Ποιος κάνει κουμάντο στον ΑΠΟΕΛ;

Η διακοπή του πρωταθλήματος μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα θέμα που θεωρείται σημείο τριβής ανάμεσα στους οπαδούς μας και όχι μόνο. Διαβάζουμε πολλές απόψεις που στέλλονται στο Εσύ το Είπες μέσω των οποίων ο κόσμος φαίνεται να μην γνωρίζει στο βαθμό που πρέπει τον τρόπο λειτουργίας στον ΑΠΟΕΛ και πως υλοποιούνται οι διάφορες αποφάσεις. Όταν λέμε τρόπο λειτουργίας της ομάδας αναφερόμαστε στον αγωνιστικό προγραμματισμό ο οποίος ακολουθεί τον αντίστοιχο οικονομικό, μέσω του οποίου καθορίζεται και το προβλεπόμενο μπάτζετ της χρονιάς. Παρόλο που θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τη σχετική μας αναφορά εδώ, λέγοντας ότι αυτός που κάνει κουμάντο είναι ο Γιοβάνοβιτς, κρίνουμε σκόπιμο να αναλύσουμε το θέμα αφού είναι αρκετά σοβαρό.

Στις 22 Μαΐου στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε τη σημασία της στελέχωσης του ΑΠΟΕΛ με σκάουτερ ή και τεχνικό διευθυντή περιγράψαμε τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας όσον αφορά τον αγωνιστικό προγραμματισμό. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφικών περιόδων και όχι μόνο το άτομο της διοίκησης που είναι επιφορτισμένο με τα συγκεκριμένα καθήκοντα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του προπονητή και των δεκάδων μάνατζερ. Ο Πολυδώρου στην μεταγραφική περίοδο που πέρασε ήταν το άτομο που γνωρίζοντας το πλάνο του προπονητή ενημέρωνε τους μάνατζερ ενώ κάποιοι διατηρούν και απευθείας επικοινωνία με τον ίδιο τον Γιοβάνοβιτς.

Στον Γιοβάνοβιτς καταλήγουν σχεδόν όλες οι περιπτώσεις παικτών και αυτός καλείται να αξιολογήσει τις καλύτερες. Εδώ και 2 περίπου χρόνια το βοηθητικό εργαλείο είναι ένα εξειδικευμένο site που δίνει τη δυνατότητα στον Γιοβάνοβιτς να παρακολουθήσει τους αγώνες στους οποίους έχει συμμετάσχει ο προτεινόμενος ποδοσφαιριστής καθώς και μια πλήρης ανάλυση των στατιστικών του.

Έρακ και Κόντης είναι τα άτομα που θα εκφέρουν άποψη για παίκτες που βρίσκονται στο short list ενώ πρόσφατα σε αυτούς έχει προστεθεί και ο Πουρσαϊτίδης που εκτελεί χρεή σκαουτερ. Εάν και εφόσον ο υποψήφιος εγκριθεί θα δοθούν οδηγίες στη διοίκηση να μπει στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό μέρος. Και εδώ όμως υπάρχουν κατευθύνσεις από τον Γιοβάνοβιτς αφού ο προπονητής μας γνωρίζει εκ των προτέρων το διαθέσιμο μπάτζετ και έχει τη δυνατότητα να το δαπανήσει με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο.

Εννοείται ότι κατά καιρούς υπάρχουν θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες προστριβές αλλά αυτά δεν αναιρούν τη γενική εικόνα. Για παράδειγμα ο Σολάρι έμεινε στην ομάδα μετά από την άρνηση της διοίκησης να προχωρήσει στην αποδέσμευση του.

Με τα έξοδα της εταιρείας να έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ (12 περίπου εκατομμύρια) και τους μισθούς παικτών –προπονητών να αντιπροσωπεύουν ένα ποσό κοντά στα 8.5 εκατομμύρια ευρώ, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Γιοβάνοβιτς στερείται οικονομικών πόρων.

Το διευκρινίζουμε γιατί κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε ότι οι κακές μεταγραφικές επιλογές οφείλονται στο περιορισμένο μπάτζετ. Ο ΑΠΟΕΛ έχει με διαφορά το μεγαλύτερο payroll και είναι για αυτό που και ο πήχης των απαιτήσεων προσαρμόζεται ανάλογα. Απαιτήσεις που πλέον αφορούν την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οπότε όλα όσα συμβαίνουν στον ΑΠΟΕΛ την τελευταία τετραετία φέρουν πρώτα τη σφραγίδα του Γιοβάνοβιτς και μετά οποιουδήποτε άλλου. Είναι για αυτό που οι επιτυχίες τον κατέστησαν όχι μόνο τον πιο πετυχημένο προπονητή αλλά και την ηγετική φυσιογνωμία εντός και εκτός γηπέδου. Είναι για αυτό που όταν μιλά χαράσσει γραμμή την οποία οι άλλοι ακολουθούν. Είναι για αυτό που σε στιγμές αδυναμίες δηλώνει δημόσια ότι αυτός είναι και δεν αλλάζει ή πως δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Η ηγετική του φυσιογνωμία αναπόφευκτα δημιουργεί κάποιες ανασφάλειες οι οποίες μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμες.

Σ.Σ Για την αδυναμία της διοίκησης να κάνει τις τομές που απαιτούνται αλλά και το επικίνδυνο ρίσκο που παίρνει με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς προσδοκώντας σε ομίλους και μοιραία καταφεύγοντας σε πωλήσεις παικτών-κλειδιά θα επανέλθουμε.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!