Σωματείο: Εξυγίανση και βιωσιμότητα

Το σωματείο ΑΠΟΕΛ που τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά το ανδρικό καλαθοσφαιρικό τμήμα συμβαδίζει με την κυπριακή οικονομία μόνο που στη δική μας περίπτωση έχουμε ενταχθεί εδώ και καιρό σε μηχανισμό στήριξης. Αυτός δεν είναι άλλος από την εταιρεία ΑΠΟΕΛ η οποία λόγω των εκατομμυρίων του CL καταφέρνει να κλείνει τις τρύπες του σωματείου. Ο Νικόλας Χατζηγιάννης είναι ένας από τους νέους παράγοντες που προσπαθούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια σωτηρίας και οι γνώσεις του μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Χατζηγιάννης παραχώρησε συνέντευξη στο 24sports την οποία αναδημοσιεύουμε. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής της διοίκησης του σωματείου; Σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες για το σωματείο, η διοίκηση του Άρη Βασιλόπουλου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την βιωσιμότητα του Σωματείου με ένα 2ετές πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Στόχος είναι να πληρωθούν τα περισσότερα πραγματικά χρέη του Σωματείου (800-900 χιλιάδες Ευρώ) χρησιμοποιώντας το 50% των ετήσιων προϋπολογισμών. Στο θέμα των εσόδων έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος το εμπορικό τμήμα με τον υπεύθυνο – Χριστόφορο Ποταμίτη – να αξιοποιεί τις εμπειρίες και διασυνδέσεις του από την θητεία στο Δ.Σ της εταιρείας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε όσο πιο ανταγωνιστική ομάδα στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας γίνεται εντός του προκαθορισμένου προϋπολογισμού, μέσω σκληρής δουλειάς του τμήματος καλαθόσφαιρας.  Πως θα βγει το σωματείο από το οικονομικό αδιέξοδο;Με την πιστή εφαρμογή της σημερινής οικονομικής πολιτικής για αποπληρωμή χρεών και στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με την εταιρεία, καθώς ο ΑΠΟΕΛ είναι ενιαίος. Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, δουλεύοντας μαζί με τον ΠΑΝΣΥΦΙ και με την εταιρεία, για να γίνουν όσοι περισσότεροι Αποελίστες μέλη στο Σωματείο. Επίσης πρέπει πια να  διασφαλιστεί καταστατικά η ετήσια ισοσκέλιση προϋπολογισμού του Σωματείου, με ευθύνη του προέδρου και Δ.Σ, και παράλληλα η χορηγία της εταιρείας προς το Σωματείο να συνδεθεί, μέσω μίας φόρμουλας, με τα έσοδα της. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσουμε μελλοντική επαναδημιουργία χρεών, θα διασφαλίσουμε μόνιμα την βιωσιμότητα του Σωματείου και θα υπάρχει μία δικαιότερη κατανομή εσόδων από τις δραστηριότητες του ΑΠΟΕΛ.

Το οίκημα του ΑΠΟΕΛ «μαραζώνει». Πως μπορείτε να το αξιοποιήσετε; Είναι ντροπή ένα ιστορικό και Ευρωπαϊκό ΑΠΟΕΛ να έχει αυτό το οίκημα και να βγαίνει τέτοια εικόνα έξω. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου στην θέση του, που να στεγάσει όλη την οικογένεια του ΑΠΟΕΛ, ένα μουσείο, αίθουσα εκδηλώσεων και άλλες εμπορικές χρήσεις (εστιατόριο, καφέ, γραφεία). Ο κ. Φυσεντζίδης είχε φτιάξει παλαιότερα και σχετική μελέτη.

Ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις των διοικήσεων σωματείου και εταιρείας «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο»;                                           Και τα δύο έχουν στην ηγεσία τους ανθρώπους τεχνοκράτες, χαμηλών τόνων που αγαπούν το ΑΠΟΕΛ. Τα συμβούλια επίσης λειτουργούν ομαλά πάνω στην ίδια φιλοσοφία της προσεκτικής λειτουργίας και μετρημένης οικονομικής διαχείρισης. Πρέπει να έρθουμε όμως πιο κοντά καθώς το ΑΠΟΕΛ είναι ένα. Το σωματείο να συμμετέχει ουσιαστικά στο Δ.Σ της εταιρείας και αντίστροφα.

Είσαι υπέρ ή κατά της δημιουργίας ιδιόκτητου αθλητικού κέντρου με γήπεδο για την ομάδα ποδοσφαίρου και κλειστή αίθουσα για τις αθλοπαιδειές; Δεν υπάρχει Αποελίστας που να μην το θέλει αυτό! Αυτό θα φέρει τον ΑΠΟΕΛ και τα τμήματα του σε Ευρωπαϊκά επίπεδα λειτουργίας και οργάνωσης. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε γιατί το έργο πρέπει να είναι οικονομικά εφικτό (χωρίς δανεισμό) έτσι ώστε να μην μπούμε σε περιπέτειες. Χωρίς συχνές Ευρωπαϊκές προκρίσεις δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ούτε την υφιστάμενη λειτουργία του ποδοσφαίρου ούτε και του Σωματείου.

Πως έγινες ΑΠΟΕΛίστας; Ποιες ήταν οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές σου;- Η οικογένεια της μητέρας μου ήταν από την Παλιά Πόλη της Λευκωσίας με την γιαγιά μου και την οικογένεια της να υποστηρίζει τον ΑΠΟΕΛ από ιδρύσεως. Όλη η οικογένεια ακολούθησε την λατρεία του ΑΠΟΕΛ. Από τον καιρό που θυμάμαι δεν χάναμε ματς ή εκδηλώσεις του ΑΠΟΕΛ σε όλα τα αθλήματα. Το πρώτο ματς που θυμάμαι ήταν στο παλιό ΓΣΠ με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 1976 που κερδίσαμε με 2-0. Ο ΑΠΟΕΛ μας χάρισε τόσες πολλές χαρές που δεν έχω κρατήσει καμιά λύπη ή στενοχώρια καθώς όταν έρχονταν ήταν μεμονωμένες και παροδικές. Το ματς με την Chelsea στο Λονδίνο μου μένει αξέχαστο για την ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε καθώς τα ματς με Κοπεγχάγη και Βίσλα για την τρελή χαρά της πρόκρισης στους Ομίλους.

Περίγραψε μας τη σχέση σου με το ΑΠΟΕΛ. Πάς γήπεδο; Πως συμπεριφέρεσαι; Πηγαίνω σε όλα τα εντός και σε αρκετά εκτός έδρας με τον μεγάλο μου γιο. Σαν μέλος του Δ.Σ του Σωματείου πηγαίνω και στα ματς της καλαθοσφαιρικής ομάδας. Λόγω της προεκλογικής μου εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές δυστυχώς θυσίασα τα Ευρωπαϊκά ταξίδια. Ευτυχώς περάσαμε στους 16 οπότε θα πάω σε ένα ή ελπίζω σε περισσότερα εκτός έδρας Ευρωπαϊκά ματς.

Πως συνδυάζεται ο ορθολογισμός και η σοβαρότητα ενός οικονομολόγου με τον φαινομενικό παραλογισμό ενός  οπαδού;Δεν συνδυάζεται!! Απλά η αγάπη για την ομάδα εκδηλώνεται με πιο συγκρατημένα αισθήματα δημόσια και περισσότερη σκέψη και ανάλυση για την συνεχή ενδυνάμωση και στήριξη της ομάδας και ιδέας του ΑΠΟΕΛ.

Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του ΑΠΟΕΛ με τον Δήμο Λευκωσίας;

Ο ΑΠΟΕΛ είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο success story της Λευκωσίας εάν όχι και της Κύπρου, προβάλλοντας την Λευκωσία παγκοσμίως. Ο Δήμος οφείλει ηθικά και υλικά να στηρίζει συστηματικά τα ιστορικά αθλητικά σωματεία της Λευκωσίας. Ο Δήμος επιβάλλεται να προβάλλει τον ΑΠΟΕΛ μαζί με την πόλη, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και εντός και εκτός Κύπρου. Η Λευκωσία έχει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό λόγω του ΑΠΟΕΛ. Η βιτρίνα του ΑΠΟΕΛ είναι το σωματείο του και ο Δήμος θα έπρεπε να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την άσχημη εικόνα που βγαίνει έξω για την πόλη με τέτοιο οίκημα αλλά και τον γύρω χώρο (άστε που γενικά είναι χάλια η Λευκωσία.

Ο Δήμος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί και να εντοπίσει ή δημιουργήσει κίνητρα ή άλλα ωφελήματα (π.χ. μέσω διεκδίκησης Ευρωπαϊκών χορηγιών) για κτιριακές ανακαινίσεις, αναβάθμιση εξωτερικών χώρων ή άλλα έργα υποδομής (ακαδημίες κτλ) ή προβολής όπως ένα αθλητικό μουσείο. Στο εξωτερικό ολόκληρες πόλεις στηρίζουν την προβολή τους πάνω σε επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες όπως το Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Ντόνεσκ, Πόρτο. Εμείς γιατί δεν κάνουμε κάτι αφού και η πρωτεύουσα και οι επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ είναι τόσο εντυπωσιακές; Στόχος μου είναι, εάν η υποψηφιότητα μου για δημοτικός σύμβουλος στην Λευκωσία είναι επιτυχημένη, να εργαστώ εντατικά για την δημιουργία αυτής της σχέσης του δήμου με το ιστορικότερο σωματείο της Λευκωσίας.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!