Χτίζει ασπίδες ο Ιβάν

Αυτός είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ένας πραγματικός ηγέτης. Ένας άνθρωπος που τολμά να μας κοιτάξει στα μάτια και να πει ότι θα ήταν ποδοσφαιρική απάτη αν εκμεταλλευόταν την επιτυχία του ΑΠΟΕΛ στο Champions League για να «πουλήσει» τον εαυτό του. Ένας προπονητής που τολμά να αψηφίσει την τρέλα των οπαδών και να μας πει ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε παραπάνω από το ότι θα δουλέψει σκληρά για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτές τις δύο δηλώσεις και τις προεκτάσεις τους.

Πιθανότητα αποχώρησης

«Είμαι αρκετά χρόνια στην ομάδα και κάποια στιγμή θα αποχωρήσω. Κάποια στιγμή ένας προπονητής μπορεί να αισθάνεται ότι ήρθε το τέλος του σε μία ομάδα. Όταν νιώσω ότι ήρθε εκείνη η ώρα, τότε σίγουρα θα αποχωρήσω. Εκείνο που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκα με καμία ομάδα, είτε ήταν η Εθνική Ομάδα της Σερβίας. Σέβομαι το συμβόλαιό μου με το ΑΠΟΕΛ και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο. Το θέμα αν ήταν τα χρήματα, τότε το ξέρουν πολύ καλά στο ΑΠΟΕΛ ότι θα μπορούσα να φύγω και ιδιαίτερα στην περίοδο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, αλλά και πιο παλιά. Όλα ήταν εις γνώση της διοίκησης. Ότι είχα προτάσεις, είχα. Τις αρνήθηκα; Ναι. Γιατί δεν ήθελα ποτέ να εκμεταλλευτώ μία κατάσταση για προσωπικό μου όφελος. Θα μπορούσα όταν η ομάδα ήταν στους 16, να… πουλήσω καλά τον εαυτό μου και να φύγω, κάτι που θα ήταν ποδοσφαιρική απάτη. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην ιστορία μου στο ΑΠΟΕΛ και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Ιδιαίτερα μετά τη συνεργασία μου με αυτή την ομάδα τόσα χρόνια».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να δώσει συνέχεια στη φημολογία αυτή, εν μέσω σοβαρών και κρίσιμων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ότι κάτι τέτοιο αποσυντονίζει την ομάδα, διαταράσσει τη σταθερότητα, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας.

Τι πέτυχε λοιπόν, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Μήπως να μας προετοιμάσει με τρόπο για την αποχώρησή του; Μήπως να μας δώσει το μήνυμα «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» (και μάλιστα πιο «ζουμερά»); Κρίνοντας τις δηλώσεις του με αυτό το σκεπτικό, ίσως κάποιος να μπορούσε να τις ερμηνεύσει και έτσι, ή με δεκάδες άλλους παρεμφερείς τρόπους.

Διαβάζοντας όμως πίσω από τις λέξεις, αυτό που στην πραγματικότητα πέτυχε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι να χτίσει ασπίδες γύρω από τον ΑΠΟΕΛ. Τον ΑΠΟΕΛ του αύριο. Τον ΑΠΟΕΛ του Μάη, σε περίπτωση που δεν γίνει τελικά κατορθωτό να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο Ιβάν μας ξέρει καλά. Και επίσης αγαπά τον ΑΠΟΕΛ. Έζησε τόσες μεγάλες στιγμές σ’αυτή την ομάδα, «ανδρώθηκε» προπονητικά, απέδειξε εαυτόν ξανά και ξανά, μέσα από αντίξοες συνθήκες. Τον συνδέει ένας άρρηκτος δεσμός με αυτή την ομάδα, την ομάδα που ο ίδιος δημιούργησε, και δεν θέλει να την δει να αυτοκαταστρέφεται αν τα πράγματα δεν πάνε όπως επιθυμούν οι οπαδοί. Και επειδή μας ξέρει, εμάς τους οπαδούς, πολύ καλά πλέον, επειδή γνωρίζει ότι οι λίγες προς το παρόν φωνές αντίδρασης και «μηδενισμού» υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε χιονοστιβάδα κατακραυγής αν χαθεί το πρωτάθλημα, χτίζει ασπίδες προστασίας, όχι για τον ίδιο (δεν τις έχει ανάγκη) αλλά για την ομάδα του, τον ΑΠΟΕΛ.

Διότι γνωρίζει πολύ καλά πόσο εύκολα μπορούμε εμείς οι ίδιοι να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Είμαστε Μεσογειακοί, παρορμητικοί, ενθουσιώδεις. Οι αντιδράσεις μας, και οι θετικές και οι αρνητικές, εκδηλώνονται σε ψηλές εντάσεις. Και θα ήταν κρίμα να γκρεμίσουμε ως χάρτινο πύργο αυτό που με τόσο κόπο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δημιούργησε για μας.

Σκέφτηκε κανείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες της κατακραυγής μερίδας των οπαδών σε περίπτωση μη κατάκτησης του πρωταθλήματος; Οι αντιδράσεις για τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών και οι αντιδράσεις της Διοίκησης σ’ αυτές έδιναν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης πιθανής κρίσης σε περίπτωση που δεν κατακτηθεί το πρωτάθλημα. Αυτό σήμερα, το διαχειρίστηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το διαχειρίστηκε με επιτυχία.

Ίσως φύγει το καλοκαίρι, ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως, στόχος του είναι να παραδώσει ένα ΑΠΟΕΛ δυνατότερο και όχι πιο αδύναμο από πριν.

Κατάκτηση πρωταθλήματος

«Δεν υπόσχομαι εύκολα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε όσο το δυνατό πιο συγκεντρωμένοι, να δουλέψουμε περισσότερο, να κερδίζουμε. Είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης. Δεν είμαι υπέρ του να λες εύκολα λόγια και να δίνεις υποσχέσεις.»

Κάποιοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τα πιο πάνω ως «προετοιμασία του κόσμου για απώλεια του πρωταθλήματος». Αν θυμηθούμε όμως τις δηλώσεις του πριν την έναρξη των ομίλων του Champions League, θα καταλάβουμε ότι τα πιο πάνω λόγια είναι ΥΠΟΣΧΕΣΗ ότι θα τα δώσει όλα, όσα έχει και δεν έχει, για να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα. Έτσι είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεν λέει λόγια, κάνει έργα. Τα έργα που έφεραν τον ΑΠΟΕΛ εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Αυτός είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και όταν μάθουμε κάποτε να τον «διαβάζουμε» ίσως καταλάβουμε πόσο ευλογημένοι είμαστε που είναι ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ. Γιατί, μείνει ή φύγει, οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι και θα υπάρχουν πάντα. Όπου κι αν πάει, όπου κι αν είμαστε.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!