Κάρτα Φιλάθλου: Θησαυρός προς αξιοποίηση

Με το επίκαιρο θέμα της κάρτας φιλάθλου επιλέξαμε να σας ενημερώσουμε-προβληματίσουμε σήμερα. Όπως για πολλά θέματα έτσι και για αυτό παραθέτουμε την αθέατη πλευρά των όσων συμβαίνουν και την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης προτιμά να αποκρύπτει, για ευνόητους λόγους.

ΚΟΑ και η ΚΟΠ, έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβερνήσεως και από ότι φαίνεται και της Βουλής, αποφάσισαν την εισαγωγή ενός νέου μέτρου ελέγχου της πρόσβασης στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αναφερόμαστε στην περιβόητη κάρτα φιλάθλου την επικοινωνιακή προώθηση της οποίας ανέλαβαν ήδη εργολαβικά ορισμένοι άνθρωποι του αθλητικού κατεστημένου. Δηλώνουμε εξ υπαρχής ότι τασσόμαστε ενάντια σε αυτό το προωθούμενο μέτρο για τους λόγους που αναφέρουμε πιο κάτω. Απολογούμαστε εκ των προτέρων για το μακροσκελές κείμενο αλλά θεωρούμε ότι όλοι θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προεκτάσεις του όλου ζητήματος.

Η κάρτα φιλάθλου
Το μέτρο υποτίθεται ότι θα συμβάλει στην πάταξη της βίας στα γήπεδα. Όλη η ιστορία έχει ως βασικό σκεπτικό την ατομική ταυτοποίηση του εισερχόμενου στο γήπεδο.

Γιατί όχι ταυτότητα;
Ξεπερνούμε τα όποια διαδικαστικά ζητήματα στις εισόδους των γηπέδων και θεωρούμε ότι για τον σκοπό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η πολιτική ταυτότητα. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ταυτότητας και κάρτας φιλάθλου έγκειται στο γεγονός της καταγραφής (σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων – αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα επανέλθουμε πιο κάτω) κατά την ώρα έκδοσης της κάρτας, της σωματειακής τοποθέτησης ενός εκάστου των ατόμων (και για αυτό θα επανέλθουμε). Δεν έχει καμιά σημασία το ότι στην κάρτα αναγράφεται ή όχι η ομάδα. Σημασία έχει ότι καταγράφεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Δήλωση πολιτικών πεποιθήσεων
Στον τόπο μας, είτε μας αρέσει είτε όχι, όλοι ξέρετε ότι από την σωματειακή τοποθέτηση κάποιου είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Τα συμπεράσματα αυτά μπορεί να είναι έγκυρα κατά μεγάλο βαθμό (πάνω από 75%). Όποιος σήμερα αρνείται αυτή την διαπίστωση απλά είναι ένας ψεύτης. Καλώς ή κακώς τα σωματεία της Κύπρου ταυτίστηκαν για χρόνια με πολιτικές παρατάξεις και αργότερα με κοινοβουλευτικά κόμματα (σχεδόν όλα με Συναγερμό ή ΑΚΕΛ). Τα κόμματα επεδίωξαν και πέτυχαν τη διάκριση σωματείων με βάση το πολιτικό κριτήριο και ακόμα συντηρούν αυτή την κατάσταση. Στο χώρο της Δεξιάς τα λεγόμενα εθνικόφρονα σωματεία αποτελούν ακόμα την κολυμβήθρα μέσα από την οποία απαραιτήτως περνούν (υπό μορφή παραγοντισμού, ή επισκέψεων, ή παρουσίας σε εκδηλώσεις, ή χρηματοδότησης) η πλειοψηφία των στελεχών. Στο χώρο του ΑΚΕΛ, τα σωματεία έχουν περισσότερο την μορφή τοπικών οργανώσεων – δορυφόρων. Τα τελευταία 20 χρόνια το ποδόσφαιρό στα λεγόμενα μεγάλα σωματεία μπήκαν στην εποχή των μεγάλων προϋπολογισμών αλλά η παρουσία μεγαλοπαραγόντων – χρηματοδοτών δεν διαφοροποίησε (ούτε στόχευε) την κατάσταση. Δε νομίζουμε να χρειάζεται να αναλύσουμε τι σημαίνει να γνωρίζουν τα κόμματα την πολιτική σου τοποθέτηση. Τα θέματα ρουσφέτι, διωγμός κλπ είναι πολύ γνωστά σε όλους σας (δουλειές κυρίως στο δημόσιο και κάποτε στις επιχειρήσεις, ΕΦ, ακόμα και σε ιδιωτικά σχολεία κλπ).

Η θεωρία Ιωνά
Ο βουλευτής Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του επεδίωξε να καθησυχάσει τους ευκολόπιστους Κυπραίους υποδεικνύοντας ότι πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που θα προκύψουν από την εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου θα έχουν μόνο τα σωματεία (για τους οπαδούς τους) και οι ΚΟΑ και ΚΟΠ (για όλους τους οπαδούς). Οποιοσδήποτε άλλος δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά χωρίς την άδεια της αρμόδιας Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, συμπληρώνει ο βουλευτής. Σημειώνουμε ότι η εμπειρία καταμαρτυρεί ότι όλα αυτά είναι για να τα πιστεύουν οι αδαείς.

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, παρά τους σχετικούς περί του αντιθέτου νόμους, τα κόμματα και άλλοι οργανισμοί αποκτούν πρόσβαση σε ανάλογες βάσεις δεδομένων. Τρανό παράδειγμα η ετήσια απόκτηση των αρχείων των όσων παρακάθονται και των επιτυχόντων στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Παρά τις πολλές καταγγελίες μαθητών, φοιτητών και γονιών, κανένας δεν κατηγορήθηκε και ασφαλώς κανένας δεν τιμωρήθηκε. Η Επίτροπος αρκέστηκε σε δημόσιες νουθεσίες και παρακάλια τα οποία βεβαίως κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν στην πράξη. Συνεπώς, επειδή κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται θεσμούς όπως τα Υπουργεία, ο ΚΟΑ, η ΚΟΠ κλπ, η θεωρία Ιωνά είναι μόνο αυτό, θεωρία.

Εισαγωγή στο Φακέλωμα
Επανερχόμαστε στην σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των φιλάθλων μεταξύ των οποίων και η δήλωση ταύτισης με μια ομάδα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι οι πολίτες είναι ήδη φακελωμένοι από τα κόμματα και ότι η κάρτα φιλάθλου δεν αλλάζει τίποτα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Δεν αδικούμε όσους κάνουν αυτή την σκέψη γιατί είναι πολύ λίγοι αυτοί που πραγματικά αντιλαμβάνονται σε πλήρη διάσταση αυτά τα ζητήματα.

Τα κόμματα στην Κύπρο, μικρά ή μεγάλα, είχαν πριν 15 χρόνια κάποια αρχεία μελών υπό την μορφή φακέλων, ογκωδέστατων φυσικών αρχείων (κόλλες) τα οποία δεν πρόσφεραν μεγάλη αξία εφόσον δεν παρείχαν ισχυρές δυνατότητες πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών. Αργότερα, με την εισαγωγή των υπολογιστών, μηχανογραφήθηκαν εκείνα τα αρχεία μελών αλλά και πάλι οι πληροφορίες που περιείχαν ήταν ελλιπείς (πχ ένα μέλος γράφτηκε πριν 30 χρόνια, ποιο είναι το mobile του σήμερα; Μήπως άλλαξε διεύθυνση;). Το ίδιο έγινε και με τους εκλογικούς καταλόγους, δεν παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όπως είναι για παράδειγμα για τα νέους το email .

Η πληρέστερη δουλειά έγινε τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως στους χώρους σπουδών. Εκεί υπάρχουν 2 σημαντικές προϋποθέσεις: τα άτομα διαθέτουν επίκαιρα και χρήσιμα στοιχεία όπως κινητό και email την ώρα της εγγραφής (δεν γράφτηκαν πριν 30 χρόνια) και υπάρχει «φθηνό» δυναμικό για την διεκπεραίωση της εργασίας (στελέχη παρατάξεων).

Πως θα αξιοποιηθεί ο θησαυρός πληροφόρησης;
Η εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου διανοίγει νέους ορίζοντες στο όλο θέμα. Κατ αρχήν προσφέρει στα κόμματα την (δωρεάν και γρήγορα) ευκαιρία ανανέωσης των παλαιών τους αρχείων εφόσον άπαντες οι φίλαθλοι, ακόμα και οι 60άριδες, θα δώσουν τα νέα τους στοιχεία (κινητό δεν είχε όταν ήταν 30 ετών – τώρα έχει, άλλαξε διεύθυνση – θα δώσει την νέα κλπ).

Δεύτερον, τροφοδοτεί τα αρχεία με νέα άτομα, ακόμα κι από ηλικίες 10 ετών. Τα άτομα αυτά δεν είναι αυτόματα υποστηρικτές κάποιου κόμματος αλλά γίνεται μια βασική και πολύ χρήσιμη κατηγοριοποίηση. Για παράδειγμα, είμαι 17 ετών, δεν είμαι μέλος της ΕΔΟΝ (ηλεκτρονική διασταύρωση με αρχείο) και δηλώνω Χοχος, άρα ο Συναγερμός δεν θα «σπαταλήσει» πόρους για να ασχοληθεί ποτέ μαζί μου. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ αμέσως με κατατάσσει ως πολύ προσεγγίσιμο και ενεργεί αναλόγως.

Όλη η ιστορία στηρίζεται στην δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Αυτές σου προσφέρουν δυνατότητες τις οποίες ο Γιωρκάτζης, ο Εζεκίας, ο Σπύρος και ο Κληρίδης ουδέποτε φαντάστηκαν.

ΟΧΙ στην Κάρτα Φιλάθλου
Τα πιο πάνω προσφέρουν το υπόβαθρο επί του οποίου μπορεί κανείς να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τόσο τους πραγματικούς λόγους εισαγωγής της κάρτας φιλάθλου όσο και τους λόγους που κάθε ένας από μας τάσσεται ενάντια σε αυτό το φρούτο. Θα διαπιστώσατε ότι δεν αναφερθήκαμε καθόλου στα επιχειρήματα περί καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα. Ίσως σε άλλο κείμενο επανέλθουμε γιατί πρόκειται για κλανιές.

Θεωρούμε σημαντική την δημόσια τοποθέτηση των οργανωμένων οπαδών μας κατά της κάρτας. Πολλές ενέργειες μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να ανατραπούν τα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο τώρα είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης, κυρίως σε βουλευτές.

Έρχονται εκλογές βλέπετε και είναι ευάλωτοι.

Σ.Σ Θερμές ευχαριστίες στο μέλος του apoel . net forum , D ouble Belly Buster για τη συνεισφορά του.

ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΛΑ ΜΕ €100 ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗ BETSSON.COM

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!