Οικονομικό: οι δυο όψεις του νομίσματος

Τα διάφορα στοιχεία που προκύπτουν γύρω από τα οικονομικά των ομάδων επιβεβαιώνουν ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αν δεν ήταν και η ΚΟΠ να κρύβει ακόμα και στην ΟΥΕΦΑ το πρόβλημα κάτω από το χάλι πολλές ομάδες θα βρίσκονταν σε πολύ χειρότερη θέση από ότι σήμερα. Μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια ο ΑΠΟΕΛ αφού ήταν η μόνη ομάδα που κατάφερε να πληρώνει έγκαιρα τους υπαλλήλους της προσφέροντας μάλιστα και τους καλύτερους όρους εργοδότησης. Η δυνατότητα αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε να αποκτήσουμε την καλύτερη φήμη στο παζάρι ενώ είχε καθοριστικό ρόλο και στις επιτυχίες αφού η ομάδα μπορούσε να παραμένει επικεντρωμένη στο καθαρά αγωνιστικό μέρος.

Όλα έγιναν εφικτά λόγω της ρευστότητας η οποία προήλθε από τις δυο πορείες του ΑΠΟΕΛ στο Champions League αφού τα έσοδα άγγιξαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την περίοδο αυτή η διοίκηση κατάφερνε να ισοσκελίζει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς κάθε χρονιάς με το απόθεμα που υπήρχε από τη συμμετοχής τα έσοδα της Ευρώπης έτσι αποφύγαμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τις υπόλοιπες ομάδες.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε και σε συνδυασμό με τη συγκυρία του κουρέματος των καταθέσεων του ΑΠΟΕΛ που ήταν κατατεθημένες στην Τράπεζα Κύπρου, ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται ενώπιων μιας πολύ δύσκολης κατάστασης.

Το απόθεμα ρευστότητας δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά εκτός και αν γινούν δραστικές μειώσεις των εξόδων. Οι παίκτες ακούνε εδώ και καιρό τη διοίκηση να προετοιμάζει το έδαφος ενώ όπως μαθαίνουμε εμφανίζονται και οι ίδιοι έτοιμοι να συζητήσουν μειώσεις. Το ζητούμενο όμως είναι το ποσοστό των μειώσεων που έχουν κατά νου οι δυο πλευρές τόσο συνολικό όσο και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η προοπτική εισόδου της ομάδας στους ομίλους του Europa League είναι ρεαλιστική και σε αυτή την περίπτωση η οικονομική ένεση θα είναι τεράστιας σημασίας. Είναι εδώ που θα πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά το κατά πόσο η στελέχωση της ομάδας θα γίνει έτσι ώστε να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την πρόκριση στον τέταρτο προκριματικό του Champions League.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!