«Φεύγω γεμάτος ευγνωμοσύνη και γεμάτη καρδιά»

Τη δική του αυτοκριτική και αξιολόγηση έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ τα τελευταία 5.5 χρόνια. Μέσα από ένα ειλικρινή και γεμάτο συναίσθημα μονόλογο, ο Στρατηγός άνοιξε την καρδιά του και έστειλε πολλά και ενδιαφέρον μηνύματα προς όλους. «Φεύγω γεμάτος ευγνωμοσύνη και γεμάτη καρδιά» από την ομάδα. Αυτή η δήλωση του προπονητή μας αποτυπώνει τον λιτό και συνετό τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα μας. Ο προπονητής μας, παρουσίασε τους λόγους που τον ώθησαν να μην συνεχίσει στον ΑΠΟΕΛ και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ομάδα τον άμεσο μέλλον.  Έκανε επίσης μια ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων που ήταν στον ΑΠΟΕΛ, ευχαριστώντας όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του για να μπορέσει να πετύχει ότι πέτυχε.

Αναλυτικά η αποχαιρετιστήρια δήλωση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

Για την κατάκτηση του τίτλου: Η ομάδα μου δίκαια και πανάξια πήρε το πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι που αμφέβαλλαν για το ΑΠΟΕΛ ξέχασαν ένα σπουδαίο πράγμα. Είναι κάτι που κτίζεις στη διάρκεια των χρόνων και ούτε οι άσχημες περίοδοι μπορούν να το αλλάξουν. Εννοώ το υπόβαθρο που έχει αυτή η ομάδα. Διαβάζω πολλές απόψεις για το πώς πήρε το ΑΠΟΕΛ το πρωτάθλημα. Πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι το ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Εγώ σας λέω ότι ένας κύριος λόγος που πήρε το πρωτάθλημα είναι αυτό που το αντιπροσωπεύει, μία δυνατή ομάδα και το ειδικό βάρος στη φανέλα. Δεύτερο, όσον αφορά τον ανταγωνισμό ήταν πιο ισχυρός από κάθε άλλη χρονιά σε αυτά τα 5,5 χρόνια που είμαι στο ΑΠΟΕΛ. Δεν θυμάμαι άλλη ομάδα να έκανε 17 νίκες και τρεις ισοπαλίες στις πρώτες 20 αγωνιστικές και δεν ξέρω τι έγινε με την Ανόρθωση. Αυτό το ξέρουν οι ίδιοι. Η Ομόνοια είχε έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο κι ενδεχομένως καλύτερη παρουσία απ’ όταν ακόμα έπαιρνε και το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ, η οποία είναι εξαιρετική ομάδα, ωστόσο της έλειπε ενδεχομένως αυτό που είχαμε εμείς. Η ΑΕΛ, η οποία ίσως της κόστισε το Γιουρόπα Λιγκ στον πρώτο γύρο. Εξάλλου, 66 πόντοι στο διάστημα 26 αγωνιστικών ήταν πολύ μεγάλος αριθμός και με στατιστικά πολύ καλά. Άρα, δεν μας χάρισε κανένας τίποτα. Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, παρότι είχαμε προβλήματα. Στη συνολική παρουσία του ενός χρόνου που κρατάει ένα πρωτάθλημα είμαι σίγουρος ότι δίκαια το πήραμε. Η εικόνα που παρουσιάσαμε ίσως να μην ήταν η αναμενόμενη, αλλά με τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ και τους τραυματισμούς που είχαμε μέχρι τον Ιανουάριο, καταφέραμε να μείνουμε συσπειρωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο και καταφέραμε στο τέλος να επιβιώσουμε. Θέλω να πω στους ποδοσφαιριστές μου ένα μεγάλο μπράβο που σε μία δύσκολη χρονιά καταφέραμε να φύγουμε νικητές.

Οι λόγοι της αποχώρησής του: Ο ένας είναι σίγουρα η κούραση. Δεν αφορά μόνο την περίοδο που υπάρχουν παιχνίδια. Εδώ και πέντε χρόνια ουσιαστικά θέλω να σας δείξω πώς είναι η θέση του προπονητή του ΑΠΟΕΛ σε αυτά τα 5,5 χρόνια. Από τη μέρα που τελειώνει το πρωτάθλημα, την επόμενη μέρα είναι στα γραφεία από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το βράδυ και μετά παίρνει τη δουλειά στο σπίτι του. Μετά από δύο μήνες έχεις υποχρεώσεις και πρέπει να τα προλάβεις όλα και να εκπληρώσεις τους στόχους που έχει η ομάδα. Αυξάνονται οι ευθύνες, αυξάνεται η πίεση και αυτό δεν έχει τέλος. Είμαι ο μοναδικός που έμεινε 5,5 χρόνια να κάνει αυτή τη δουλειά, την ώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν αυτό το χρόνο (γέλια). Με τα χρόνια αυξάνεται η πίεση για επιτυχίες.

Δεύτερος λόγος είναι η θέση μου στο ΑΠΟΕΛ. Ποτέ δεν ήμουν δεύτερος προπονητής. Όλοι μας και εγώ ο ίδιος έχουμε οδηγούς μέσα στη δουλειά μας. Ο καθένας δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει από το ρόλο του. Ο ρόλος του προπονητή είναι ο πλέον βασικός στο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να ξεφύγεις ποτέ από το ρόλο σου που έχεις στην ομάδα. Όταν ένας προπονητής προσπαθεί να παραμείνει προσηλωμένος σε μία ομάδα, καταλαβαίνει ότι κάπου όσο κι αν προσπαθεί… δυσκολεύεται να το κάνει, τότε ουσιαστικά πρέπει να παίρνει απόφαση για να μπορέσει να το κάνει. Και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς είδα τον εαυτό μου ότι αποκλίνει από τις αρχικές μου θέσεις. Το είπα και στους ποδοσφαιριστές μου. Από ένα σημείο κι έπειτα ήμουν ένας προπονητής που δεν προσπαθούσα να διδάξω τους ποδοσφαιριστές μου, αλλά κοιτούσα το τέλος της χρονιάς. Κατά κάποιο τρόπο δεν τους βοήθησα από τη διδακτική πλευρά που έπρεπε να κάνω ως προπονητής. Πηγαίναμε από παιχνίδι σε παιχνίδι με μόνη σκέψη ότι πρέπει να κερδίσουμε, πρέπει να κερδίσουμε, πρέπει να κερδίσουμε. Άσκησα μεγαλύτερη πίεση στην ομάδα μου ως προς το αποτέλεσμα και όχι ως προς τον τρόπο που θα έρθει το αποτέλεσμα. Αυτό συνέβη ακόμα μία χρονιά, όταν παίξαμε με τη Βίσλα Κρακοβίας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν κερδίζαμε τη Βίσλα. Άρα, όταν καταλαβαίνει κάποιος ότι ο ρόλος του αλλάζει, είναι καλύτερο να αποχωρήσει εκείνη τη στιγμή και να μην γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δόξα τω Θεώ φεύγω από αυτή την ομάδα με γεμάτη καρδιά.

Είμαι πάντοτε ευγνώμων για όσα μου έχει δώσει η ομάδα αυτά τα 5,5 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ζιβανάρη που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτή την ομάδα και τον κύριο Ερωτοκρίτου και γενικότερα τη διοίκηση για τη συνεργασία που είχαμε και όλα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές μου, όλα αυτά τα 5,5 χρόνια, αυτοί είναι άλλωστε οι πρωταγωνιστές. Θέλω να ευχαριστήσω το τιμ μου και ιδιαίτερα ένα που ζει στη σκιά όλων, το τιμ μάνατζερ Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος ζει καθημερινά στον Αρχάγγελο και η δουλειά που κάνει είναι απίστευτη και πολύ πολύ σημαντική. Οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο και το μόνο άτομο που έκανε αυτά και τα σκεφτόταν ήταν ο Γιώργος.

Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ για την ανοχή που είχαν προς εμένα όλα αυτά τα 5,5 χρόνια. Περάσαμε, όμως, πολύ ωραία. Πλέον πιστεύω ότι το ΑΠΟΕΛ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα, με τους περισσότερους φιλάθλους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ποτέ δεν άφησαν μόνη την ομάδα. Το ΑΠΟΕΛ είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Κύπρου.

Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένειά μου. Και τη σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά. Ιδιαίτερα με τα παιδιά μου δεν είχα τόσο χρόνο να ασχοληθώ μαζί τους και ήταν και η δικιά τους η καθημερινότητα συνδεδεμένη με τη δικιά μου. Σίγουρα είναι σημαντικό να ήταν δίπλα μου και να μην ζητούσαν περισσότερα από αυτά που μπορούσα να τους προσφέρω λόγω της ενασχόλησής μου με το ΑΠΟΕΛ αυτά τα πέντε χρόνια. Έχω λίγες τύψεις.

Για το θέμα προπονητή στο ΑΠΟΕΛ: Θέλω να πω κάτι από καρδιάς. Αν κάποιος αρχίσει να συγκρίνει ξανά το νέο προπονητή με αυτό που ήταν τα προηγούμενα 5,5 χρόνια δεν θα είναι δίκαιο, δεν θα είναι σωστό. Δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. Όποιος κι αν είναι ο νέος προπονητής του ΑΠΟΕΛ θα πρέπει να αισθάνεται όπως αισθάνομαι εγώ. Επειδή διαβάζω ότι θα είναι δύσκολο, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ΑΠΟΕΛ έχει κτίσει και μπορεί να δώσει συνέχεια. Αυτός ο άνθρωπος που θα έρθει εδώ πρέπει να έχει πολύ μεγάλη στήριξη κι ενδεχομένως κι ευκαιρίες που ίσως θα αφορούσαν κι εμένα. Πρέπει από την αρχή να έχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Να έχει χρόνο. Μην ξεχνάτε, όταν κι εγώ ήρθα στο ΑΠΟΕΛ ψαχνόμουνα και δεν ήρθα ως καταξιωμένος προπονητής και στο τέλος καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα μέσα σε 5,5 χρόνια. Σημαντικό είναι να του δοθεί χρόνος και εμπιστοσύνη και προ πάντος αγάπη. Τότε αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγήσει την ομάδα σε καινούργιες επιτυχίες.

Για το ντέρμπι με την Ομόνοια: Oι ποδοσφαιριστές μου πρέπει να γνωρίσουν τι εστί κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο κόσμος πρέπει να τους αποθεώσει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να τους αποχαιρετήσουμε κατάλληλα, γιατί αξίζουν και να έρθουν το καλοκαίρι… γεμάτοι και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους της Ευρώπης. Πέρασαν πάρα πολλά τα παιδιά και βγήκαν νικητές. Μία τέτοια αναγνώριση θα τους δώσει πολύ περισσότερη δύναμη για τη συνέχεια.

Για το αν έπαιξε ρόλο στην απόφασή του για αποχώρηση το γεγονός ότι ήταν κάτι από παραπάνω προπονητής: Ναι. Θέλει όλο και περισσότερο δουλειά. Ολοένα και αλλάζει ο ρόλος σου και αποπροσανατολίζεσαι από το στόχο σου. Συνεχώς θέλει να ασχολείσαι με περισσότερα και η πίεση αυξάνεται. Τα σκεπτόμουν αυτά πολύ έντονα. Και στην Ευρώπη θα δυσκολευτείτε να βρείτε ομάδες με προπονητή 5,5 χρόνια στην ίδια ομάδα. Στην πόρεία των χρόνων αισθάνονται αυτό που αισθάνομαι και εγώ.

Για το αν υπάρχει κάτι που δεν πέτυχε: Δύσκολο για να είμαι ειλικρινής. Δεν εννοώ τα πρωταθλήματα. Γενικώς οι συνθήκες, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες ήταν τόσο μεγάλες που έχεις την εντύπωση στο ΑΠΟΕΛ ότι δεν προπονείς μία ομάδα, αλλά τέσσερις. Φθάσαμε σε σημείο να μην καταλαμβαίνουμε ότι κερδίσαμε ένα ντέρμπι. Φτάναμε στο σημείο να μπαίνουμε στους ομίλους και να μην το διασκεδάσαμε. Δεν κάθισα να πιω ένα ποτήρι με το κρασί με τους ποδοσφαιριστές μου. Προκριθήκαμε στους ομίλους και αμέσως πήραμε τα αυτοκίνητά μας για να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι με την Αναγέννηση. Τους ζηλεύω όσους χάρηκαν τις στιγμές. Δεν το διασκεδάσαμε, ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε όσοι είναι στον Αρχάγγελο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το χαρούμε.

Για το γεγονός ότι δεν έχασε την πίστη του για τον τίτλο: Και στο -6 δεν είχα χάσει την πίστη μου για το πρωτάθλημα. Δεν είχα πει ότι ήταν φαβορί η Ανόρθωση, γιατί ήξερα ότι και αυτή θα είχε πίεση.

Για το πότε έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει: Νομίζω ήταν το Νοέμβριο, Δεκέμβριο….

Για τον ποιο θεωρεί σταθμό στην καριέρα του: Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ένας σταθμός μόνο. Ένας σταθμός είναι το πρωτάθλημα του 2008-09, γιατί πολλοί δεν μας πίστευαν. Ενας δεύτερος σταθμός είναι η πρόκριση επί της Λιόν, γιατί είναι σίγουρα η πιο μεγάλη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ, αλλά και γιατί… έβαλε την ομάδα στην ιστορία στην Ευρώπη. Λίγες ομάδες έχουν καταφέρει να μπουν στα προημιτελικά πέραν από τις συνηθισμένες. Μετά είναι το φετινό πρωτάθλημα για όλα όσα ζήσαμε. Να σας πω και για τη μεγάλη απογοήτευση, μια και ρωτάτε εσείς για τις χαρές. Ο χαμένος τελικός του κυπέλλου με τον Απόλλωνα. Δεν ήξερα ότι… πονάει τόσο πολύ ένας τελικός. Ήταν τόσο πολύ αβάσταχτο, που θεωρώ ότι αν δεν το πάρεις το κύπελλο, καλύτερα να μην φτάσεις στον τελικό.

Για τη σχέση με τους δημοσιογράφους: Θέλω να ευχαριστήσω και τους δημοσιογράφους, γιατί είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία. Έχω μεγάλο σεβασμό στη δουλειά σας. Με λυπεί το γεγονός ότι κάποτε η αίθουσα αυτή ήταν γεμάτη και τώρα κάποιοι έχουν χάσει τις δουλειές τους. Είναι κρίμα. Με λυπεί αυτό το γεγονός. Εύχομαι να αλλάξει η κατάσταση και να ξανακάνουν τη δουλειά που αγαπούν όσοι την έχουν χάσει. Είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Για το αν τον ενοχλούσε κάτι στη θητεία του στο ΑΠΟΕΛ: Οταν ήρθα την πρώτη φορά στον ΑΠΟΕΛ, ήρθα Δεκέμβριο και ήμουν έτοιμος να φύγω τον Ιανουάριο. Αν η ερώτηση αφορά τη διοίκηση… Αν ένιωθα ότι κάτι με ενοχλούσε, θα έφευγα. Καταλαβαίνω ότι σε 5,5 χρόνια μπορεί να ακουστούν πολλά. Θα είμαι πολύ άδικος ως προπονητής αν πω ότι κρατάω κακία σε οποιονδήποτε στον ΑΠΟΕΛ.

Για την αποχώρησή του: Φεύγω γεμάτος από το ΑΠΟΕΛ. Αν με έχει συνδέσει κάτι με την Κύπρο είναι το ΑΠΟΕΛ. Δικαιούται το ΑΠΟΕΛ, όχι εγώ, έναν τέτοιο χωρισμό. Εγώ είμαι καλά. Ναι, συγκινημένος. 5,5 χρόνια είναι αυτά. Υπάρχουν και άλλα πράγματα πέραν του ποδοσφαίρου, πολύ πιο βαθιά μέσα σου απ’ ότι είναι μία επιτυχία ή μία αποτυχία. Άρα, αφήστε τα όλα τα υπόλοιπα. Εγώ δεν έχω να χωρίσω κάτι με οποιονδήποτε. Δεν μου δημιούργησε κανείς κανένα πρόβλημα στη δουλειά μου.

Για το αν έγινε κάτι που τον ώθησε να λάβει νωρίτερα την απόφασή του: Ήταν πολύ πιεστική η περσινή σεζόν για εμάς. Θα μπορούσα εύκολα να φύγω το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είμαι επαγγελματίας. Θεωρούσα σωστό να σεβαστώ το συμβόλαιο που είχα με το ΑΠΟΕΛ. Η διοίκηση ήταν ενήμερη για την απόφασή μου, όταν ακόμη τα πράγματα πήγαιναν καλά. Μετά από όσα συνέβησαν στην Κύπρο το Μάρτιο αισθανόμουν ότι έπρεπε οπωσδήποτε το ΑΠΟΕΛ να πάρει το πρωτάθλημα. Να μην νομίζει ο κόσμος ότι θα είναι εύκολο για το ΑΠΟΕΛ να μπει στους ομίλους, όπως δεν ήταν και τις δύο προηγούμενες φορές. Δεν σου εγγυάται τίποτα η κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως έχεις καλύτερες προοπτικές από τις άλλες ομάδες. Γι’ αυτό είπα πριν ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη στην ομάδα, στη διοίκηση, στο νέο προπονητή, βλέποντας τις προοπτικές που υπάρχουν.

Για τα συναισθήματά του: Την τελευταία εβδομάδα αισθάνομαι περίεργα. Ήμουν πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά από την άλλη είχα καταλάβει ότι ήταν η στιγμή να αποχωρήσω. Είναι σημαντικό για έναν προπονητή να αφήνει φεύγοντας μία προοπτική. Είμαι συγκινημένος, γιατί καταλαβαίνω την αγάπη του κόσμου σε καθημερινή βάση. Ο κόσμος είναι αγνός και δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του. Με συγκινεί αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό και για μένα και για την ομάδα που φεύγω.

Για το μέλλον του: Δεν έχω αποφασίσει για το μέλλον μου. Από τις 30 του μήνα θα είμαι άνεργος. Δεν έχω συζητήσει με καμία ομάδα και δεν θα το κάνω μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Εγώ τις ευκαιρίες μου τις είχα, αλλά προτίμησα τους 16 ή τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ξέρω αν θα έχω ξανά νέες ευκαιρίες, αλλά πραγματικά δεν το σκέφτομαι τώρα.

Για το αν θα επιστρέψει κάποια στιγμή και πάλι στο ΑΠΟΕΛ: Δεν λέω μεγάλα λόγια. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα όχι σύντομα.

Για το ποια συμβουλή θα έδινε στο νέο προπονητή του ΑΠΟΕΛ: Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στο νέο προπονητή, μπορώ να δώσω στους φιλάθλους. Να τον αγκαλιάσουν, όπως αγκάλιασαν εμένα, να τον πιστέψουν όσο πίστεψαν εμένα, να του δώσουν χρόνο όσο έδωσαν σε εμένα.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!