Τα χαμένα πέναλτι της δεκαετίας… και ο εκτελεστής που αγνοείται

Με αφορμή το τελευταίο χαμένο πέναλτι του Μπεν Σαχάρ επανέρχεται η ανάγκη να αξιολογηθεί σοβαρά η κατάσταση αφού όλο και πιο συχνά βλέπουμε παίκτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν. Πριν τον Σαχάρ ήταν ο Τάμαρι στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με την Τζιλάνι και έχοντας ακόμα νωπό στο μυαλό μας το χαμένο περσινό πέναλτι αλα Πανέγκα του Ντε Βισέντι στο παιχνίδι με τους χόχους, υπερθεματίζουμε την ανάγκη να υπάρχει μια σίγουρη επιλογή στο ποιος εκτελεί τα πέναλτι της ομάδας μας.

Αναμφισβήτητα, όταν η μπάλα στηθεί στην άσπρη βούλα και το σίδερο… καίει, δεν είναι και τόσο εύκολη η διαδικασία της εκτέλεσης, όσο φαίνεται. Τουλάχιστον για πολλούς από τους παίχτες που ενθουσιασμένοι με την προοπτική να σκοράρουν ένα εύκολο γκολ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα για την ομάδα με την αστοχία τους. Κλασικά και τα δύο πιο πάνω παραδείγματα αλλά και πολλά άλλα που στοίχησαν στον  ΑΠΟΕΛ διαχρονικά διάφορες επιτυχίες.

Η εκτέλεση πέναλτι δεν είναι για όλους. Το έχεις ή δεν το έχεις. Και αν δεν το έχεις μην ψάχνεις να το βρεις στα κρίσιμα. Η παρουσία ενός μόνιμου εκτελεστή που προέκυψε πριν από δύο χρόνια με τον Μοραίς να εκτελεί τα περισσότερα πέναλτι που σε μια χρονιά που είχαν δοθεί στον ΑΠΟΕΛ την τελευταία δεκαετία είναι επιτακτική.

Κάνοντας μια ανασκόπηση την τελευταία δεκαετία, θυμηθήκαμε την σούμα της ομάδας μας από τα έντεκα βήματα. Τα χαμένα πέναλτι είναι αυτά που αποτυπώνονται στο μυαλό ενώ τα πετυχημένα γρήγορα ξεχνιούνται. Η ιστορία είναι όμως καταγραμμένη και έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ που ανέλαβαν τις διάφορες εκτελέσεις τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί μας φανερώνουν ότι οι ποδοσφαιριστές μας έδειξαν να έχουν την ποδοσφαιρική ψυχραιμία, την ικανότητα και την αρετή, να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Ποιοι απώλεσαν ωστόσο την τεράστια ευκαιρία να σκοράρουν από τα ένδεκα βήματα;

Εμείς γυρίσαμε την ιστορία πίσω και σας παραθέτουμε τα πέναλτι της τελευταίας δεκαετίας…

2019/20 από τα 7 ευστόχησε τα 5 και έχασε τα 2 με Ντε Βινσέντι και Γένσεν

2018/19 από τα 18 ευστόχησε τα 16 και έχασε τα 2 με Μοράις

2017/18 από τα 14 ευστόχησε τα 11 και έχασε τα 3 με Ντε Καμάργκο και Ποτέ

2016/17 από τα 11 ευστόχησε τα 9 και έχασε τα 2 με Μπερτόλιο και Εφραίμ

2015/16 από τα 7 ευστόχησε και τα 7 με Καβενάγκι και Γιαννιώτα

2014/15 από τα 5 ευστόχησε και τα 5 με Ντε Βινσέντι, Μαντούκα και Τζιμπούρ

2013/14 από τα 11 ευστόχησε και τα 11 με Ντε Βινσέντι και Μαντούκα

2012/13 από τα 7 ευστόχησε και τα 7 με Μαντούκα

2011/12 από τα 12 ευστόχησε τα 6 και έχασε τα 5 με Τρισκόφσκι, Νεκτάριο, Μοράις, Αίλτον και Σολάρι

2010/11 από τα 6 ευστόχησε και τα 6 με Μαντούκα και Σολάρι

Η σταθερή λύση στην εκτέλεση των πέναλτι είναι και η πιο σίγουρη. Σε μια ομάδα που το rotation έχει γίνει κουλτούρα τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος ότι ο ποδοσφαιριστής που ενδεδειγμένα αναλαμβάνει τις εκτελέσεις των πέναλτι θα βρίσκεται στο χορτάρι την δεδομένη στιγμή. Με εξαίρεση πάντα τον Μοραϊς πριν δύο χρόνια.

Κάθε ομάδα χρειάζεται έναν στυγνό εκτελεστή της άσπρης βούλας. Με τον Ντέβι να μην είναι η ιδανική λύση, τον Τάμαρι φευγάτο και με το μυαλό αλλού και τον Μοράις πλέον μέλος του προπονητικού τιμ, ο ΑΠΟΕΛ ψάχνει για τον man to go to όταν ο διαιτητής δείξει το σημείο του πέναλτι.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X