Τις ακαδημίες και τα μάτια σας

Θα μπούμε αμέσως στο ψητό. Τις τελευταίες μέρες όλο και πιο συχνά διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα στο sigmalive η πρόθεση του σχήματος Πετρίδη – Φωτίου να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των ακαδημιών προχωρώντας σε κάποιους είδους ανεξαρτητοποίηση τους. Για να γαργαλίσουν τα αυτιά του κόσμου μάλιστα γίνεται αναφορά και περί ανάμειξης στρατηγικού επενδυτή. Αν η υποψήφια διοίκηση έκρινε ότι δεν έχει το όραμα, τα μέσα και τη διάθεση να ακολουθήσει τις καλές πρακτικές που συστήνει η UEFA και ακολουθούν οι περισσότερες ομάδες στον κόσμο και θέλει να εκχωρήσει τη διαχείριση των ακαδημιών σε οποιαδήποτε εταιρεία είναι δικαίωμα της.

Αυτό που δεν έχει κανένα δικαίωμα να πράξει η οποιαδήποτε διοίκηση είναι να αναθέσει τη διαχείριση και λειτουργία της Ακαδημίας ΑΠΟΕΛ στην οποιαδήποτε εταιρεία χωρίς διάφανες διαδικασίες.

Η ομάδα μας πλήττεται και θα υποφέρει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια λόγω της προκλητικής απουσίας κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχου των εσωτερικών διαδικασιών. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εκχωρούνται τα τηλεοπτικά δικαιώματα όπως επίσης και άλλες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Θέμα υπάρχει επίσης ακόμα και με τον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν πολλοί συγκεκριμένο αριθμό μετόχων στην εταιρεία ΑΠΟΕΛ.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που οφείλει να κάνει η νέα διοίκηση είναι να κωδικοποιήσει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχου. Η σύσταση επιτροπής προσφορών αποτελούμενη και από εξωτερικούς συμβούλους είναι επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο από τη στιγμή που πίσω από την ιστορία του «στρατηγικού επενδυτή» των ακαδημιών φέρεται να είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Μόνο όταν γίνουν αυτά θα δικαιούται η υποψήφια διοίκηση Πετρίδη να διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση της για «ανεξαρτητοποίηση» της ακαδημίας.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.

 

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!