Προπονητές της κερκίδας

Θα πάρω από άλλη μεριά το όλο «προπονητές της κερκίδας» θέμα, υποστηρίζοντας με μάρκετινγκ όρους όσους κάνουν τους προπονητές της κερκίδας.

Οι γκουρού του behaviour economics(συμπεριφορά του μυαλού ας πούμε σε ελεύθερη μετάφραση) λένε ότι γίνονται τα παρακάτω σε ένα decision making process(βασικά σε όποιο πρόβλημα έχουμε και το μυαλό μας κάνει τα επόμενα ασυνείδητα.) Problem Recognition à Information Search à Alternative evaluation à Purchase à Post Purchase evaluation

  1. Problem Recognition – Όπου εδώ το «πρόβλημα» είναι η ανάγκη μας για κάποιο χόμπι, για κάτι όπου θα μας βγάλει από την ρουτίνα και ως «λύση» είναι το ποδόσφαιρο.
  2. Information Search – Εδώ πάλι μηχανικά είναι το σημείο όπου ο κάθε ένας θα διαλέξει το άθλημα που του αρέσει.
  3. Alternative evaluation – Σύγκριση εναλλακτικών προτάσεων, είναι μαζί με το 2ερο στάδιο.
  4. Purchase – Ας πούμε πως είναι τα εισιτήρια διαρκείας αυτή η αγορά.
  5. Post Purchase evaluation – Εδώ ασυνείδητα για ακόμη μια φορά θα σκεφτείς αν έκανες την σωστή επιλογή να αγοράσεις εισιτήρια, ή να πηγαίνεις στο γήπεδο, ή όπιο άλλη ήταν η επιλογή σου στο 4.

Τώρα, εκτός από τα λεφτά που δίνουμε στην ομάδα, υπάρχει και το ψυχολογικό δέσιμο με την ομάδα, ανεβάζοντας μας το involvement (συμμετοχή) με το άθλημα και την ομάδα πάνω από το συνηθισμένο.  Οι διάφοροι άνθρωποι που μελετούν αυτό τον κλάδο λένε ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες involvement.

– High involvement / emotional Υψηλής και συναισθηματικής συμμετοχής – ΤΟ ΑΠΟΕΛΙΝ

– High involvement / rational Υψηλής αλλά λογικής συμμετοχής – Συνήθως όταν έχει να κάνει με μεγάλο κόστος, παράδειγμα αγορά αυτοκινήτου.

– Low involvement / emotional Χαμηλής αλλά συναισθηματικής συμμετοχής – Μπορεί να είναι μια ταινία.

– Low involvement / rational – Χαμηλής και λογικής συμμετοχής. Η αγορές για το κολέγιο, γραφείο κτλ.

Έτσι βάση τις δύο πιο πάνω θεωρίες, το ποδόσφαιρο είναι High involvement / emotional και είναι αδύνατο να μην έχεις συμβολή σε όλο αυτό και να μπαίνεις στο «πετσί» του προπονητή-διοίκησης-παικτών κτλ.

Στο κάτω κάτω, για να κλείνω να μην γίνω βαρετός, σκεφτείτε ποδόσφαιρο όπου πριν μετά και κατά την διάρκεια του αγώνα θα είσαι παθητικός στον όλο αγώνα χωρίς να κριτικάρεις, να επαινείς ή και ακόμη να προβλέπεις διάφορα. ΒΑΡΕΤΟ ΕΤΣΙ; Και εγώ δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω την άποψη μου, λάθος ή σωστή και θα είμαι πάντα ένας προπονητής της Ανατολικής Κερκίδας.

Γιώργος Π. Α:225

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!