Το 4-2-3-1 του Φίνκ

Το νέο τεχνικό επιτελείο του ΑΠΟΕΛ προσπαθεί να βρει τις λύσεις σε όλους τους προβληματικούς τομείς που κληρονόμησε με έναν από αυτούς να θεωρείται η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί μέσω της τακτικής το ρόστερ στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο ΑΠΟΕΛ επί Δώνη δεν μπόρεσε να πιάσει και να διατηρήσει σε ικανοποιητικά στάνταρτς την απόδοση του. Επειδή όμως στο μεγαλύτερο διάστημα έρχονταν τα αποτελέσματα όλα ήταν καλά.. Με το που ήρθε λοιπόν ο Φινκ έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να χτίσει πάνω στη μεσαία γραμμή της ομάδας, εφαρμόζοντας μια διάταξη 4-2-3-1.

Η φιλοσοφία του 4-2-3-1

Μέσω της συγκεκριμένης τακτικής – διάταξης επιχειρείται ο καλύτερος έλεγχος της μεσαίας γραμμής και η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Τα δύο αμυντικά χαφ παίζουν μπροστά και λίγο διαγώνια από τους αμυντικούς, έτσι ώστε να κλείνουν την κάθετη πάσα στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Είναι πολύ σημαντικό για τα δύο κεντρικά χαφ να έχουν σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, να μοιράζουν το χώρο ευθύνης τους, να διαθέτουν ταχύτητα, να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, να είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι, να έχουν δύναμη, να μπορούν να βοηθούν το μπακ της αντίστοιχης πλευράς σε μαρκάρισμα, να έχουν καλή πρώτη πάσα αλλά και να μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι.

Όταν η ομάδα επιτίθεται είναι σημαντικό το ένα από τα δύο αμυντικά χαφ να ανεβαίνει στην επίθεση και να γίνεται ο έξτρα παίκτης από την πίσω ζώνη, σε αυτή την περίπτωση βέβαια το άλλο αμυντικό χαφ έρχεται κεντρικά και κάνει κάλυψη χωρίς να αφήνει τη θέση του. Με τον Βινίσιους παροπλισμένο ο Φίνκ δοκιμάζει σε αυτό το ρόλο τον Ντε Βινσέτι θέλοντας να δει αν αποτελεί εναλλακτική επιλογή αλλά με το που θα είναι έτοιμος ο Λάνιγκ λογικά τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν.

Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι σε αυτή τη διάταξη ξεχωρίζει ο επιτελικός μέσος, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οποιαδήποτε στιγμή και που είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της επίθεσης της ομάδας. Αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να διαθέτει τόσο δημιουργικές, όσο και εκτελεστικές ικανότητες, να είναι πολύ καλός σε τεχνική, να έχει δύναμη, να έχει τακτική αντίληψη, να είναι ευφυής, να διαθέτει καλό σουτ, να έχει καλή φυσική κατάσταση, να παίρνει πρωτοβουλίες, να βοηθάει στο αμυντικό κομμάτι όποτε τον χρειάζεται η ομάδα και να έχει καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του. Κάτι όπως ο περσινός Ντε Βινσέτι!

Ο ρόλος του επιθετικού και των χαφ

Στο σχηματισμό 4-2-3-1 μεγάλο ρόλο παίζει και η παρουσία του σέντερ φορ που παίζει στην κορυφή της επίθεσης μόνος του. Αυτός πρέπει να διαθέτει καλή κάθετη κίνηση, να είναι δυνατός, να μπορεί να παίξει καλά με πλάτη προς την αντίπαλη εστία, να καλύπτει καλά την μπάλα με το σώμα του και να έχει καλά τελειώματα. Ο επιθετικός πρέπει να είναι πολύ κινητικός, έτσι ώστε να παρασύρει τα αντίπαλα σέντερ μπακ και να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του που έρχονται από την πίσω ζώνη.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έχουν και τα πλάγια χαφ σε αυτό το σύστημα, αφού είναι οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν πάρα πολύ τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό παιχνίδι. Τα χαφ πρέπει να έχουν γερά πνευμόνια, ταχύτητα, να πηγαίνουν στο 1v1 δημιουργώντας κενούς χώρους, να έχουν καλές συνεργασίες με τα μπακ της αντίστοιχης πλευράς και να συμμετέχουν ενεργά στο επιθετικό κομμάτι, ακόμα και σκοράροντας.

Ο Φίνκ κρίνει ότι το ρόστερ που έχει στη διάθεση του μπορεί να ανταποκριθεί στη σωστή εφαρμογή του 4-2-3-1 αλλά είναι δεδομένο ότι για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί χρόνος που κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ή καλύτερα η εκμάθηση του δεν μπορεί να συνδυαστεί με βαθμολογικές απώλειες.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!