Ο Δώνης κυριολεκτικά για όλα!

Ο προπονητής μας επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο πόσο επικοινωνιακός είναι αφού στη τελευταία του συνέντευξη χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό μιλά για τα πάντα που αφορούν τον ίδιο και την ομάδα μας. Θα χρειαστείτε πάρα πολύ ώρα αλλά αξίζει να διαβάσετε τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή έκδοση του Esquire και που αναδημοσιεύθηκε στο balla: Ας ξεκινήσουμε από τον Ζοσέ Μουρίνιο, του οποίου συνέντευξη φιλοξενούμε στο ίδιο τεύχος του Esquire. Όταν τον είχατε δει από κοντά, τι εντύπωση σας είχε αφήσει;

Είναι πολύ διαφορετικός ένας προπονητής όταν έχει ένταση και εκτός… δουλειάς. Εμείς τον βλέπουμε μέσα στα παιχνίδια πώς συμπεριφέρεται. Και στην Πόρτο και στην Τσέλσι που τον έχω παρακολουθήσει αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι πόσο τον αγαπούν οι παίκτες και το προσωπικό της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί μία πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης και ότι έχει μία πολύ σωστή συμπεριφορά, μολονότι προς τα έξω πολλές φορές οι εντάσεις που δημιουργεί περνούν μία διαφορετική εικόνα που ίσως να τη θέλει και ο ίδιος.

Σας έχει μείνει κάτι από αυτό το τετ-α-τετ που είχατε;

Ότι ήταν πάρα πολύ απλός, ότι αγαπά πολύ αυτό που κάνει και ότι μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθούν να λύσουν την κάθε λεπτομέρεια γύρω από την ομάδα τους.

Αν ο Μουρίνιο ήταν στη θέση σας στον ΑΠΟΕΛ, θα έβγαινε με σύνθημα εγώ πήρα το νταμπλ. Ο Γιώργος Δώνης μπορεί να πει κάτι τέτοιο;

Εντάξει, είναι άλλες οι κοινωνίες, δεν είναι μόνο τι λέει κάποιος, αλλά και πού το λέει. Εμείς είμαστε πιο εύκολοι στην κριτική και πολλές φορές μπορεί να είναι σκληρή… Θεωρώ πάντως ότι γίνονται και λέγονται κάποια πράγματα για λόγους εντυπωσιασμού. Δεν νομίζω σε κάθε περίπτωση ότι θα το έκανα (σ.σ.: γέλια).

ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ Ο ΑΠΟΕΛ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΛΛΑ…

Νταμπλούχος στον ΑΠΟΕΛ μετά από μερικές σεζόν περίεργες για εσάς τελευταία…

Γενικά στην προπονητική μου καριέρα θα έλεγα ότι ήμουν τυχερός. Για πολλά χρόνια ήμουν σε δύο ομάδες, τέσσερα στη Λάρισα και τρία στον Ατρόμητο, αλλά και πιο πριν για δύο χρόνια στον Ηλυσιακό, όλα εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ ήρεμα. Εντάσεις υπάρχουν όταν πας να δουλέψεις σε πιο μεγάλες ομάδες, όπως στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, αλλά νομίζω ότι αυτά σε βοηθούν να ωριμάσεις, να δεις καταστάσεις και να μπορέσεις με την εμπειρία αυτή να γίνεσαι καλύτερος.

Δεν ήξερα τι με περίμενε στον ΑΠΟΕΛ. Απλώς γνώριζα ότι η ομάδα μου ήταν μία μεγάλη ομάδα, ότι είχε πετύχει σημαντικά πράγματα. Ίσως στο μυαλό μου να τα είχα και λίγο πιο εύκολα, περιμένοντας ότι ο ΑΠΟΕΛ θα είναι ο Ολυμπιακός της Κύπρου αντίστοιχα. Όταν έφτασα, από το πρώτο διάστημα κατάλαβα ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα και ότι μας περίμενε πολύ δύσκολη χρονιά και πολλή δουλειά.

Ένας πολιτικός, αν ήταν στη θέση σας, θα έλεγε παρέλαβα καμένη γη…

Θεωρώ ότι είναι πολύ λάθος στο ποδόσφαιρο να μπαίνεις στη διαδικασία να βάζεις τον εαυτό σου σε σύγκριση με τον προηγούμενο προπονητή. Δεν το έχω κάνει και δεν θα το κάνω ποτέ. Εμένα με ενδιαφέρει να αξιολογήσω ποια είναι η κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή και τι είναι αυτό που θέλω να περάσω στην ομάδα. Αξιολόγησα μετά τις πρώτες δέκα μέρες το υλικό της ομάδας, τι πρέπει να φτιάξουμε και έβαλα προτεραιότητες. Και πάνω σ’ αυτές τις προτεραιότητες δουλέψαμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παικτών. Γιατί όταν θέλεις να κερδίσεις κάτι γρήγορα, είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρεις, όσες γνώσεις κι αν έχεις, αν δεν κερδίσεις την εμπιστοσύνη των παικτών και το περιβάλλον γύρω από την ομάδα.

 

ΟΤΑΝ ΗΡΘΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Παραλάβατε πάντως μία ομάδα που δεν μπορούσε να αλλάξει τρίτη πάσα και ολοκλήρωσε τη σεζόν θριαμβευτικά, με νταμπλ. Το πιστεύατε τον πρώτο μήνα που ήσασταν στην ομάδα; 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να σκεφτώ μακροπρόθεσμα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να βάλουμε προτεραιότητες στην ομάδα. Και για μένα η πιο σημαντική προτεραιότητα ήταν μέσα από την προπόνηση να αρχίσουν οι παίκτες να εμπιστεύονται το τεχνικό τιμ και έπειτα να πιστεύουν και το πλάνο. Γιατί θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και δεν πιστεύεις αυτό που γίνεται στην προπόνηση, δεν μπορείς να πετύχεις. Τρίτον, να έχουμε καλά αποδυτήρια και δεν το θέτω σε θέμα πειθαρχίας. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι είναι καλά τα αποδυτήρια όταν υπάρχει αυστηρή πειθαρχία. Πάντα πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλώς και να μπαίνουν όρια, αλλά ο σεβασμός δεν κερδίζεται με το μαστίγιο. Βλέποντας την ομάδα τότε, θέσαμε αυτές τις προτεραιότητες, τότε δεν μπορούσα να σκεφτώ μακροπρόθεσμα.

Ήταν αυτή η πιο δύσκολη αποστολή σας ως προπονητής δεδομένων των συνθηκών που βρήκατε;

Όχι, η πιο δύσκολη αποστολή ήταν στον ΠΑΟΚ, επειδή έκανα προετοιμασία με πάρα πολλούς μικρούς και η ομάδα χαμήλωσε πάρα πολύ τον πήχη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Εδώ έβλεπα από την αρχή ότι κάποιοι παίκτες έχουν δυνατότητες για παραπάνω, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω από την αρχή τον χρονικό ορίζοντα που χρειάζονταν για να τις δείξουν.

ΑΝ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ…

Ποιο ήταν το μυστικό της μεταμόρφωσης του ΑΠΟΕΛ;

Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Η ομάδα είχε μία σταθερότητα, ανεξάρτητα από το αν έγινε αλλαγή διοίκησης. Οι αλλαγές συνήθως δημιουργούν ένα άγχος, αλλά παρά την αλλαγή διατηρήθηκε το καλό πνεύμα και η σταθερότητα. Συγχρόνως προσπάθησε και η νέα διοίκηση να είναι κοντά στην ομάδα. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, αν και ήμουν επιλογή της προηγούμενης διοίκησης, οι άνθρωποι που ανέλαβαν είχαν αξιολογήσει το έργο μου και υπήρχε θετικό πρόσημο. Αυτό που έπαιξε ρόλο στο να προχωρήσει η ομάδα ήταν η καθημερινή επικοινωνία σε όλα τα θέματα μεταξύ όλων όσων επηρεάζουν την εξέλιξη της ομάδας.

Χρειάζονταν και ψυχολογικές αντοχές για να κυνηγά τόσους μήνες την ΑΕΛ η ομάδα και στο τέλος να την προσπερνά…

Αυτό είναι χτίσιμο νοοτροπίας. Εγώ θέλω γενικά η ομάδα μου να παλεύει, όπως και να πηγαίνει ένα παιχνίδι, να μάχεται και να μην τα παρατάει ποτέ. Είναι νοοτροπία που δεν χτίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά όταν βλέπουν και οι παίκτες ότι ο προπονητής το πιστεύει πολύ, περνά αυτό και στους ίδιους.

Είναι μεγαλύτερη η ικανοποίηση ενός προπονητή όταν εξελίσσονται σε βασικοί πρωταγωνιστές παίκτες που ήταν ξεγραμμένοι, όπως ο Σέρινταν και ο Γκιλιέρμε; 

Νομίζω είναι φανερό ότι αυτή η ομάδα πέτυχε, γιατί υπήρχε καλή συνολική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα πέτυχε σε όλες τις διοργανώσεις πολλά γκολ και ο πρώτος σκόρερ, ο Μαντούκα, δεν είναι καθαρόαιμος φορ. Υπήρχε πλουραλισμός στην επίθεση, σχεδόν όλοι οι παίκτες έχουν σκοράρει. Αυτό δείχνει ότι σε μία ομάδα υπάρχει ένα σύνολο και ότι δεν στηρίζεται σε ένα παίκτη. Και ο κάθε παίκτης είναι απαραίτητος χωρίς όταν λείπει να καταστρέφεται η ομάδα.

Δεν υπήρχαν δηλαδή παίκτες αναντικατάστατοι, που όταν έλειπαν φαινόταν το κενό τους;

Υπήρχαν αρκετοί που η απουσία τους ήταν αισθητή, γιατί ασφαλώς ένας καλός παίκτης πάντα λείπει. Το σημαντικό είναι να λειτουργεί το πλάνο και εν τη απουσία του, όχι το ίδιο ποιοτικά αλλά εξίσου καλά τακτικά. Όταν έλειψε ο Αλωνεύτης, ο Μαντούκα ο Ντε Βινσέντι και ο Σέρινταν και όλες αυτές οι απουσίες ήταν μαζεμένες σε ένα οριακό διάστημα όπου κρινόταν το πρωτάθλημα, ναι, μας επηρέασαν οι απουσίες αυτές, όπως είναι φυσικό. Δεν επηρέασαν μόνο το πλάνο, αλλά και τις επιλογές. Η δύναμή μας, όμως, και για μένα το σπουδαιότερο ήταν ότι οι παίκτες εμπιστεύτηκαν πολύ γρήγορα το τιμ. Κι όταν σε εμπιστεύονται σου δίνουν περισσότερα.

Η… DREAM TEAM ΜΟΥ

Είναι ένα τιμ που εσείς εμπιστεύεστε τυφλά και το θέτετε ως απαράβατο όρο σε όποια ομάδα πηγαίνετε…

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη δύναμη για εμένα οι συνεργάτες μου. Πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι συνεργάτες, γιατί πέραν του ότι προσπαθούν πάντα να βελτιώνονται και να δουλεύουν συνεχώς περισσότερο, σημαντικό ρόλο παίζει και η χημεία που έχουμε μεταξύ μας, αφού έτσι επηρεάζεται και η ομάδα θετικά. Θεωρώ σπουδαίο το γεγονός ότι για όλους τους συνεργάτες μου, κυρίαρχο στοιχείο είναι η προστασία του προπονητή, η προστασία της ομάδας και η καθημερινή σκληρή δουλειά, ώστε να μπορούν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται και το τιμ και η ομάδα.

Ο Μάκης Αγγελίνας (βοηθός), ο Μίκι Μένταν (σκάουτερ), ο Γρηγόρης Γεωργίτσας (γυμναστής) και ο Παναγιώτης Μαλλιαρίτσης (προπονητής τερματοφυλάκων) είναι για μένα οι καλύτεροι συνεργάτες! Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η απαιτητική δουλειά που κάνουν και η επικοινωνία που έχουν με τους παίκτες.

Η ΑΤΑΚΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΙΝΤΑΝ: ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΑΘΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Επιμένουμε στον Σέρινταν, γιατί ήταν η μεγάλη έκπληξη. Τον θεωρούσαμε τουρίστα…

Η περίπτωση του Σέρινταν μας δείχνει κάτι. Ότι θα πρέπει να αξιολογούμε καλύτερα, να δίνουμε χρόνο, να έχουμε υπομονή. Την υπομονή τη χρησιμοποιούμε ως λέξη, αλλά δεν την έχουμε. Ο Σέρινταν ήρθε από άλλο περιβάλλον, από άλλο πρωτάθλημα, χρειαζόταν χρόνο. Άλλος μπορεί να χρειαστεί τρεις μήνες, άλλος έξι και οχτώ. Το σημαντικό είναι να μην βάλεις τον παίκτη στο περιθώριο. Γιατί αν τον βάλεις στο περιθώριο, δεν υπάρχει επιστροφή.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: κάποια στιγμή κατάλαβα ότι πρόκειται για πολύ ισορροπημένο και καλό χαρακτήρα, αλλά δεν έβλεπα να βγάζει συναίσθημα προς τα έξω. Θέλεις τον αθλητή και έξω από το γήπεδο να τον δεις να θυμώνει, να νευριάζει, να στενοχωριέται, να χαίρεται, γιατί έτσι δείχνει άνθρωπο που θέλει να παλέψει και να διεκδικήσει. Έβλεπα προσόντα, αλλά…. Μία από τις ατάκες που θυμάμαι ότι του είχα πει ήταν αυτή: Θεωρώ ότι είσαι ένας αγαθός γίγαντας που κοιμάται και πρέπει όλα αυτά να τα βγάλεις

Και ξύπνησε ο γίγαντας;

Ναι, ξύπνησε. Και έχει πολλά να δώσει ακόμη, είναι μόλις 25 ετών . Έχει μπροστά του μέλλον. Πρέπει να σκεφτεί περισσότερο και το γκολ. Πρέπει η προσφορά του να είναι μεγαλύτερη του χρόνου. Φέτος ήταν χαμηλότερος και ο πήχης γι’ αυτόν. Τώρα ο πήχης είναι διαφορετικός.

Και ο Γκιλιέρμε Αμορίν;

Για μένα είναι ο καλύτερος στόπερ στο κυπριακό ποδόσφαιρο με διαφορά από τον δεύτερο!

Ήταν και όταν ήρθατε;

Όταν ήρθα δεν έβλεπα αυτό, έβλεπα έναν παίκτη που δεν μου φαινόταν καθόλου καλός αμυντικός. Δεν σκεφτόταν καθόλου την άμυνα. Νόμιζα ότι ήταν ένα δεκάρι που έπαιζε στόπερ. Και έπρεπε να του διαχωρίσουμε τις προτεραιότητες. Να γίνει ένας σκληρός και καλός αμυντικός με συγκεκριμένες οδηγίες και τακτικές κατευθύνσεις. Θεωρώ ότι ο Αμορίν είναι από τους παίκτες που έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης. Ένα κομμάτι που χρειάζεται να δούμε είναι η επικοινωνία που πρέπει να έχει ως αμυντικός, ώστε να γίνει ηγετική προσωπικότητα στην άμυνα.

Βελτιώθηκαν αρκετοί παίκτες επί των ημερών σας… Ξεχωρίζετε κάποιον άλλο;

Νομίζω ότι ήταν τεράστια η βελτίωση του Μαντούκα. Γιατί ερχόταν από τραυματισμό, όταν ήρθα, και ήταν αρκετά πίσω. Έκανε και ο ίδιος τεράστια προσπάθεια. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Όταν έλειπε, είχαμε πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας, γιατί έχει πολύ καλή υποδοχή, τεχνική, είναι πανέξυπνος. Αν και πολλοί μιλούν για την ηλικία του, θεωρώ ότι με καλή προετοιμασία θα είναι μεγάλη έκπληξη και του χρόνου. Έκπληξη, όχι για τις δυνατότητες του, γιατί είναι γνωστές, αλλά για τη διάρκεια του…

Με εντυπωσίασε και ο Αλωνεύτης, είχα καιρό να τον δω. Για μεγάλο διάστημα από τη μέρα που ήρθα ήταν εκπληκτικός και μπράβο του! Μπορεί  προς το τέλος να βγήκαν προβλήματα και να κουράστηκε, αλλά συνολικά μας βοήθησε πάρα πολύ. Γνώριζα τα προσόντα του, αλλά έβλεπα έναν παίκτη που σε κάθε παιχνίδι έδινε και κάτι παραπάνω.

Δεν θέλω, όμως, να στέκομαι σε παίκτες ξεχωριστά. Αν πάρουμε τους παίκτες έναν προς έναν υπάρχει ένα σύνολο που δούλευε. Έκπληξη ήταν ο Αντωνιάδης, σταθερός ο Σέρτζιο, ο Χαραλαμπίδης αν και είχε την πίεση από τον κόσμο πάντα προσπαθούσε και δούλευε. Ήταν ο Μοράις και ο Βινισους, έχουμε δύο πολύ σταθερούς τερματοφύλακες που εμπνέουν ασφάλεια. Υπήρχε ένας πολύ καλός κορμός, στον οποίο έπεσε το βάρος.

Δεν θέλω όμως να ξεχάσω και τα παιδιά που αποχωρούν. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι και σκληρό. Και αποχωρούν παιδιά που έχουν προσφέρει πολλά στην ομάδα, όπως ο Ολιβέιρα. Θέλω να πω σε όσα παιδιά αποχωρούν ένα ευχαριστώ για τη συνεργασία κι ένα ευχαριστώ για την προσπάθεια και τη συμμετοχή στην ομάδα. Οι αποφάσεις μερικές φορές είναι σκληρές, αλλά πρέπει να λαμβάνονται.

Και θέλω να πω κάτι, επειδή κατά τη διάρκεια της σεζόν στοχοποιήθηκαν κάποιοι παίκτες από τον κόσμο, όπως στο τέλος ο Ολιβέιρα… Πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους, γιατί στο τέλος αυτός που βλάπτεται είναι η ομάδα. Δεν γίνεται ένας παίκτης κακός από ένα παιχνίδι, όπως δεν γίνεται και ένας προπονητής κακός από ένα παιχνίδι.

Πότε πιστέψατε ότι αυτή η ομάδα μπορούσε να κατακτήσει τελικά το πρωτάθλημα;

Από τον Ιανουάριο το πίστευα. Όχι λόγω των μεταγραφών, αλλά γιατί έβλεπα την εξέλιξη της ομάδας. Έβλεπα πως αν παίρναμε βοήθειες από τις μεταγραφές, θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε. Ήμασταν αρκετά πίσω και δεν μπορούσα να σκέφτομαι ότι θα το πάρουμε. Αλλά πίστευα ότι στα πλέι οφ θα το διεκδικούσαμε. Άρχισα να πιστεύω πολύ στην ομάδα τότε, και επίσης είχα αξιολογήσει και τις υπόλοιπες ομάδες.

Όταν ήρθαν οι δύο σερί ήττες από Ερμή και Απόλλωνα στα πλέι οφ τι σκεφτόσασταν; 

Σκεφτόμασταν ότι θα πρέπει να μας βοηθήσει το αμέσως επόμενο αποτέλεσμα. Είχαμε χάσει τη δυνατότητα της ισοπαλίας στο τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΛ και πλέον η ΑΕΛ είχε στο χέρι της το πρωτάθλημα. Εμείς δεν είχαμε περιθώριο λάθους στα παιχνίδια μας, αλλά έπρεπε να χάσει και η ΑΕΛ ένα παιχνίδι. Έχασε από τον Απόλλωνα κι εμείς δεν έπρεπε να κάνουμε λάθος απέναντι σε Ομόνοια και Ανόρθωση. Δεν κάναμε, είχαμε πάλι την τύχη στα χέρια μας, αφού με νίκες θα ήμασταν πρωταθλητές.

ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ

Και όλα όσα ειπώθηκαν εκείνες τις μέρες περί αποχώρησης του τιμ, ενώ λίγο πριν συζητούσατε την ανανέωση;

Ξέρω πολύ καλά την πίεση που έχουν οι ομάδες που έχουν πάντα στόχο το πρωτάθλημα, γιατί έχω παίξει ως ποδοσφαιριστής σε τέτοιες ομάδες και έχω προπονήσει ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Θεωρώ όμως ότι από εκεί και πέρα παίζει ρόλο και τι βλέπεις στη δουλειά ενός προπονητή. Γιατί όταν ένας προπονητής δουλεύει πολύ καλά έξι μήνες και σε δύο παιχνίδια η μπάλα πάει δοκάρι και μέσα ή δοκάρι και έξω και τον διώχνεις, τότε αυτοί που αποφασίζουν δεν βλέπουν καλά το ποδόσφαιρο. Κι έτσι κινδυνεύουν οι ομάδες.

Οι παράγοντες προκαλούν κακό στην ίδια τους την ομάδα σε τέτοιες περιπτώσεις. Είτε προπονητής είναι ο Δώνης είτε άλλος, πρέπει να αξιολογείς την εξέλιξη της ομάδας και όχι να τον κρίνεις από 1-2 παιχνίδια. Είναι παραλογισμός να απολύσεις τον προπονητή σ’ αυτή την περίπτωση.

Η αντίδραση του κόσμου είναι αντίδραση του κόσμου. Θέλει πάντα να κερδίζει η ομάδα του. Έχει πάντα το δικό του κριτήριο και πρέπει να το σεβαστούμε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Γι’ αυτό θα υπάρχει και η αποδοκιμασία που για μένα είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Θεωρώ όμως ότι αν η διοίκησή μου σκεφτόταν εκείνο το διάστημα να με απομακρύνει, θα ήταν τεράστια αδικία και παραλογισμός. Γιατί μπορεί εγώ να σκοτωνόμουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να δουλέψω και να βελτιώσω την ομάδα.

Δεν τέθηκε δηλαδή ποτέ προς εσάς τέτοιο θέμα από τη διοίκηση;

Ποτέ δεν τέθηκε θέμα προς εμένα από τη διοίκηση, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που όπως ήταν λογικό υπήρχε πολύ μεγάλη απογοήτευση. Τότε ήμουν κι εγώ πολύ απογοητευμένος και μπορεί να μην ήθελα να μιλήσω σε κάποιον για μία ολόκληρη μέρα. Αλλά από την επομένη μέρα σκεφτόμασταν ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Εγώ περισσότερο ένιωσα στενοχώρια από τα αποτελέσματα παρά αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάποιος κίνδυνος για μένα.

Και μετά η αποθέωση, Πρώτο πρωτάθλημα για εσάς ως προπονητής και πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια που ο ΑΠΟΕΛ κάνει το back2back…

Για μένα ήταν σημαντική η νίκη με την Ομόνοια, γιατί πλέον είχαμε πιθανότητες και πάλι να πάρουμε το πρωτάθλημα, εξαρτώμενοι μόνο από εμάς. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, διεξήχθη πρώτα ο τελικός του Κυπέλλου και μας βοήθησε ο τίτλος αυτός ψυχολογικά και στο πρωτάθλημα, στο παιχνίδι που επαναλήφθηκε, με τον τρόπο που έγινε όλο αυτό…

 

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ!

Πώς αντιμετωπίσατε όλα όσα συνέβησαν από τη διακοπή του αγώνα με την ΑΕΛ μέχρι την επανάληψή του;

Θεωρώ ότι ήταν πολύ άσχημο όλο αυτό που έγινε. Δεν με ενδιαφέρει, γιατί η απόφαση ήταν έτσι ή αλλιώς, γιατί αποφασίστηκε να γίνει το παιχνίδι πάλι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να κρίνω αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών. Θεωρώ όμως αδιανόητο να λέει κάποιος, όποιος κι αν είναι αυτός, ότι δεν υπήρχε λόγος να διακοπεί το παιχνίδι, όταν έχει τραυματιστεί παίκτης που είναι στον πάγκο και έχει πάει στο νοσοκομείο. Όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις, ότι χρώμα γυαλιά κι αν φοράς, ασφαλώς και έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι, γιατί υπήρχε τραυματισμός παίκτη.

Εγώ φοβήθηκα πολύ, όπως και όλος ο πάγκος. Κι επειδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία εικόνα για μένα… ή δεν βλέπουν καλά ή κάνουν προπαγάνδα. Αν έβλεπαν καλά, θα έβλεπαν ότι έτρεξα στο διαιτητή για να τον φέρω να δει τον παίκτη που είχε αίματα. Οι παίκτες και οι προπονητές δεν είναι αρμόδιοι για το αν θα σταματήσει ή θα ξεκινήσει πάλι ένα παιχνίδι. Εγώ φυσικά και θέλω οι αγώνες να κρίνονται στα γήπεδα, αλλά όταν δεν κινδυνεύουν ζωές! Δεν είμαστε ζούγκλα! Όταν κινδυνεύουν ζωές, υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Και το λέω και για τη δική μου ομάδα, είτε σήμερα ευνοείται ο ΑΠΟΕΛ είτε αύριο αδικείται. Βλέπουμε σε άλλες χώρες να διακόπτεται ένας αγώνας για ένα μπουκαλάκι. Εδώ κινδύνευσαν άνθρωποι του συνδρομητικού καναλιού, τραυματίστηκε παίκτης, έπεσαν κροτίδες, έριχναν πέτρες…

Επίσης θα ήθελα να πω ότι δεν μου άρεσαν καθόλου οι δηλώσεις του Κετσπάγια και του Οκκά που είναι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, δεν μπορούν να λένε ελαφρά τη καρδία ότι έπρεπε να τελειώσει το παιχνίδι. Κι αν ο Κακά είχε χάσει τη ζωή του, το χέρι του, την ακοή του; Ποιο είναι το κριτήριο για να διακοπεί ένα παιχνίδι; Πόσο χτύπησε ο παίκτης; Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι οι βλάκες κι εμείς οι έξυπνοι; Αυτό πρέπει να τελειώσει του χρόνου. Κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Κι ας είναι και η δικιά μου ομάδα!

 Πώς βλέπατε τον Κακά μετά το περιστατικό;

Το παιδί δεν μπορούσε να συνέλθει. Ίσως να έπρεπε να βγάλουμε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του Κακά από το κεφάλι του από τη συγκεκριμένη στιγμή. Το παιδί τρελάθηκε! Να μην μπορεί να μιλήσει και να λένε ότι κάνει θέατρο; Επηρεάστηκε πάρα πολύ ψυχολογικά. Ευτυχώς σωματικά γινόταν καλύτερα μέρα με τη μέρα. Εμένα και όλους μας στον ΑΠΟΕΛ μας ενόχλησαν πάρα πολύ αυτές οι αντιπαραθέσεις, όταν προσπαθεί ο καθένας στο βωμό των συμφερόντων του να πει ο,τιδήποτε… 

Σας πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό η ιδέα της αποχώρησης; Μετά τα όσα συνέβησαν με την Ανόρθωση ή με την ΑΕΛ στη Λεμεσό;

Υπάρχουν στιγμές που φοβάσαι, ειδικά στο παιχνίδι με την ΑΕΛ. Αλλά δεν είμαι άνθρωπος που σκέφτομαι έτσι. Και ειδικά από τη στιγμή που έχω αρχηγικό ρόλο στην ομάδα, θεωρώ ότι όποιες κι αν είναι οι στιγμές ο προπονητής πρέπει να είναι αυτός που θα βρει τον τρόπο ώστε να συνεχίσει. Τώρα, αν κάποια στιγμή υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει, φυσικά θα το πω και δεν θα συνεχίσω.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Να περιμένουμε αλλαγή συστήματος τη νέα σεζόν; Το 4-3-3 που είναι το αγαπημένο σας δεν μπορούσατε να το εφαρμόσετε στο ρόστερ που είχατε. Να περιμένουμε κάποια αλλαγή;

Δεν είναι θέμα αγαπημένου συστήματος. Πάντα προσαρμόζω το σύστημα στο υλικό μου και τι ταιριάζει στο υλικό μου. Επειδή ακόμη στις ομάδες που είναι στον ελλαδικό χώρο, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν υπάρχει η νοοτροπία να υπάρχει ένα σύστημα από τη βάση, από τις ακαδημίες, δεν υπάρχει η υπομονή που χρειάζεται για μεγάλες αλλαγές. Η ομάδα έχει προσαρμοστεί σ’ αυτό που έπαιξε περισσότερο αυτή τη χρονιά. Αυτό είναι η βάση μας. Θα υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο και γι’ αυτό θέλουμε παίκτες που να προσαρμόζονται και σε διαφορετικά σχήματα. Παίζει  ρόλο να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές θέσεις, γιατί είναι εργαλείο για έναν προπονητή αυτό.

Τι σας ικανοποίησε περισσότερο από όσα στοιχεία της φιλοσοφίας σας είδατε στο γήπεδο από τον ΑΠΟΕΛ;

Ότι υπήρχε πολύ καλή πειθαρχία στο τακτικό κομμάτι και στην άμυνα και στην επίθεση. Χρειαζόταν όμως αυτό το καλοκαίρι να αναβαθμίσουμε την ποιότητά μας σε κάποιες θέσεις, γιατί είναι καλή η τακτική και η πειθαρχία, αλλά είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα όταν υπάρχει η ποιότητα και το απρόβλεπτο.

Τι άλλο θέλετε να βελτιώσετε;

Πολλά… Ο κάθε παίκτης έχει το δικό του φάκελο στο κομπιούτερ μου. Βλέπουμε ποια είναι τα θετικά του και ποια τα περιθώριά του να τον εξελίξουμε. Αυτό που θέλω είναι να κάνω την  ομάδα μου να νιώθει πάρα πολύ πεινασμένη. Ανεξαρτήτως αντιπάλου ή παιχνιδιού, να νιώθει πεινασμένη. Αν νιώθεις χορτάτος, χαλαρώνεις και δεν διεκδικείς. Όταν  είσαι πεινασμένος, έχεις επιτυχίες.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΧΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Τι χρειάζεται ο ΑΠΟΕΛ για να επιστρέψει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Χρειάζεται καλό προγραμματισμό, καλή προετοιμασία και μεγάλη πίστη. Εγώ πάντως δεν σκέφτομαι αυτή τη στιγμή τόσο μακριά. Σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνουμε μία τέτοια προετοιμασία, ώστε στον τρίτο προκριματικό γύρο να είμαστε έτοιμοι και σε καλή κατάσταση για να προκριθούμε. Αν τα καταφέρουμε, μετά θα δούμε τα πλέι οφ.

Η συνεργασία σας με τη διοίκηση πώς είναι;

Αυτό που συνάντησα από όλους μέχρι τώρα είναι ότι υπήρχε καλή συνεργασία και καλή πρόθεση να βοηθήσουν τον προπονητή. Το ένιωσα και με την προηγούμενη διοίκηση στο μικρό διάστημα που ήμασταν μαζί και με τη νέα διοίκηση που είναι το μεγαλύτερο διάστημα μαζί μας. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς το πρόσωπό μου. Από την άλλη προσπαθούμε στο οργανωτικό κομμάτι να γίνουμε καλύτεροι. Και στο τμήμα σκάουτινγκ, και στις ακαδημίες και με τον τεχνικό διευθυντή. Αλλά πάντα καθρέπτης είναι τα αποτελέσματα της πρώτης ομάδας.

Και η συνεργασία σας με το νέο τεχνικό διευθυντή;

Είμαστε στο πρώτο διάστημα της συνεργασίας. Υπάρχει κάτι που είναι σημαντικό, κοινή φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο, και φαίνεται από όλες τις συζητήσεις μας. Αυτός έχει άλλες παραστάσεις, είναι για πρώτη φορά σε μεσογειακή χώρα και τον βοηθώ στο κομμάτι αυτό, στη νοοτροπία, στο να του μεταδώσω ότι εδώ δεν υπάρχει υπομονή. Το σημαντικό είναι πως φαίνεται ότι θα υπάρχει αρμονική συνεργασία.

Από την πρώτη μέρα θέλει να δουλέψει σκληρά και δουλεύει σκληρά για να κάνει πιο εύκολο το έργο του προπονητή. Θα ήθελα να πω κι αυτό, σε όλες τις ομάδες που δούλεψα μέχρι τώρα είχα τεχνικό διευθυντή. Όταν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και όλα γίνονται για να βοηθηθεί ο προπονητής και κατ’ επέκταση η ομάδα, το αποτέλεσμα είναι θετικό.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα από τους αντιπάλους για τον προκλητικό Δώνη. Τι απαντάτε;

Είναι καλό να μαθαίνουμε να χάνουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι. Δεν μου αρέσει καθόλου, όταν κάποιοι αντίπαλοί μας χάνουν, προσπαθούν να μετατοπίσουν την ευθύνη ή να χρησιμοποιήσουν κάποια πράγματα για να αποπροσανατολίσουν το κοινό τους. Εμείς όταν χάσαμε από τον Ερμή και τον Απόλλωνα, δεν τα βάλαμε με τους άλλους, αλλά με τους εαυτούς μας.

Είναι μία αποτυχημένη πολιτική αυτή, η οποία δεν δείχνει καλή νοοτροπία. Ίσως μερικοί να νομίζουν ότι ο πάγκος είναι εκκλησία. Και ότι οι άλλοι πάγκοι είναι εκκλησία και ο δικό μας είναι ζωηρός. Ας κάτσουν να δουν και παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ που είναι άλλου επιπέδου, για να δουν ότι στον πάγκο δεν κοιμούνται.

Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι μου αρέσει πάρα πολύ η Κύπρος. Γενικά η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλή. Υπάρχει ηρεμία. Υπάρχει βέβαια πάντα η πίεση του ποδοσφαίρου κι αυτό είναι λογικό. Αλλά μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που είχα με ένταση και πίεση, θεωρώ ότι με βοήθησε και σαν άνθρωπο να ηρεμήσω – πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι που ήταν επιτυχημένο. Και την απολαμβάνω τη ζωή στην Κύπρο αυτούς τους οχτώ μήνες.

Τι είχε γίνει στο περίφημο ματς με την Ομόνοια; Βγήκε προς τα έξω ότι αποκαλέσατε Τούρκους τους φιλάθλους της Ομόνοιας…

Μα γι’ αυτό έγινα έξω φρενών και στη συνέντευξη Τύπου αργότερα! Γιατί είναι διαφορετικό να υπάρχει μία ένταση ποδοσφαιρική και διαφορετικό να διαδίδονται ψεύδη! Δεν αφορά μόνο την Ομόνοια αυτό, αλλά γενικά το κυπριακό ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε τις συνθήκες στο γήπεδο για τις ομάδες να είναι οι καλύτερες. Και μου κάνει πολύ κακή εντύπωση, ειδικά στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όταν πάει να παίξει η ομάδα μου, όλοι οι αντίπαλοι προτιμούν να έχουν το γήπεδο σε κακή κατάσταση, να μην βρέχουν για παράδειγμα το χόρτο.

Εκεί υπήρχε μία αντιπαράθεση, κάποιοι μας είπαν διάφορα, χρησιμοποιώντας και αυτή τη… σύνθετη λέξη για τον καλαμαρά, υπήρχε μία αντιπαράθεση με 3-4 φιλάθλους, αλλά καμία σχέση με τις λέξεις που βγήκε προς τα έξω ότι είπα. Κι επειδή δημιουργήθηκε μία εικόνα που ήταν λανθασμένη, ζήτησα το λόγο στο επόμενο παιχνίδι μας και πάλι έγινε ένα επεισόδιο… Αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος μου να μπαίνω σε αντιπαράθεση, αν και νιώθω ότι όταν ένα γεγονός δεν έχει συμβεί και αδικούμαι, πρέπει να δώσω συνέχεια για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Είστε και εκρηκτικός χαρακτήρας. Όχι παθητικός, αλλά εκρηκτικός…

Όχι εκρηκτικός, θα έλεγα ζωντανός. Αν με γνωρίσει κάποιος στην καθημερινότητά μου, είμαι πάρα πολύ ήρεμος και ήσυχος. Αλλά έχω ενέργεια. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κάτσει για ώρες σε μία καρέκλα. Θέλω να έχω να κάνω πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και στον πάγκο. Δεν μπορώ να καθίσω στον πάγκο και να παρακολουθήσω με ηρεμία το παιχνίδι. Προσπαθώ να είμαι ήρεμος από την άποψη ότι θα παρακολουθήσω το παιχνίδι για να πάρω τις πιο σωστές αποφάσεις, αλλά από την άλλη είμαι άνθρωπος της έντασης.

ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Έχετε πει ότι δεν παίζουν ρόλο τα χρήματα στις συνεργασίες σας. Υποθέτουμε ότι στον ΑΠΟΕΛ… γουστάρετε.

Ακριβώς! Πολλές φορές ο κόσμος το συνδέει με γεγονότα του παρελθόντος, οικονομικής φύσης. Αλλά δεν καταλαβαίνει πώς φτάνεις στο σημείο να διεκδικείς τα χρήματά σου και δημιουργεί μία εικόνα για έναν άνθρωπο που δεν ισχύει. Και θα σας πως γιατί δεν ισχύει. Μπορεί να δει κανείς το παρελθόν. Και το παρελθόν λέει ότι είχα ένα τρομερό συμβόλαιο στη Μπλάκμπερν όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, ήταν ένα δις δραχμές για τρία χρόνια. Κι επειδή το δεύτερο χρόνο έχασα τη θέση μου στην ενδεκάδα, ζήτησα να φύγω κι έφυγα. Αν ήταν άλλος στη θέση μου, μπορεί να καθόταν στο συμβόλαιο… Εγώ ήθελα να κοιτάξω την καριέρα μου, είχα φιλοδοξίες και ζήτησα να φύγω.

Το θέμα λοιπόν στις συνεργασίες είναι να υπάρχει ειλικρίνεια. Απλά και στις δύο περιπτώσεις, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ – αν και με την ΑΕΚ δεν φτάσαμε στα δικαστήρια, γιατί στο τέλος υπήρξε συμβιβασμός- έγιναν πολλά, ειδικά με τον ΠΑΟΚ, τα έχω πει. Ήταν έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό μου και προς το προπονητικό τιμ.

Φυσικά και γουστάρω στον ΑΠΟΕΛ και το λέω από την άποψη ότι για μένα είναι τεράστιο κίνητρο να μπορώ να διεκδικήσω ως προπονητής και ως αρχηγός του προπονητικού τιμ ευρωπαϊκή διάκριση. Γιατί, καλό είναι το κυπριακό ποδόσφαιρο, καλοί είναι τίτλοι, τους χαίρομαι, αλλά θέλω να ζήσω και μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Στόχος λοιπόν οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ;

Είναι διαφορετικό να κάθεσαι και να λες ότι το θέλουμε και διαφορετικό να το κάνεις… Προφανώς το θέλουμε. Γνωρίζω όμως ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς στον τρίτο προκριματικό γύρο να έχουμε ετοιμάσει μία ομάδα να περάσει τουλάχιστον τον πρώτο αντίπαλο. Και μετά να πάει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και να είναι εξασφαλισμένη η συνέχεια.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ;

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στο μέλλον στην Ευρώπη τον ΠΑΟΚ;

Ναι, το έχω σκεφτεί. Γενικά όταν υπάρχουν εντάσεις, πιο πολύ δημιουργείται μία αντιπαράθεση που κάποιοι θέλουν να τη διατηρούν. Δυστυχώς, αν και προσπάθησα πολύ από την πλευρά μου να κλείσει το θέμα αυτό και να μην πάμε στα δικαστήρια, τελικά πήγε. Μπορεί να συμβεί να βρεθούμε αντίπαλοι… Και αν συμβεί, θα πρέπει να είμαι ήρεμος. Περισσότερο πάντως με ενοχλεί στο ποδόσφαιρο όταν έχω αντιπαράθεση με τους δικούς μου οπαδούς παρά με τους αντιπάλους. Με τους αντιπάλους το θεωρώ φυσιολογικό.

Είσαι οπαδός και έχεις από τη μία τον προπονητή, όποιος κι αν είναι αυτός, και από την άλλη τον Πάμπλο Γκαρσία που μιλάει απ’ ευθείας στην καρδιά του οπαδού… Ο οπαδός μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το σωστό της ομάδας; 

Είναι πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι. Ο προπονητής πάντα είναι ξένος. Δύσκολα ο προπονητής καταφέρνει να μπει στην καρδιά των φιλάθλων, θα πρέπει να είσαι για χρόνια σε μία ομάδα. Είναι λεπτό το θέμα και πρέπει να το διαχειριστούν όλοι όσοι είναι γύρω από την ομάδα και όχι μόνο ο προπονητής. Αν ο παίκτης δεν καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να είναι βασικός ή ότι δεν είναι έτοιμος κάποια στιγμή να προσφέρει, εκεί δημιουργείται πρόβλημα, γιατί υπάρχει η επιρροή του κόσμου, ο ίδιος ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα. Και ο οπαδός δεν μπαίνει στη διαδικασία να δει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ο φίλαθλος σίγουρα ξέρει ποιος έχει δίκιο ως προς το αγωνιστικό. Αλλά ο οπαδός θέλει να προστατεύσει το δικό του παιδί, τη δική του οικογένεια, κι εκεί δημιουργούνται τεράστιες αντιπαραθέσεις.

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ

Ως άνθρωπος παραδέχεστε τα λάθη σας;

Ίσως παλιότερα να ήμουν πιο σκληρός με τον εαυτό μου από ό,τι θα έπρεπε. Κάποιοι λένε ότι ο Δώνης δεν παραδέχεται τα λάθη του σε μία συνέντευξη Τύπου, όπου είσαι ακόμη με την ένταση του παιχνιδιού και δεν είσαι ήρεμος. Δεν είναι το θέμα να παραδεχτείς τα λάθη σου σε μία συνέντευξη Τύπου. Το θέμα είναι να κάνεις σαν άνθρωπος την αυτοκριτική σου.

Όσοι με ζουν καθημερινά ξέρουν ότι πρώτον αγαπώ το ποδόσφαιρο. Δεύτερον, όσον αφορά στη δική μου δουλειά προσπαθώ να εξελίξω τον εαυτό μου, θα καθίσω να διαβάσω, να μελετήσω, θα είμαι πάνω από έναν υπολογιστή, θα κάνω ταξίδια, γιατί θέλω να ακολουθήσω την εξέλιξη, διαφορετικά μένεις στάσιμος και το ίδιο το ποδόσφαιρο σε διώχνει μακριά.

Άρα σ’ αυτό το κομμάτι, ακόμη κι αν έχουμε κερδίσει ένα παιχνίδι, δεν σημαίνει πως όλα πάνε καλά. Προσπαθώ να σκεφτώ αν πήρα τις σωστές αποφάσεις, αν θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, αν λειτούργησα σωστά ως προς τη συμπεριφορά μου στο ημίχρονο ή πριν το παιχνίδι ή μετά το παιχνίδι. Πολλές φορές είμαι πάρα πολύ σκληρός με συνέπεια να μην μπορέσω να το χαρώ. Τώρα επειδή έχει έρθει η εμπειρία κι έχω ωριμάσει κι εγώ περισσότερο, νομίζω ότι υπάρχει αυτοκριτική, αλλά χωρίς να φτάνουμε στο άλλο άκρο.

Μεγαλύτερο λάθος που θεωρείτε ότι έχετε κάνει;

 

Στα αγωνιστικά κομμάτια υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην προσέγγιση ενός παιχνιδιού, που μπορεί αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω να έπαιρνα διαφορετικές αποφάσεις. Θα πω μόνο το εξής περιστατικό με έναν παίκτη της Λάρισας, τον Γερμανό Φέρστερ… Είχε τελειώσει η σεζόν και το παιδί περίμενε ότι δεν θα ανανεώσει. Κι όταν τον φώναξα, του είπα: θα μείνεις και του χρόνου, να ξέρεις ότι σε έχω αδικήσει πάρα πολλές φορές. Και με κοιτούσε. Κόουτς, εγώ χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί σου. Και του λέω: Υπήρχαν στιγμές που για λόγους τακτικής δεν σε χρησιμοποιούσα, αλλά με βάση όσα έχεις δώσει στην ομάδα, σε έχω αδικήσει. Δεν έχω πρόβλημα και το έχω κάνει και με άλλους παίκτες. Ίσα-ίσα το χαίρομαι πολύ όταν ένας παίκτης μου αποδεικνύει ότι έχω κάνει λάθος.

Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Ποιο τύπο παίκτη προτιμάτε; Ρονάλντο ή Μέσι; Όχι τόσο ποδοσφαιρικά, αφού είναι και οι δύο παικταράδες, όσο το κακό παιδί ή το

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!