εδώ που το πράγμα άρχισε να χαλα.

Η παράμετρος ΠοταμίτηΟ Ποταμίτης πέραν του οράματος του για απόκτηση ιδιόκτητου γηπέδου επιδίωξε έντονα να αλλάξει τους όρους χρήσης του ΓΣΠ όταν αγωνίζεται ο ΑΠΟΕΛ ως γηπεδούχος. Είχε την άποψη ότι τη συγκεκριμένα μέρα τα πάντα έπρεπε να είναι υπό τον έλεγχο του ΑΠΟΕΛ κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα είχε πολλαπλάσια οφέλη. Οι αντιπαραθέσεις της τελευταίας διετίας σχετίζονταν με το γνωστό ticketing αλλά και τους επιτηρητές. Η κόντρα οδήγησε τον Ποταμίτη και στην αξιολόγηση της περίπτωσης αλλαγής της έδρας. Με δική του πρωτοβουλία έγινε η βολιδοσκόπηση προς τον ΚΟΑ για το Μακάρειο, κάτι όμως που κανένας άλλος του  συμβουλίου δεν είδε ζεστά.

Ο Ποταμίτης το πάλεψε φρόντισε να δοθεί και η απαραίτητη δημοσιοποιήσει στο όλο θέμα αλλά έβλεπε παράλληλα και τον Ερωτοκρίτου με κάθε αφορμή να τον «αδειάζει» δημόσια λέγοντας ότι δεν είναι προτεραιότητα  η αλλαγή έδρας και πως είμαστε ευχαριστημένοι με το ΓΣΠ.

Για το πώς ο Ζιβανάρης εμπλέκεται σε ουσιαστικό ή όχι βαθμό στο όλο πάζλ είναι κάτι που ο Ποταμίτης μόνο γνωρίζει αλλά προς το παρών προτιμά τη σιωπή.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!