Σκάουτιγκ, τεχνικός διευθυντής και ΑΠΟΕΛ

Σήμερα θα ανοίξουμε το κεφάλαιο του σκαουτιγκ τιμ αλλά και αυτό του τεχνικού διευθυντή θέλοντας να εξετάσουμε κατά πόσο η εργοδότηση ατόμων στους συγκεκριμένους τομείς ευθύνης θα έχει όφελος στον ΑΠΟΕΛ. Θεωρητικά δεν έπρεπε να τίθεται θέμα αναγκαιότητας των πιο πάνω αφού πρόκειται για θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε κάθε επαγγελματική ομάδα με διάφορες όμως παραλλαγές έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες και δεδομένα του κάθε συλλόγου. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να εξετάσουμε το όλο θέμα στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ, αγνοώντας τόσο το κόστος εργοδότησης των ατόμων αλλά και τον τρόπο που θέλει να δουλεύει στο συγκεκριμένο τομέα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε ότι ο έγκαιρος εντοπισμός μεταγραφικών στόχων είναι η αχίλλειος πτέρνα του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία της ομάδας. 

Σημερινή δομή – τρόπος λειτουργίας

Κατά τη διάρκεια των μεταγραφικών περιόδων και όχι μόνο το άτομο της διοίκησης που είναι επιφορτισμένο με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του προπονητή και των δεκάδων μάνατζερ. Ο Πολυδώρου στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο είναι το άτομο που γνωρίζοντας το πλάνο του προπονητή θα ενημερώσει τους μάνατζερ για τις θέσεις που ψάχνει παίκτες ο ΑΠΟΕΛ, έτσι ώστε να προταθούν παίκτες στις ανάλογες θέσεις. Εφόσον γίνει η αρχική ενημέρωση και με την ολοκλήρωση των περισσότερων πρωταθλημάτων αρχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες την ημέρα οι προτάσεις.

Στον Γιοβάνοβιτς καταλήγουν σχεδόν όλες οι περιπτώσεις παικτών ο οποίος καλείται να αξιολογήσει τις καλύτερες περιπτώσεις. Εδώ και 2 περίπου χρόνια το βοηθητικό εργαλείο είναι ένα εξειδικευμένο site που δίνει τη δυνατότητα στον Γιοβάνοβιτς να παρακολουθήσει τους αγώνες στους οποίους έχει συμμετάσχει ο προτεινόμενος ποδοσφαιριστής καθώς και μια πλήρης ανάλυση των στατιστικών του.

Ο προπονητής μας αν το κρίνει σκόπιμο θα εμπλέξει στην όλη διαδικασία και κάποιον από τους συνεργάτες του με τον Έρακ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εννοείται ότι στην πορεία θα εμπλακούν και άλλα άτομα που γνωρίζουν τον υποψήφιο, τους οποίους ο Ιβάν θεωρεί ότι μπορούν να αξιολογήσουν αντικειμενικά τον παίκτη. Εάν και εφόσον ο υποψήφιος εγκριθεί θα δοθούν οδηγίες στη διοίκηση να μπει στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό μέρος. Και εδώ όμως υπάρχουν κατευθύνσεις από τον Γιοβάνοβιτς.

Σκαουτιγκ τιμ

Η στελέχωση μιας ομάδας σκαουτιγκ μπορεί να έχει πολλές μορφές και σίγουρα ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί παρά να κάνει μικρά βήματα. Το λέμε αυτό γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και διάθεση να εργοδοτούνται άτομα σε χώρες-κλειδιά τα οποία θα αξιολογούν και θα προτείνουν παίκτες στον Γιοβάνοβιτς.

Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τα δεδομένα της ομάδας μας θα ήταν η εργοδότηση ενός ατόμου το οποίο θα είχε την έδρα του στην Κύπρο και θα αξιολογούσε κατά τη διάρκεια της χρονιάς παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονται σε θέσεις που ξέρει ότι ο ΑΠΟΕΛ θα θέλει ενίσχυση στην επερχόμενη μεταγραφική περίοδο. Αυτό θεωρητικά θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρόνου ο οποίος δεν υπάρχει την τριμηνία Μαϊου-Ιουλίου.

Μια τέτοια λύση προϋποθέτει και πάλι ότι το άτομο αυτό έχει διασυνδέσεις με ατζέντηδες ή και άτομα που μπορούν να τον βοηθήσουν στο να εντοπίσει τα «λαυράκια» που έχει ανάγκη να βρίσκει ο ΑΠΟΕΛ εις βάρος μια άλλης Ευρωπαϊκής ομάδας με τις ίδιες παραστάσεις.  Ο εντοπισμός και αξιολόγηση παικτών δεν μπορεί να περιορίζεται σε παίκτες που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα αλλά και σε όσους αγωνίζονται στην Κύπρο

Τεχνικός διευθυντήςΟ ρόλος του τεχνικού διευθυντή έχει δυο ουσιαστικά παραλλαγές  σε μια ομάδα αφού μπορεί να είναι ο απόλυτος άρχοντας ή αυτός που λειτουργεί υπό τις οδηγίες και το βέτο του προπονητή. Στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ είναι ξεκάθαρο πως αν υπάρξει απόφαση για εργοδότηση κάποιου θα είναι η δεύτερη παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι όπως και στην περίπτωση του σκαουτιγκ τιμ έτσι και σε αυτή το άτομο αυτό θα πρέπει να τυγχάνει την έγκρισης του Γιοβάνοβιτς αφού σε διαφορετική περίπτωση η συνύπαρξη τους δεν θα είναι εφικτή.

Ο τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που θα έχει κάτω από το χαρτοφυλάκιο του όλα όσα έχει με τη σημερινή δομή ο Πολυδώρου, αφού πρόκειται για ένα υπάλληλο της εταιρείας ο οποίος αναλαμβάνει το κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τους ποδοσφαιριστές και όχι μόνον. Εάν κριθεί σκόπιμο μπορεί να έχει και αρμοδιότητες που θα είχε και ένας σκαουτερ, νοουμένου ότι έχει αυτές τις κατάλληλες γνώσεις.

Τι μπορεί να γίνει στον ΑΠΟΕΛ

Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η διοίκηση και Γιοβάνοβιτς δεν θα αλλάξουν οτιδήποτε. Και οι δυο πλευρές γνωρίζουν όμως ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η διστακτικότητα τους ίσως κάποια μέρα τους στοιχίσει πολύ περισσότερο από ότι νομίζουν.

Το ρεαλιστικό σενάριο που θα έπρεπε να αξιολογηθεί είναι να δοθεί ένας αναβαθμισμένος ρόλος σε έναν από τους υφιστάμενους συνεργάτες του Γιοβάνοβιτς. Ο Κόντης πληροί κατά την άποψη μας τα κριτήρια για να εκτελεί χρέη σκαουτερ ή  τεχνικού διευθυντή και ίσως αν δοθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο συγκεκριμένο άτομο να είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!