Σκόρερς της δεκαετίας – Μόνο ο Σολάρι!

Ανδρέας Στυλιανού, Γιάννος Ιωάννου, Σίνισα Γκόκιτς, Γιόζεφ Κίπριχ και Εστεπάν Σολάρι. Επιθετικοί του ΑΠΟΕΛ που είχαν συνδεδεμένο το όνομα τους με τα δίκτυα. Αυτοί οι πέντε είναι οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ που κατάφεραν να κερδίσουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος σε ολόκληρη την ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Σίγουρα ο τίτλος αυτός δεν έχει και τόση σημασία αφού αυτό που μετράει στο τέλος είναι ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και σίγουρα ο ΑΠΟΕΛ είχε και άλλους γκολτζήδες όπως τον Μουρς, τον Σωτηρίου, τον Γιασεμάκη και άλλους αλλά ομάδα που δεν σκοράρει δυσκολεύεται να πάρει το πρωτάθλημα. Ο ΑΠΟΕΛ ψάχνεικαι φέτος τον επιθετικό ολκής που θα σηκώσει το βάρος της επιθετικής γραμμής σημειώνοντας διψήφιο αριθμό τερμάτων. Το διψήφιο στο μυαλό και πλάνο του κόσμου μεταφράζεται σε περισσότερα από 15. Πόσοι τέτοιοι παίκτες πέρασαν από τον ΑΠΟΕΛ; Πόσο καθοριστική είναι η συνεισφορά ενός αρχισκόρερ στο να κατακτήσει η ομάδα μας το πρωτάθλημα;

Εν αναμονή του σέντερ-φορ ολκής που ψάχνει ο ΑΠΟΕΛ αναλύσαμε τους αριθμούς που σχετίζονται με τα γκολ του ΑΠΟΕΛ και καταλήξαμε σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα.

Οι πρώτοι σκόρερς του ΑΠΟΕΛ

Τα τελευταία 10 χρόνια ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μας σκοράρει 10-14 γκολ με εξαίρεση τη σεζόν 2006-2007 στην οποία πήραμε και το πρωτάθλημα και το χρυσό παπούτσι. Ο Σολάρι σκόραρε 20 γκολ αφήνοντας 13 γκολ πίσω το δεύτερο Μαχλά. Όλες τις άλλες χρονιές τις δεκαετίας η απόσταση του πρώτου από το δεύτερο μας σκόρερ ήταν μικρή.

Κατ’ επέκταση οι 5 χρονιές που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα δεν σημαίνει ότι ο πρώτος μας σκόρερ έβαζε μεγάλο αριθμό γκολ. Πριν 10 χρόνια πήραμε το πρωτάθλημα και μόνο ένας παίκτης μας, ο Βακουφτσής, κατάφερε να βάλει διψήφιο αριθμό τερμάτων (10).

Αρκετοί κύπριοι και ελλαδίτες υπάρχουν στο πιο πάνω πίνακα γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι «δυσκολευόμαστε» να φέρουμε τον ξένο γκολτζή! Με λίγη περισσότερη προσοχή στο πιο πάνω πίνακα θα δούμε ότι στα 3 τελευταία πρωταθλήματα μας κανένας κύπριος δεν μπήκε στην τριάδα των σκόρερ.

 

Διαφορά από τους πρώτους σκόρερς

Μόνο ο Σολάρι κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τα τελευταία 10 χρόνια. Η απόσταση μάλιστα του δικού μας πρώτου σκόρερ από αυτόν του πρωταθλήματος ήταν τις μισές φορές σε διψήφιο αριθμό. Όπως φαίνεται από τον πίνακα, οι διαφορές αυτές δεν σχετίζονται με το ποιος κατέκτησε το πρωτάθλημα.

 

Πόσα βάλαμε και πόσοι τα έβαλαν!

Ο πιο πάνω πίνακας δείχνει τα γκολ του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα αλλά και πόσοι παίκτες σκόραραν τα γκολ αυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια σκοράρουν τουλάχιστον 13 παίκτες μας σε μια σεζόν. Ο μέσος όρος κάθε χρονιάς είναι 57.6 γκολ

Τις τελευταίες δεκαετίες καταρρίφθηκε ο μύθος που έλεγε ότι ο σέντερ-φορ σκοράρει πολλά τέρματα και σε γενικότερες γραμμές οι επιθετικοί.

Όπως προαναφέραμε και στην εισαγωγή μας δεν έχει τόση σημασία ο τίτλος του πρώτου σκόρερ όσο ο τίτλος του πρωταθλητή. Οι ομάδες ανά το παγκόσμιο έχουν πλουραλισμό στους σκόρερς, αφού ο λεγόμενος σέντερ-φορ δεν είναι κατά ανάγκη και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Σε αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο και το ότι οι περιφερειακοί επιθετικοί πρέπεο να έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους τη συχνή επαφή με τα δίκτυα.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!