Παρέμβαση – Το restart του ΑΠΟΕΛ

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει χρεοκοπήσει και ο ΑΠΟΕΛ λόγω των εσόδων του Champions League δεν αντιμετωπίζει ακόμα τα προβλήματα επιβίωσης των άλλων ομάδων. Τα οικονομικά μεγέθη όμως είναι τέτοια που προκαλούν ερωτηματικά για το πώς μπορεί η όποια διοίκηση να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας. Το διοικητικό κενό που προέκυψε με την αποχώρηση Ερωτοκρίτου και η διστακτικότητα των υπολοίπων μεγαλομετόχων να βγουν μπροστά και να βρουν λύσεις επιβεβαιώνει τόσο τον προβληματισμό που υπάρχει για το διαχειρίσιμο της κατάστασης αλλά και την εσωστρέφεια που υπάρχει ανάμεσα στα άτομα αυτά.

Κρίνουμε σκόπιμο να θέσουμε τη δική μας εισήγηση για το πώς πρέπει να πορευθεί ο ΑΠΟΕΛ προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και σε υγιείς από κάθε άποψη βάσεις.Η σημερινή κατάστασηΗ πρώτη μας παραδοχή είναι ότι το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας ΑΠΟΕΛ δεν συμβαδίζει με τα όσα προβλέπει ως καλές πρακτικές η βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα εισηγήθηκε η KPMG στην επίμαχη μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό της εταιρείας ΑΠΟΕΛ πριν ένα περίπου χρόνο.Επιγραμματικά πρέπει να πούμε πως σήμερα το διοικητικό συμβούλιο έχει αρμοδιότητες που δεν θα έπρεπε. Η έλλειψη διάθεσης να λειτουργήσουμε σε επαγγελματικά πρότυπα καταλήγει στο να βλέπουμε διαχρονικά άτομα με υπερεξουσίες όσον αφορά την οικονομική και αγωνιστική διαχείριση.Η απουσία ή και μη εφαρμογή κανόνων που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση οδηγεί σε προβλήματα που αφορούν τη διαφάνεια σε θέματα εμπορικών συμφωνιών (πχ τηλεοπτικά), αμοιβών και διαχείρισης των οικονομικών πόρων.Επίκαιρη και σχετική με τα πιο πάνω είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την εκλογή του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου αφού οι μεγαλομέτοχοι του ΑΠΟΕΛ ασχολούνται με το θέμα με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες και ηθική δέσμευση που θα έπρεπε να έχουν απέναντι στον ΑΠΟΕΛ που είναι κάτι πολύ περισσότερα από μια δημόσια εταιρεία.

Είναι για αυτό που βλέπουμε το γκρουπ των 10 μεγαλομετόχων να χωρίζεται διαχρονικά σε υποομάδες όπου η καθεμία να προσπαθεί να λειτουργήσει από μόνη της προκειμένου να ελέγξει πρόσωπα και καταστάσεις.

Η πρόταση μαςΗ εταιρεία ΑΠΟΕΛ έχει ανάγκη από μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Αν την κάνουμε σήμερα με τρόπο μεθοδευμένο και σωστό θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ή να χειριστούμε καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες.Μέσω της πρότασης μας προτρέπουμε τους μεγαλομετόχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τον πιο εξωστρεφή και δίκαιο, επιχειρηματικά αλλά και ΑΠΟΕΛιστικα τρόπο.

Αυτό θα γίνει αν οι μεγαλομέτοχοι συντονίζονται και συναποφασίζουν για τα άτομα που θα απαρτίζουν το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο με τρόπο που να αντιπροσωπεύει και το ποσοστό μετοχών που κατέχουν. Τα άτομα αυτά θα τυγχάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης τους και ιδανικά θα μπορούν να συνυπάρξουν έτσι ώστε να μην δημιουργούνται οι διαμάχες που υπάρχουν ή νομίζουμε ότι υπάρχουν κατά καιρούς.Η πρόταση του να ορίζουν οι μεγαλομέτοχοι άτομα και να μην συμμετέχουν οι ίδιοι έχει τις σκοπιμότητες της. Αναγνωρίζουμε ότι για διάφορούς λόγους κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να συνυπάρξουν ή και πως ο κύκλος τους στα διοικητικά έχει κλείσει.Η ανάγκη για ανανέωση είναι επιβεβλημένη έστω και αν για σκοπούς ομαλής διαδοχής απαιτείται να υπάρξουν κάποια άτομα που έχουν εμπειρίες από τα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ.Πρακτικά και με βάση τη σημερινή κατάσταση οι 10 μεγαλύτεροι μέτοχοι συνθέτουν το 50.7% των μετόχων, ενώ οι πρώτοι 5 συνθέτουν το 34%. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πούμε πως θα γίνει ο συσχετισμός ποσοστού μετοχών με άτομα που θα δικαιούται να ορίσει ο κάθε μεγαλομέτοχος γιατί σημασία έχει η φιλοσοφία του μοντέλου. Πιστεύουμε επίσης ότι θα τα βρουν σε αυτό το θέμα!Η υλοποίηση του πιο πάνω είναι τεράστιας σημασίας αφού εγγυάται ότι όλοι όσοι έχουν άποψη και ρόλο να διαδραματίσουν θα αντιπροσωπεύονται στο δ.σ και θα αποτελούν μέρος των αποφάσεων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών αλλά αυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε κατά καιρούς.Μια άλλη παράμετρος που καθιστά αναγκαίο το πιο πάνω μοντέλο είναι γιατί πολύ σύντομα λόγω κριτηρίων της UEFA, οι διοικητικοί σύμβουλοι θα έχουν προσωπική ευθύνη για τα χρέη των ομάδων. Αυτό έχει τεράστιες προεκτάσεις και καθιστά το ρόλο και τις ευθύνες των μεγαλομετόχων ακόμα πιο σημαντικό.

Και ανεξάρτητοι σύμβουλοιΝομικά και ηθικά πρέπει να υπάρξει αντιπροσώπευση και των μικρομετόχων στο συμβούλιο της εταιρείας, κάτι που επίσης πρέπει να γίνει έτσι ώστε τουλάχιστον ένα άτομα να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.

Η κατάλληλη ώρα είναι τώρα

Η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνουμε restart είναι τώρα. Η αποχώρηση του μεγαλομετόχου Ερωτοκρίτου και το όλο σκηνικό που προδιαγράφεται τόσο στον ΑΠΟΕΛ όσο και στο κυπριακό ποδόσφαιρο καθιστούν απαραίτητη την ανοικοδόμηση της εταιρείας.Έχουμε κουραστεί από τα διαχρονικά τερτίπια, κόντρες και κουμπαράτα της πλειοψηφίας των μεγαλομετόχων. Η καλύτερη λύση που μπορούν να δώσουν είναι να συνεργαστούν με τον τρόπο που έχουμε περιγράψει έτσι ώστε νέα άτομα να διατηρήσουν ν τη δημοφιλέστερη και πιο πετυχημένη ομάδα της Κύπρου, εύρωστη και στην κορυφή. 

 

 

Αριθμός μετοχών

Ποσοστό (%)

1

LTV

228307

8,99

2

Νέαρχος Πετρίδης

224250

8,83

3

ΑΠΟΕΛ Επενδυτική

150000

5,91

4

Σωματείο ΑΠΟΕΛ

130000

5,12

5

Γιώργος Γεωργίου

128194

5,05

6

Church Lane Trustees

105000

4,14

7

Φοίβος Ερωτοκρίτου

89219

3,51

8

Μιχάλης Ιωαννίδης

85100

3,35

9

Χάρης Λοϊζίδης

79500

3,13

10

Χάρης Φωτίου

68400

2,69

11

Κυριάκος Success

53050

2,09

12

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

47600

1,87

13

Άντης Πολυδώρου

47415

1,87

14

Ιερά Μονή Κύκκου

42500

1,67

15

Μινέρβα Ασφαλιστική

32000

1,26

 Παραδοχές:

– Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ήρθε και θα μείνει έως ότου χρεοκοπήσει και διαλυθεί.- Οι μεγαλομέτοχοι είναι αυτοί που είναι και δεν εξετάζουμε πως κατέληξαν με το συγκεκριμένο αριθμό μετοχών στο χαρτοφυλάκιο τους.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!