Τεράστιο στοίχημα η αντικατάσταση του «Κάρυ»

Κατά μέσο όρο ο ΑΠΟΕΛ σκοράρει 2.5 γκολ ανά αγώνα, κάτι που πρακτικά, λογικά, σημαίνει πως κόντρα στην αποδεκατισμένη ανασταλτικά Ανόρθωση, με το σπρώξιμο της εξέδρας, τουλάχιστον ένα γκολ θα το βρει. Πρέπει να το βρει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και το «Χ» θα είναι μακριά, κόντρα σε μία ομάδα που έβαλε γκολ σε όλα της τα παιχνίδια έως τώρα (ο ΑΠΟΕΛ έμεινε άσφαιρος μόνο στο ματς με την Ομόνοια).

 Το θέμα της έδρας

Οι γαλαζοκίτρινοι έχει να επιλύσουν διαφόρων ειδών ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα αυτό της έδρας, καθώς φέτος στο ΓΣΠ τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα όλες οι σοβαρές ομάδες που αντιμετώπισαν: Νέφτσι, Απόλλων, Ομόνοια, ΑΕΚ. Σε αυτούς τους 4 αγώνες ο ΑΠΟΕΛ έβαλε τρία γκολ, δηλαδή 0.75/ αγώνα – πολύ κάτω από το μέσο όρο του.

Η Ανόρθωση έχει πάρει και ένα αέρα στο ΓΣΠ καθώς με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ μετράει δύο νίκες και μία ισοπαλία στις τρεις τελευταίες επισκέψεις και έχει να χάσει από το Σεπτέμβριο του 2010 όταν είχε προπονητή τον Όγιος.

Η απουσία του «Κάρυ»

Το επόμενο, μεγάλο ζήτημα για τον Γιοβάνοβιτς είναι η απουσία του Χρίστου Καρυπίδη. Η ανάμνηση αγώνων ή λεπτών χωρίς τον Ελλαδίτη είναι εφιαλτική. Ήταν το ματς με τη Νέφτσι, το τελευταίο μισάωρο με την Αγία Νάπα, το τελευταίο μισάωρο στην Πάφο. Η αντικατάστασή του είναι μεγάλο στοίχημα για τον ΑΠΟΕΛ, κόντρα στην πιο επικίνδυνη και πιο απρόβλεπτη επιθετική τριπλέτα του πρωταθλήματος. Ο «Κάρυ» δεν είναι μόνο σταθερός στην άμυνα, αλλά απ’ αυτόν φεύγει η πρώτη πάσα.

Το τελευταίο παιχνίδι χωρίς τον Καρυπίδη ήταν με την Νέφτσι Μπακού στο ΓΣΠ όταν στην άμυνα έπαιξαν (από δεξιά προς αριστερά) οι Σέρτζιο, Μπόρντα, Κλουκόφσκι και Αλεξάνδρου.Το θέμα των άκρων

Ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με την άμυνα είναι η δύναμη των άκρων της Ανόρθωσης. Τόσο ο Μάριο Σέρτζιο όσο και ο Αλεξάνδρου είναι καλύτεροι επιθετικά παρά αμυντικά, έτσι θα χρειαστούν γρήγορες επιστροφές και κάλυψη από τους κόφτες, ιδιαίτερα στο αριστερό άκρο, από το οποίο έχει δεχτεί 2 από τα 6 γκολ φέτος. Άλλα 2 μπήκαν από τον κεντρικό διάδρομο και 2 από στημένα. Πρόβλημα στο αριστερό άκρο άμυνας είχε παρουσιαστεί και στο παιχνίδι με τη Νέφτσι (έτσι μπήκαν και τα τρία γκολ των Αζέρων). Στα άκρα της Ανόρθωσης κινούνται Λαβόρδε – Κάλβο…

Βαρόμετρο ο Μαντούκα

Το επιθετικό ζήτημα δείχνει να έχει λυθεί, αφού ο Μαντούκα έπαιξε ως σέντερ φορ για μεγάλα διαστήματα στα τρία τελευταία ματς (ΑΕΚ, ΑΕΛ, Πάφος), με αρκούντως ικανοποιητικά αποτελέσματα, ικανά να κάνουν ανεπαίσθητη την απουσία Μπούντιμιρ – Αντόρνο. Σε πέντε ημίχρονα με τον «Μαντού» ως σέντερ φορ ο ΑΠΟΕΛ έβαλε ισάριθμα γκολ, έξι αν μέτραγε και αυτό του Σολωμού με την ΑΕΚ. Ο Βραζιλιάνος είναι ο παίκτης – βαρόμετρο στην επιθετική ανάπτυξη. Στα τρία τελευταία ματς πήρε 60 φορές τη μπάλα στην επίθεση, έναντι 26 του Πίντο και 22 του Μπενασούρ.

Παίζοντας στην κορυφή, με ΑΕΚ και ΑΕΛ ο Μαντούκα είχε πίσω του τον Πίντο και δεξιά τον Μπενασούρ, ενώ αριστερά τη μία φορά ήταν ο Σολωμού και την άλλη ο Αλωνεύτης. Στο τέλος του ματς στην Πάφο ήταν κεντρικός ο «Μπένα» και στα άκρα Χαραλαμπίδης – Αλωνεύτης. Με τον Μαντούκα σέντερ φορ, τα άκρα συγκλίνουν περισσότερο, αφού δεν υπάρχει λόγος να βγαίνουν σέντρες καθώς ο Βραζιλιάνος δεν δίνει όγκο στην περιοχή.

Ο ΑΠΟΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΤΟΥΚΑ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ

Πέρα από τον πρωτάρη τερματοφύλακα, «αχίλλειος πτέρνα» της Ανόρθωσης είναι τα άκρα της άμυνας. Ο ΑΠΟΕΛ τα έχει εκμεταλλευτεί στο  έπακρο στα τελευταία τρία παιχνίδια, βάζοντας δύο γκολ από αριστερά, ένα από δεξιά, ένα από τον άξονα και δύο πέναλτι (το ένα κερδισμένο από αριστερά και το άλλο από επαναφορά σε στημένο).

Σε ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες είναι σημαντικά τα στημένα, τα οποία αξιοποιήθηκαν 3 φορές σε 4 αγώνες, αλλά μετά το γκολ του Μπόρντα στο Δασάκι δεν είδαμε άλλο γκολ από στημένα μπάλα.

Η διαχείριση

Τέλος, σημαντική είναι η διαχείριση. Στο ματς με την ΑΕΚ ο ΑΠΟΕΛ παρασύρθηκε από την εξέδρα, έπαιξε φουλ επίθεση και δέχτηκε γκολ στην κόντρα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει  και η Ανόρθωση, να ταμπουρωθεί δηλαδή, να περιμένει και να βγάλει αντεπιθέσεις. Είναι καθοριστικό για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να κοντρολάρει το ματς διότι με τις επιστροφές έδειξε ότι έχει ένα ζήτημα φέτος.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!