Τολμήστε, αξίζει τον κόπο!

Η εσωστρέφεια είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της διοίκησης Ερωτοκρίτου, ιδιαίτερα στο τεράστιο κεφάλαιο των οικονομικών. Έχουμε τονίσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του τυγχάνουν της τυφλής εμπιστοσύνης από τον κόσμο και τους μετόχους της εταιρείας ΑΠΟΕΛ. Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμβεί σε άλλες ομάδες και με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ανόρθωση, εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Ο πήχης όμως δεν είναι η Ανόρθωση στην οποία τα έφαγαν. Ο πήχης είναι πολύ ψηλότερα και είναι για αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2011 εντατικοποιήσαμε τις αναφορές μας για την ανάγκη πρόσληψης ενός οικονομικού διευθυντή. Με λύπη διαπιστώσαμε από τότε την απαξίωση του προέδρου ο οποίος στην πιο χαρακτηριστική του τοποθέτηση είχε πει: «Αυτοί που θέλουν οικονομικό διευθυντή, το λένε επειδή δεν μας έχουν εμπιστοσύνη; Πιστεύω ότι αρκετός κόσμος αναγνωρίζει πως το δ.σ έκανε μια σοφή διαχείριση των οικονομικών του ΑΠΟΕΛ. Γιατί να μην είμαστε εμείς ικανοί ξανά με τον ίδιο τρόπο;»

Οι λόγοι που η KPMG θεωρεί στην περίφημη έκθεση της απαραίτητη την πρόσληψη ενός οικονομικού διευθυντή είναι γνωστοί και κάναμε αναφορά σε αυτούς μέσω της στήλης Αδιάκριτος τον περασμένο Σεπτέμβριο..

Προς τι ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σχεδιασμός;

Επειδή ο οικονομικός διευθυντής θα έχει την ευθύνη για την ετοιμασία χρηματοοικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων στη βάση των ετήσιων αλλά και τριετών επιχειρηματικών πλάνων της Εταιρείας (πλάνων που κακώς σήμερα δεν υπάρχουν).

Επειδή ο οικονομικός διευθυντής θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης ή/και συμμετοχή στην ετοιμασία μελετών βιωσιμότητας για επενδύσεις (π.χ. αθλητικό κέντρο, γήπεδο, άλλες επενδύσεις).

 Προς τι η διαχείριση ρευστότητας της εταιρείας ΑΠΟΕΛ;Γιατί ο οικονομικός διευθυντής θα έχει την ευθύνη για την ετοιμασία και παρακολούθηση μηνιαίων και ετήσιων προϋπολογισμών ταμειακών ροών και τη διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας της Εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο και όχι μόνο δεν θα μαθαίνει το δ.σ ένα απόγευμα Δευτέρας ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

 Προς τι ο έλεγχος, η οικονομική οργάνωση , η διαχείριση και η δημιουργία πόρων;

 Επειδή ο οικονομικός διευθυντής θα είναι υπεύθυνος για δημιουργία και εκτέλεση διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με αναφορά στο δ.σ. Για να μην δημιουργηθούν ανασφάλειες στα μέλη της εκτελεστικής που έχουν την τάση να «καπελώνουν» τους πάντες  θα δεδομένη η σταδιακή παράδοση εσωτερικού ελέγχου σε ανεξάρτητη επιτροπή. Ο οικονομικός διευθυντής θα έχει επίσης την ευθύνη εξεύρεσης τρόπων εξοικονόμησης πόρων και αύξησης εισοδημάτων με εισηγήσεις στο δ.σ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης ανατρέπει την μέχρι σήμερα αβάσιμη επιχειρηματολογία της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σίγουροι ότι τόσο ο Χατζηλιασής όσο και ο Χατζήκυριακος θα φροντίσουν να γίνει η απαραίτητη αναπροσαρμογή σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για τη διοίκηση είναι να αφήσει πίσω της παρωχημένες πρακτικές των part time μελών του διοικητικού συμβουλίου με υπερεξουσίες.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!