Όμιλοι Europa: Οι τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις

Σε μια περίοδο όπου τα πάντα στην Κύπρο βρίσκονται υπό το βάρος της χρεοκοπίας και με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων να ικανοποιούν τα κριτήρια της UEFA με παρατυπίες, ο αγώνας της Πέμπτης έχει τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις για την ομάδα μας. Ο ΑΠΟΕΛ έχει τρομερή ανάγκη τα έσοδα που συνεπάγεται η συμμετοχή στους ομίλους του Europa, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να κλείσει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ εξόδων και εσόδων. Μπορεί η διοίκηση να έδωσε ένα πανηγυρικό χαρακτήρα στις πρόσφατες μειώσεις συμβολαίων αλλά ο προϋπολογισμός της ομάδας μας εξακολουθεί να παραμένει ελλειμματικός. Οι αντικειμενικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια τρύπα που κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, αφού τα έσοδα αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι για αυτό που το ιδανικό σενάριο για την ομάδα μας ήταν να βρεθεί τουλάχιστον στα play offs του Champions League. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και πλέον πρέπει να επιδιώξουμε και να αρκεστούμε στα πιθανά έσοδα του Europa που είναι απαραίτητα.

Τα έσοδα του Europa League

Τα εξασφαλισμένα έσοδα από την UEFA για συμμετοχή μας στους ομίλους είναι το πριμ πρόκρισης στους ομίλους και το γνωστό market pool. H πρόκριση πριμοδοτείται με το ποσό των 1.300.000 ευρώ ενώ το market pool υπολογίζεται στα 250.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια, τα διάφορα αναμνηστικά και τυχόν επιπλέον χορηγίες. Το ρεαλιστικό σενάριο για τα πιο πάνω είναι ένα ποσό της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ.

Με τα πιο πάνω προκύπτει ότι η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους θα φέρει έσοδα της τάξης των 2.300.000 ευρώ ενώ υπάρχει και η προοπτική επιπλέον εσόδων μέσω της πορείας που θα έχει η ομάδα. Η νίκη πριμοδοτείται με το ποσό των 200.000 ευρώ ενώ η ισοπαλία με 100.000 ευρώ.

Πρέπει όμως να τονίσουμε κάτι που ξεχνούν αρκετοί και αφορά τα έξοδα που συνεπάγεται η συμμετοχή στους ομίλους και αφορούν πριμ των παικτών, έξοδα αγώνων, μεταφορικά έξοδα, κ.α.

Αν στο τέλος της ημέρας ο ΑΠΟΕΛ καταφέρει να έχει καθαρά έσοδα της τάξης των 2.000.000 ευρώ θα έχει καταφέρει να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του ελλειμματικού προϋπολογισμού, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να κυλήσει ομαλά η χρονιά και να μπορέσουμε να κατακτήσουμε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!