Κεφάλαιο Tommy Oar (και όχι μόνο).

Διάβασα στη στήλη του ΜΠΑΜ-ΜΠΑΜ να μας προκαταλαμβάνει για την γερή αποζημίωση που πιθανότατα θα λάβει ο Tommy Oar. Αυτό θα γίνει αφού η παρουσία στον πρώτο χρόνο κρίνεται ως απογοητευτική, δεν φαίνεται να έχει θέση στο φετινό ΑΠΟΕΛ και «δυστυχώς» έχει κλειστό συμβόλαιο για 3 χρονιά.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα παίκτη όπως τον Piatkowski όπου ήρθε στην ομάδα μας 30 χρονών και σε 14 αγώνες είχε μηδαμινή παρουσία σημειώνοντας μόνο ένα γκολ στον αδιάφορο αγώνα με την Σαλαμίνα (9-0). Ακόμη θα ήταν άκομψο να τον συγκρίνουμε με τον Stilic όπου επίσης μας είχε απογοητεύσει με την συνολική του παρουσία.  Θυμόμαστε δυστυχώς αυτούς τους 2 πρόσφατους τουρίστες όπου παρέμειναν για αρκετό καιρό στο μισθολόγιο του ΑΠΟΕΛ χωρίς να αγωνίζονται και τελικά αποζημιώθηκαν για να φύγουν.

Η άποψη μου είναι ότι η περίπτωση Tommy Oar διαφέρει και ΠΡΕΠΕΙ να διαφέρει για τους πιο κάτω λόγους. Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι διαφωνώ με την άποψη της μηδαμινής συνεισφοράς και της απογοητευτικής παρουσίας. Ο Oar στην πρώτη του χρονιά ερχόμενος από την μακρινή Αυστραλία έχει στο ενεργητικό του φέτος 9 ασσίστς (1 στην Ευρώπη, 1 στο Κύπελο και 7 στο Πρωτάθλημα) σε 1600 λεπτά συμμετοχής, δικαιώνοντας εν μέρη τον χαρακτηρισμό που κατείχε ως «King of the Assist»! Μας εντυπωσίασε στον πρώτο Ευρωπαϊκό αγώνα αλλά μετα η πορεία του δεν ήταν ανάλογη. Κλήθηκε να αγωνιστεί σπασμωδικά σε διάφορες θέσεις και αναγκάστηκε και αυτός να υποστεί τις εμμονές που υπήρξαν φέτος ειδικά υπό την «καθοδήγηση» του Γιώργου Δώνη.

Έπαιζε συνήθως σε μια θέση όπου παίζει ο Στάθης όταν είναι στα καλά του άλλα αντί ο ένας να ήταν αλλαγή του αλλού, είδαμε πολλές φορές και τους δυο να απουσιάζουν από την εντεκάδα μας (ενώ ήταν στον πάγκο) και σε άλλες περιπτώσεις να συνυπάρχουν και να μην μπορούν να συνεργαστούν! Επίσης είχαμε τα γνωστά με τον Σαλάι που «υποχρεωτικά» έπρεπε να παίζει στην ίδια εντεκάδα με Εμπεσίλιο και Ζαχίτ και άλλα πολλά που την δεδομένη στιγμή δεν αξίζουν συζήτησης και ανάλυσης. Σιγουρά το θέμα του Oar με τις επιστροφές του και την αδυναμία του να μαρκάρει ήταν έκδηλο κατά τα άλλα όμως προσπάθησε ειδικά πριν τον τραυματισμό του να ανταποκριθεί στα «θέλω» του προπονητή.

Γιατί τώρα η παρουσία του χαρακτηρίζεται ως απογοητευτική; Πολλή απλά διότι ήρθε ως αντικαταστάτης του τεράστιου Γιάννη Γιαννιώτα (ναι έχω του αδυναμία) και ο Oar δεν κατάφερε καν να αντικαταστήσει επάξια τον Vander. Όμως σε μια διαφορετική χρονιά, χωρίς τραυματισμούς ρεκόρ, μαζικό ανακάτεμα της τράπουλας, αλλαγή 3 προπονητών και εναλλαγή θέσεων σχεδόν σε όλους τους παίκτες, πιστεύω ότι ο Oar θα μπορούσε να δικαιολογήσει σε μεγάλο ποσοστό την αξία που του αποδίδουν οι διαδικτυακοί χώροι όπως το transfermarkt (1.5 εκατομμύρια). Επιπρόσθετα του γεγονότος ότι συχνά η μετάβαση παικτών από άλλες ηπείρους στην Ευρώπη είναι αρχικά δύσκολη πρέπει να αναλογιστούμε ότι δεν είναι ακόμη 27 χρονών δηλαδή μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία.

Καταλήγοντας και για να μπω στο ψητό, είμαι της άποψης ότι ο Tommy Oar δεν έχει θέση στο φετινό ΑΠΟΕΛ. Πρέπει όμως επιτέλους στο Ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ να αντιληφθούμε ότι παίκτες που δεν πληρούν της απαιτήσεις της μακράν καλύτερης ομάδας της Κύπρου πιθανότατα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια άλλη ομάδα εντός ή εκτός συνόρων. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Μάριος Αντωνιάδης που στην ομάδα μας κρίθηκε ακατάλληλος και επιστέφοντας μετα από ένα χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα -χωρίς να έχει παρουσιάσει καμία αισθητή βελτίωση- φέτος πήρε τον τίτλο του καλύτερου Κυπριού παίκτη!

Είναι επομένως αδιανόητο αυτό που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια να πωλούμε μόνο τα αστέρια της ομάδας ενώ για όλους τους δευτεροκλασάτους ποδοσφαιριστές που έχουμε συμβόλαιο να αναγκαζόμαστε να πληρώσομε αποζημιώσεις. Εάν πραγματικά υπήρχε ο επαγγελματισμός  ο οποίος διαφημίζεται, τότε πέραν από το σκάουτινγ για ανεύρεση και αγορά παικτών για απόκτηση, θα έπρεπε να είχαμε και το ανάλογο για πώληση κάτι που εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να υφίσταται.

Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και αγωνιστικό εάν αναλογιστούμε ότι μετα τον πολύμηνο τραυματισμό τους δύσκολα οι  Jesus Rueda και ο Ζhivko Milanov θα έχουν την ικανότητα να διεκδικήσουν άμεσα θέση στην εντεκάδα παρά το γεγονός ότι η αξία τους είναι αδιαμφησβήτητη. Ένας προσωρινός δανεισμός θα ήταν ότι πιο ωφέλιμο τόσο για τους 2 παίκτες όσο και για τις ομάδες. Είδαμε ακόμη φέτος ότι ο Απόλλωνας με τους παίκτες που δανείστηκε αλλά και έχει δανείσει βοηθήθηκε (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) ώστε να μας κοντράρει μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Ευελπιστώ ότι έστω και την υστατή θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που είναι αναγκαίες στο τμήμα σκάουτινγ ώστε ο ΑΠΟΕΛ να ανεβεί τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο που αρμόζει στον Αυτοκράτορά του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Γ..Μ.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X