Ο οικονομικός διευθυντής στο προσκήνιο

Έχουμε κάνει αρκετές αναφορές για την αναγκαιότητα εργοδότησης στην εταιρεία ΑΠΟΕΛ ενός οικονομικού διευθυντή και η επικαιρότητα μας αναγκάζει να επανέλθουμε. Μπορεί η διοίκηση Ερωτοκρίτου να έχει δαιμονοποιήσει το όλο θέμα και να θεωρεί πολέμιους της όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη, αλλά η έκθεση της KPMG αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Στην τελευταία συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΑΠΟΕΛ,  οι εκπρόσωποι του ελεγκτικού οίκου παρουσίασαν και επίσημα τα πορίσματα της  μελέτης τους. Όπως πληροφορούμαστε τα δυο σημεία στα οποία ήταν πιο έντονοι ήταν αυτά του σκαουτιγκ τιμ και του οικονομικού διευθυντή! Οι λόγοι είναι σαφέστατοι και με τον φετινό ελλειμματικό προϋπολογισμό να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, ο Φοίβος Ερωτοκρίτου και οι συνεργάτες του δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμείνουν δογματικοί. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο για πρώτη φορά ο πρόεδρος παρουσιάζεται έτοιμος να προχωρήσει στην πρόσληψη ενός ατόμου που θα εκτελεί χρέη οικονομικού διευθυντή, έστω και αν συγκεκριμένο μέλος του συμβουλίου αδικαιολόγητα παρουσιάζεται αρνητικό.

Επειδή οι συχνές μας αναφορές περί εσωστρέφειας ενοχλούν πρέπει παραπέμψουμε στις απόψεις των ειδικών και να τονίσουμε εκ νέου τα εξής:

– Δεν νοείται μια εταιρεία με τα οικονομικά μεγέθη του ΑΠΟΕΛ να μην εργοδοτεί έναν οικονομικό διευθυντή που θα έχει την ευθύνη για την ετοιμασία χρηματοοικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων στη βάση των ετήσιων αλλά και τριετών επιχειρηματικών πλάνων της Εταιρείας (πλάνων που κακώς σήμερα δεν υπάρχουν).

– Δεν νοείται να μην υπάρχει το άτομο που θα έχει την ευθύνη για την ετοιμασία και παρακολούθηση μηνιαίων και ετήσιων προϋπολογισμών ταμειακών ροών και τη διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας της εταιρείας.

– Δεν νοείται να μην υπάρχει το άτομο που θα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και εκτέλεση διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με αναφορά στο δ.σ.

Σήμερα το μοντέλο λειτουργίας της ομάδας είναι αχρείαστα και επικίνδυνα δομημένο σε ερασιτεχνική βάση. Ο αντιπρόεδρος Γεωργίου είναι χρεωμένος με το ασήκωτο βάρος μόνο μερικών από τα καθήκοντα που θα έπρεπε να ήταν κάτω από την ευθύνη του οικονομικού διευθυντή, ενώ υπάρχει και μια υπεύθυνη λογιστηρίου με διαδικαστικά περισσότερο καθήκοντα.

Οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον οικονομικό σχεδιασμό της εταιρείας λαμβάνονται από τον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με τον πρόεδρο και το γενικό πλαίσιο τους παρουσιάζεται,  ίσως και τελεσιγραφικά σε κάποιες περιπτώσεις, στο συμβούλιο προς έγκριση.

Με το φετινό έλλειμμα να κυμαίνεται μέχρι στιγμής στα 5 εκατομμύρια ευρώ και κάποια ακραία σενάρια να αφήνουν την εταιρεία χωρίς ρευστό του χρόνου τέτοια εποχή, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου. Επειδή το όλο θέμα συζητείται από τον Νοέμβριο του 2011 καλό θα ήταν να παρθεί επιτέλους η σωστή απόφαση.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!