Ταξίδι πίσω στο 1995

Λίγοι θα θυμούνται τις αναμετρήσεις με την Μπακού το 1995. Στο παιχνίδι που δώσαμε στο Μπακού τότε (μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτοί που πήγαν τότε) η κερκίδα μας ήταν στολισμένη με Γαλανόλευκες σημαίες του Έθνους και απέναντι μας η κερκίδα των οπαδών τους ήταν γεμάτη Τούρκικες σημαίες. Η φιλοξενία ήταν εχθρική και για όσους πήγαν πέρσι στην Αλβανία αναφέρουμε ότι οι συνθήκες ήταν παρόμοιες! Λαός που δείχνει έντονα τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και την αντιπάθεια του προς τους Έλληνες Πολλές αζέρικες πόλεις διδυμοποιήθηκαν με τούρκικες και δεν δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί την έντονη τουρκική παρουσία στην εν λόγο χώρα. Αμφότερος εχθρός τους είναι η Αρμενία. Όλοι οι κάτοικοι της χώρας παρακολουθούν τούρκικη τηλεόραση και το Αζερπαϊζάν υποστηρίζει τις Τούρκικες θέσεις σε όλα τα επίπεδα. Το 1990 ματαιώθηκε στο παρά πέντε επίσκεψη του του αζέρου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα (τότε που ήταν μεγάλο θέμα να πάει κάποιος ξένος επίσημος στα κατεχόμενα).

Στο Μπακού λειτουργεί τουρκικό πολιτιστικό κέντρο που προβάλλει την κουλτούρα της Τουρκίας. Η τουρκία κάθε χρόνο παραχωρεί υποτροφίες σε αζέρους φοιτητές για σπουδές. Το 1991 ο τότε πρόεδρος του Αζερπαϊζάν επισκέφθηκε την τουρκία και συζήτησε την εκπαίδευση των αξιωματικών της χώρας του από τούρκους αξιωματικούς.

Για αυτό όσοι θα πάτε να είστε προσεχτικοί αλλά και όσοι θα τους ”υποδεχτούμε” στην μεγαλόνησο έχουμε κάτι να τους ανταποδώσουμε!! Έχουν έξτρα κίνητρο και φανατισμό εναντίων μας και εμείς (αγωνιστικά) δεν πρέπει να πιαστούμε στον ύπνο!!

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δυο ομάδων έβγαζε μάτια τότε και το ίδιο ελπίζουμε να γίνει και αυτή τη φορά. Το 3-0 του πρώτου αγώνα στο Μακάρειο έκανε τον επαναληπτικό διαδικαστικού χαρακτήρα με τον αγώνα στο Μπακού να μένει στο 0-0.

Το 1ο παιχνίδι στο Μακάρειο ήταν και το πρώτο παιχνίδι που ο Τόζα Σάμπουριτς αγωνίστηκε σαν ‘Κύπριος’ με τον ΑΠΟΕΛ.

Οι παίκτες που αγωνιστήκαν στον πρώτο αγώνα: Πετρίδης, Αριστοτέλους, Ν.Χαραλάμπους, Γ.Χριστοδούλου, Σάμπουριτς, Κόζμα, Αντωνίου, Κόβατς(65′ Αλεξάνδρου),Σωτηρίου, Ιωάννου(82′ Ππούνας),Χ’Λούκας (88′ Αριστοκλέους).

Εισιτήρια στο Μακάρειο : 9800 (εντυπωσιακό για την τότε εποχή)

Δείτε φωτογραφίες από τους 2 αγώνες και μερικά δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής!

Εφημερίδα 1

Εφημερίδα 2

Εφημερίδα 3

Εφημερίδα 4

Εφημερίδα 5

Εφημερίδα 6

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!