Φωτοβολίδες: Το «φλέγον» θέμα

Ένα από τα πιο καυτά θέματα που απασχολούν και διχάζουν τους οπαδούς μας είναι αυτό της χρήσης φωτοβολίδων κατά την διάρκεια των αγώνων του ΑΠΟΕΛ. Όσο ευαίσθητο και να είναι το θέμα αυτό, λόγο των ισχυρών απόψεων του κάθε ενός μας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την πραγματική του όψη από όλες τις πλευρές. Θα αρχίσουμε με το αυτονόητο και την εύκολη επισήμανση ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι φωτοβολίδες δημιουργούν μια ωραία, ξεχωριστή ατμόσφαιρα πάνω στις κερκίδες.  Όσα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πιο πάνω, αυτοαναιρούνται, μιας και τα κανάλια τα οποία εργάζονται χρησιμοποιούν κατά κόρον πλάνα από φωτοβολίδες στις κερκίδες για να διαφημίσουν ποδοσφαιρικά γεγονότα και εκπομπές τους.  Άρα και για αυτούς συνεπάγετε ότι άναμμα φωτοβολίδων ισούται με εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Οι παλαιότεροι επίσης, αναπολούμε και θαυμάζουμε τις κερκίδες του παρελθόντος όταν ό κάθε ένας από εμάς είχε στην τσέπη και μια Jupiter  ή Posidon. Άρα και οι παλιότεροι, που τώρα έχουν αρνητική άποψη για το άναμμα φωτοβολίδων, αυτοαναιρούνται.

Το άναμμα των φωτοβολίδων έχει πάρει νέες διαστάσεις, και δημιουργεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους οπαδούς μας, από τον καιρό που οι τιμωρίες στην Ευρώπη και στο τοπικό πρωτάθλημα έγιναν αυστηρότερες. Όσο καιρό η τιμωρία περιοριζόταν σε χρηματικό πρόστιμο για την ομάδα κανείς δεν ενδιαφερόταν να ασχοληθεί, εκτός από τα άτομα της διοίκησης,  αφού δεν επηρεαζόταν άμεσα η ομάδα ή και οι οπαδοί μας. Από τη στιγμή όμως που οι τιμωρίες προνοούν διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων θυρών, στερώντας το δικαίωμα του καθενός μας να βρίσκεται κοντά στην ομάδα, το θέμα έχει σοβαρέψει.

Οι οργανωμένοι, με το συντονισμένο άναμμα φωτοβολίδων και έχοντας απόλυτη γνώση των συνεπειών αυτού, επιδιώκουν να βάλουν πίεση στη διοίκηση να αλλάξει ο υφιστάμενος κανονισμός (τουλάχιστον για τις εγχώριες διοργανώσεις).  Αγνοούν ή υποβαθμίζουν τις αρνητικές του  να παίζουμε σε άδεια γήπεδα και έρχονται σε αχρείαστη αντιπαράθεση με τον υπόλοιπο κόσμο του ΑΠΟΕΛ. Η θέληση τους να επιτύχουν την αλλαγή των προνοιών τους συγκεκριμένου παραπτώματος τους έχει γίνει έμμονη ιδέα που οδηγεί τον ΑΠΟΕΛ σε άσχημα κατατόπια. Το επιχείρημα τους πάντως είναι βάσιμo και λέει ότι από τη στιγμή που οι φωτοβολίδες είναι κάτι που ομορφαίνει την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα θα πρέπει το άναμμα τους να επιτρέπεται, εφόσον θα γίνεται ελεγχόμενα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ρίχνονται στον αγωνιστικό χώρο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέσα στα πλαίσια της πίεσης που θέλουν να εξασκήσουν τις ρίχνουν!

Η πιο πάνω απαίτηση δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μιας και οι φωτοβολίδες θεωρούνται επικίνδυνα αντικείμενα και ως εκ τούτου η αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο και την χρήση τους στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να γίνει, είναι τα μεγάλα σωματεία που κουβαλούν μαζί τους και αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα οργανωμένους, να συμφωνήσουν στην αλλαγή του κανονισμού έτσι ώστε  οι φετινές εξοντωτικές τιμωρίες να μην επαναληφθούν. Υπόψη ότι με τον υφιστάμενο κανονισμό, οι ομάδες θα κινδυνεύουν επί μονίμου βάσεως να παίζουν σε άδεια γήπεδα προς το τέλος του πρωταθλήματος που συμπληρώνουν των αριθμό των τιμωριών χρηματικού προστίμου και ξεκινούν να τιμωρούνται με κεκλεισμένων.

Η διοίκηση έχει το δικό της σημαντικό μερίδιο ευθύνης.  Οφείλει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τους οργανωμένους έτσι ώστε να αποφεύγεται το άναμμα φωτοβολίδων ως εκδικητική  πράξη από τους μεν προς του δε, όπως έχει συμβεί σε συγκεκριμένες  περιπτώσεις φέτος.  Τα μεταξύ τους προβλήματα δεν θα πρέπει να στοιχίζουν ούτε στον υπόλοιπο κόσμο του ΑΠΟΕΛ αλλά και ούτε να έχουν αγωνιστικές επιπτώσεις στην ομάδα.

Τέλος, για να βάζουμε κάποια πράγματα στην θέση τους… ναι, είμαστε υπέρ του ανάμματος φωτοβολίδων, εάν και εφόσον δεν στοιχίζουν στην ομάδα μας.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!