Τα συμπεράσματα Πολυβίου για τον ανίκανο

Τον έφτυσε και ο Πολυβίου αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθεί αφού δεν τον αφήνουν. Τι δικαιολογία θα βρουν δεν έχει και τόση σημασία αφού το πόρισμα είναι η καλύτερη απάντηση στην ανικανότητα του Χριστόφια. Η παράγραφος του πορίσματος που δημιουργεί την μεγαλύτερη εντύπωση δικαιώνει την ατάκα «δολοφόνε μας κατέστρεψες» που ακούστηκε την ημέρα που ο Χριστόφιας επιχείρησε να δικαιολογηθεί. Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, ήταν απόλυτα αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών.

Τα συμπεράσματα Πολυβίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, ήταν απόλυτα αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ο ίδιος αναλάβει τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου (τόσο στην πραγματικότητα όσο και στα μάτια των άλλων εμπλεκομένων), έχοντας τον υπέρτατο έλεγχο αυτού.
  • Ήταν οι αποφάσεις και η πολιτική του Προέδρου που οδήγησαν στη μακρά παραμονή του φορτίου στην Κύπρο, υπό τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξής του.
  • Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην υπό εξέταση περίπτωση απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στρατιωτών και πυροσβεστών.
  • Τονίζω, διευκρινίζω και καταλήγω ότι δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και εξ αξιώματος πολιτικής ευθύνη, που πάντα υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση, καταλογίζω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!