Οι μεγαλομετόχοι ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί

Όταν καταλαγιάσει ο απόηχος από τη συναισθηματική προαναγγελία αποχώρησης του Φοίβου Ερωτοκρίτου θα αρχίσει να απασχολεί όλους σοβαρά η επόμενη μέρα η οποία είναι πλέον και το ζητούμενο. Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται εδώ και καιρό σε αδιέξοδη πορεία και η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον Ερωτοκρίτου αλλά την πλειοψηφία των μεγαλομετόχων της εταιρείας ΑΠΟΕΛ. Για ακόμα μια φορά οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πορεία. Οι μέχρι στιγμής αποφάσεις τους με πιο πρόσφατη την αστεία γενική συνέλευση του περασμένου Μαιου δείχνουν γιατί έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Κρίνουμε σκόπιμο να θυμίσουμε ένα σχόλιο που κάναμε τότε στην στήλη Πίκος Απίκος για το πώς και γιατί οι μεγαλομετόχοι οδηγούν τον ΑΠΟΕΛ σε τεράστια αδιέξοδα:

Διακυβεύεται το μέλλον της εταιρείας ΑΠΟΕΛ

Νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν την μεγάλη εικόνα που προκύπτει από τα τερτίπια και τη δυσκολία να συμφωνήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Αναφέρομαι στους μεγαλομέτοχους της εταιρείας ΑΠΟΕΛ οι οποίοι όχι μόνο τις τελευταίες μέρες αλλά εδώ και χρόνια οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Η απλή λογική λέει ότι όπως σε κάθε επιχείρηση όταν οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να κάνουν τα απαραίτητα αργά ή γρήγορα η επιχείρηση θα κλείσει. To ίδιο θα συμβεί και στη δική μας εταιρεία με τα μυαλά που κουβαλούν οι μεγαλομέτοχοι που διαχρονικά ελέγχουν και το μανατζεμεντ.

Από την καταβολή της εταιρείας το κύριο χαρακτηριστικό του ΑΠΟΕΛ είναι οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί. Τους έκαναν όλοι στο βωμό του πρωταθλητισμού και της ευρωπαϊκής υπέρβασης σε βαθμό που στο τέλος θεωρήθηκε πρακτική. Οι διοικούντες εξαγόραζαν την κακοδιαχείριση με την ανάγκη του κόσμου για αγωνιστικές επιτυχίες και όλοι ζούσαμε μια ψευδαίσθηση ότι ο τρόπος που διοικείται η εταιρεία είναι σωστός.

Οι δυο προκρίσεις στο Champions League έκαναν τα κριτήρια του financial fair play της Uefa να μοιάζουν με παιχνίδι για τον ΑΠΟΕΛ. Περηφανευόμαστε ότι δεν χρωστούμε σε κανέναν και πως είμαστε η πιο εύρωστη ομάδα στην Κύπρο. Ασφαλώς και είμαστε αφού όλες οι άλλες είναι παττισμένες.

Κατά τη διάρκεια της καλοπέρασης των τελευταίων 4 χρόνων όπου είχαμε έσοδα της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, κανένας δεν έκανε το παραμικρό έτσι ώστε να περιοριστούν οι σπατάλες και να μειωθούν με ελεγχόμενο τρόπο οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Ερωτοκρίτου ανακοίνωνε την αποφασιστικότητα του  να μειωθεί το μπάτζετ. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε χρόνο να αυξάνεται. Ανακοίνωνε επίσης οράματα και έδειχνε μακέτες για προπονητικά έργα θυμίζοντας πολιτικό που προσπαθεί να επανεκλεγεί. Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι αντί να τον ξυπνήσουν και να τον βοηθήσουν να πάρει τις σωστές αποφάσεις λειτουργούσαν με υστερόβουλο και συμφεροντολογικό τρόπο.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα όπου για τα οικονομικά υπερμεγέθη του ΑΠΟΕΛ η ρευστότητα είναι στα όρια της και αντί να συνέλθουν και να δουν πως θα αποφύγουμε το κραχ εξακολουθούν να αναλώνονται σε ένα πόλεμο εξουσίας και αλληλοκατηγοριών. Ο πόλεμος εξουσίας ίσως να ήταν επιθυμητός αν οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν κάποιο σωστό πλάνο εξόδου του ΑΠΟΕΛ από το αδιέξοδο αλλά ούτε και αυτό συμβαίνει.

Οι μεγαλομέτοχοι που έχουν τα τελευταία χρόνια σχεδόν καθημερινή επαφή με την ομάδα έχουν φθαρεί και αμφισβητούνται έντονα. Μια μερίδα κόσμου φωνάζει ρυθμικά «πουτάνα εταιρεία μας φέρνεις αηδία». Οι οργανωμένοι με κάθε αφορμή απειλούν και καταφέρονται εναντίον συγκεκριμένων μεγαλομετόχων ενώ ο Ποταμίτης επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αλλάξει το σημερινό στάτους κβο.

Είναι τραγικό ότι οι μεγαλομέτοχοι αναγνωρίζουν πως το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας πέθανε αλλά δεν κάνουν το παραμικρό για να αλλάξει κάτι. Ακόμα και την υστάτη όταν την Παρασκευή έκριναν ως καλή λύση αυτήν του Μιχάλη Γεωργίου έδειξαν ανωριμότητα με τον τρόπο που σκότωσαν την πρωτοβουλία. Το εξωφρενικό είναι ότι ο βασικός πυρήνας των μεγαλομετόχων ήταν θετικός αλλά είχαν ενστάσεις οι υπόλοιποι, σαμπώς και για την όποια λύση πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ολοκληρωμένη αλλά ποιος παρουσίασε οτιδήποτε άλλο;

Για να μην κουράζω άλλο πιστεύω ότι αν μέσα από τη νέα διοικητική αναταραχή δεν μπορέσουν αυτοί που καθορίζουν τις εξελίξεις να φέρουν την αλλαγή, τα όσα έχουν συμβεί θα είναι ένα βασικός λόγος  που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στη διάλυση της εταιρείας ή τουλάχιστον στη αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων.

Σ.Σ. Με τον όρο μεγαλομέτοχος αναφέρομαι στους  Ξιναρή, Πετρίδη, Γεωργίου, Ποταμίτη, Ερωτοκρίτου, Λοϊζίδη και Ζιβανάρη.

 

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!