Το κλειδί είναι στα άκρα

Μετά από 12 αγωνιστικές συμβαίνει το εξής παράδοξο: η Ανόρθωση προηγείται παρότι ο ΑΠΟΕΛ, που βρίσκεται ένα βαθμό πίσω, έχει την καλύτερη άμυνα (6) και την καλύτερη επίθεση (30). Οι κυανόλευκοι έχουν δεχτεί ένα γκολ περισσότερο, έχουν βάλει ένα λιγότερο, αλλά έχουν ένα βαθμό παραπάνω. Η Ανόρθωση είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος.  Η τελευταία της ήττα ήταν τον περασμένο Μάιο, από τον ΑΠΟΕΛ, στον τελευταίο (αδιάφορο) αγώνα των πλέι οφ.

Σκόραρε και στα 12 φετινά της παιχνίδια, όμως στα 4 μόνο ένα γκολ. Από τα 5 τελευταία ματς, στα 3 έχει σκοράρει 1 γκολ. Μεγάλο της όπλο είναι η επιθετική τριπλέτα την οποία αποτελούν τρεις εκ των Λαβόρδε, Οκκά, Ρέζεκ και Κάλβο, με ρεζέρβες Ιντζάκι και Ρονκάτο.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ

 

Τα βαριά όπλα

Ο Ρέζεκ, Τσέχος εν ενεργεία διεθνής, που κόστισε 350.000 ευρώ το καλοκαίρι, έχει σκοράρει στους 9 από τους 12 φετινούς αγώνες πρωταθλήματος, χωρίς να εκτελέσει πέναλτι. Παίζει το ίδιο άνετα ως σέντερ φορ ή πλάγιος φορ,  κινείται εξαιρετικά μέσα στην περιοχή αλλά έχει και δυνατά πόδια (με μακρινό σουτ σκόραρε κατά της ΑΕΛ).

Ο Λαβόρδε, που αγοράστηκε για 280.000 ευρώ μετά από δύο σεζόν δανεισμού, μπορεί να είναι δημιουργικός και απρόβλεπτος και να έχει την κίνηση που μπορεί να αιφνιδιάσει (θυμηθείτε το εξαιρετικό γκολ κόντρα στον Απόλλωνα), όμως δεν κάνει και το καλύτερο του πρωτάθλημα. Μπορεί να έβαλε μόνο δύο γκολ, αλλά μοιράζει και ασίστ.

Πάντως ο παίκτης – κλειδί είναι ο Σπαντάτσιο. Δημιουργεί με κάθετες πάσες, σκοράρει μπαίνοντας στην περιοχή ως κρυφό φορ, εκτελεί τα στημένα. Ο Σπαντάτσιο σκόραρε 5 φορές στα πρώτα 6 παιχνίδια και άλλες 3 στα επόμενα 6. Έχει 3 γκολ με πέναλτι.

Ο Τόνι Κάλβο ξέρει πολλά καντάρια μπάλα, δημιουργεί και λιγότερο εκτελεί, όμως είναι του ύψους και του βάθους, καθώς είναι ασταθής ως παίκτης και ως χαρακτήρας. Αν βρεθεί σε καλή μέρα θα δημιουργήσει προβλήματα.

 

Συντηρητικό 4-3-3

Προβλέπουμε ότι στο ΓΣΠ η επιθετική τριπλέτα σε συντηρητικό 4-3-3, θα είναι Κάλβο (δεξιά), Λαβόρδε (αριστερά) και Ρέζεκ (σέντερ φορ), με τον Οκκά στον πάγκο, καθώς ο Λέβι θα θέλει έξτρα πίεση στη μεσαία γραμμή, λόγω της απουσίας του Αλέξα, έτσι θα προτιμήσει τον Κάλβο στα άκρα παρά τον Ρέζεκ (ο Οκκάς αν παίξει θα είναι στην κορυφή, όπως έγινε και με την ΑΕΚ). Το παιχνίδι της Ανόρθωσης θα είναι να οχυρωθεί στο μισό γήπεδο και να κτυπήσει κόντρα, λόγω της ταχύτητας και της ποιότητας των ακραίων. Είναι και απρόβλεπτη, καθώς δημιουργεί το ίδιο καλά από δεξιά και αριστερά αλλά λιγότερο κάθετα.

 

Η δύναμη και οι… τρύπες

Με δεδομένη τη δύναμη του ΑΠΟΕΛ στον άξονα, είναι κομβικής σημασίας να περιορίσει τα άκρα της Ανόρθωσης, δηλαδή Λαβόρδε και Κάλβο. Με αυτό δεν μπορεί να επιβαρυνθούν μόνο οι πλάγιοι μπακ Μάριο Σέρτζιο και Αλεξάνδρου, που δεν είναι και οι καλύτεροι αμυντικοί, αλλά η δουλειά πρέπει να είναι ομαδική, με επιστροφές από τους πλάγιους χαφ και κάλυψη από τους κόφτες. Αν κοπούν τα «φτερά» της Ανόρθωσης, ο ΑΠΟΕΛ έχει κάνει τη μισή δουλειά, ίσως και παραπάνω.

Και αυτό διότι η ομάδα του Λέβι έχει πρόβλημα στα άκρα της άμυνας. Μετά τον πρόβλημα του Μποαβεντούρα ήρθε η αποβολή του Σιέλη στο ματς με την ΑΕΛ και οι κυανόλευκοι δεν έχουν αριστερό μπακ. Εκεί θα παίξει ένας εκ των Κόλιν ή Άντιτς. Είναι και οι δύο δεξιοπόδαροι, ο Κόλιν δε δεν είναι καν πλάγιο μπακ αλλά στόπερ.

 

Άλλα δύο τρωτά σημεία

Στην απουσία του τραυματία Λαμπάν, η Ανόρθωση στηρίχθηκε στο δίδυμο των αμυντικών μέσων Σκοπελίτης – Αλέξα, όμως  ο δεύτερος  είναι τιμωρημένος. Τη θέση του θα πάρει ο Ισραηλινός Οχαγιόν, που δεν είναι τόσο καλός ανασταλτικά όσο ο Ρουμάνος. Να λοιπόν άλλο ένα τρωτό σημείο της «Κυρίας», που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ΑΠΟΕΛ, ώστε να περάσει πάσες στην πλάτη των κεντρικών αμυντικών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ανόρθωσης είναι η απουσία του βασικού τερματοφύλακα που τραυματίστηκε. Τη θέση του οποίου θα πάρει ο άπειρος από μεγάλα ματς, 25χρονος Χρίστος Μάστρου, που πέρσι έπαιξε πρώτη φορά στην α’ κατηγορία, υπερασπιζόμενος το τέρμα της Αναγέννησης Δερύνειας.

 

Η Ανόρθωση θα προσπαθήσει να:

– Οχυρωθεί στο μισό γήπεδο, να κλέψει και να κτυπήσει στην κόντρα.- Κλείσει τα άκρα της άμυνας με γρήγορες επιστροφές.- Ελέγξει το ρυθμό σπάζοντας το passing game του ΑΠΟΕΛ.

 

Ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να:

– Σπάσει το σερί της Ανόρθωσης, που σκοράρει σε κάθε της αγώνα.- Κόψει τα επιθετικά «φτερά», που είναι η μεγάλη της δύναμη.- Εκμεταλλευτεί τις μεγάλες αδυναμίες του αντιπάλου στα άκρα της άμυνας.- Βάλει πίεση στον άπειρο τερματοφύλακα, χωρίς να διστάζει να σουτάρει και από μακριά.

 

Διάταξη Ανόρθωσης 4-3-3

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!