Οι προκλήσεις του 2015

Ο ΑΠΟΕΛ αποχαιρέτησε το θριαμβευτικό 2014 και βρίσκεται πλέον μπροστά στις σοβαρές και πολύπλευρες προκλήσεις του 2015 τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Η ομάδα μας «πρέπει» να κατακτά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα και σε αυτό δεν υπάρχει δόση υπερβολής τα τελευταία χρόνια. Το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα είναι το ζητούμενο αλλά θα το ψάξουμε λίγο περισσότερο αναλύοντας τα ανοικτά κεφάλαια που έχουν μπροστά διοίκηση και τεχνική ηγεσία. Αγωνιστικό

Η ομάδα μας παραμένει από την αρχή του πρωταθλήματος στην κορυφή της βαθμολογίας αλλά ξεκινά τη νέα χρονιά εν μέσω προβληματισμού που προκύπτει από την αδυναμία να σταθεροποιηθεί η απόδοση σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και διάφοροι με όλους να αντανακλούν αρνητικά στην τεχνική ηγεσία. Χωρίς το βάρος του Champions League υπάρχει η πίεση και απαίτηση για να ανταποκριθούν όλοι καλύτερα.

Έχει γίνει πολύς λόγος για τους τραυματισμούς και την κόπωση της ομάδας και η επιστράτευση εξωτερικών ειδικών έγινε προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα. Το αν και πότε θα γίνει αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Δώνης ψάχνεται ανάμεσα σε σχήματα και τακτικές αφού οι απουσίες παικτών τον περιορίζουν και το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει και σε αυτό τον τομέα καλύτερα. Είναι φανερό ότι το 4-4-2 χωρίς τουλάχιστον τον Αλώνευτη τουλάχιστο ένα άκρο δεν λειτουργεί καλά στο επιθετικό κομμάτι ενώ όσες φορές δοκιμάστηκε το 4-3-3 έδειξε να έχει σοβαρά προβλήματα στο μεσοαμυντικό.

Σε κάθε περίπτωση η ομάδα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες συγκεκριμένων μονάδων και είναι για αυτό που όλοι αναμένουν ότι οι Αλωνεύτης, Εφραίμ, Μοράις, Ντε Βινσέτι και Τζιμπούρ θα δώσουν περισσότερες βοήθειες στους υπόλοιπους.

Οικονομικό

Μπορεί οικονομικά ο ΑΠΟΕΛ να θεωρείται ο πιο εύρωστος σύλλογος στην Κύπρο αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα! Όχι μόνο γιατί οι άλλοι είναι χρεοκοπημένοι αλλά κυρίως γιατί εδώ και χρόνια έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ εσόδων και εξόδων σε μη ελεγχόμενα επίπεδα. Μοιραία αυτό επιβάλλει την πρόκριση κάθε δυο τουλάχιστον χρόνια στους ομίλους του Champions League προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα..

Η φετινή πρόκριση και τα έσοδα των 13 περίπου εκατομμυρίων ευρώ διασφαλίζουν ότι θα καλυφθεί το φετινό αλλά και το όποιο έλλειμμα της επόμενης χρονιάς αλλά το ζητούμενο είναι ο οικονομικός εξορθολογισμός.

Η μείωση των εξόδων είναι μονόδρομος και αυτή θα επιτευχθεί με τις ουσιαστικές μειώσεις στις απολαβές των παικτών. Αναφερόμαστε σε αυτούς που αμείβονται πλουσιοπάροχα και παράλληλα έχουν συστηματικά μειωμένη απόδοση.

Το απωθημένο όλων μας για ιδιόκτητο γήπεδο δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο στο παρών στάδιο και είναι για αυτό που ακούμε τους διοικούντες να αξιολογούν το ενδεχόμενο αλλά να συνδέουν το project με ακόμα 1-2 προκρίσεις σε ομίλους εφόσον αυτό συμβεί άμεσα!

Οργανωτικό

Η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή είναι μονόδρομος έτσι ώστε να υπάρχει στο οργανόγραμμα της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ο άνθρωπος που θα επιτελεί το πιο καθοριστικό έργο! Ο πυλώνας του αγωνιστικού και του οικονομικού είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ικανότητα του τεχνικού διευθυντή να στελεχώσει την ομάδα σωστά. Σωστά σημαίνει να έρθουν στον ΑΠΟΕΛ καλοί παίκτες με προσιτό κόστος. Εύκολο στη θεωρεία και δύσκολο στην πράξη!

Η διοίκηση Πετρίδη καλείται να διορθώσει την λάθος επιλογή της στην πρόσληψη Νασιμέντο επιλέγοντας άμεσα αυτόν που θα έχει την ευθύνη να διαμορφώσει το ρόστερ της ερχόμενης περιόδου. Η αμεσότητα προκύπτει από το ότι το άτομο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη άποψη για την ομάδα προκειμένου η στελέχωση να είναι και έγκαιρη. Θυμίζουμε ότι η ομάδα μας θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος της ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Εμπορικό

Η οικονομική κρίση αποτέλεσε ως ένα βαθμό καλή δικαιολογία για να μείνουν τα τελευταία χρόνια στάσιμα τα έσοδα της ομάδας. Το ΑΠΟΕΛ είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο κυπριακό brand το οποίο κουβαλά πίσω τους τους πιο πολλούς οπαδούς  και υποψήφιους πελάτες. Η κεφαλαιοποίηση της πιο πάνω παραμέτρου πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η πρώτη και πιο ουσιαστική κίνηση έγινε ήδη με την προ μηνών συμφωνία των τηλεοπτικών που αποτελούν τον μεγαλύτερο έσοδο κάθε ομάδας. Δεν αρκεί όμως αυτό αφού θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τις χορηγίες αλλά και από τις υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες του ΑΠΟΕΛ.

Το γεγονός ότι σε λίγους μήνες λήγει η συμφωνία με την ΜΤΝ που είναι ο βασικός χορηγός τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόκληση και πιθανή ευκαιρία που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της ομάδας μας.

Συμπέρασμα;

Τα κατορθώματα του ΑΠΟΕΛ το 2014 αποτελούν μακρινό παρελθόν καθώς οι προκλήσεις του 2015 είναι μεγαλύτερες!

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!