Τι συμβολίζουν τα αστέρια στις φανέλες των ομάδων;

Όπως επίσης από πού ξεκίνησε η ιστορία με τα αστέρια στις ποδοσφαιρικές ομάδες.


Μία εύκολη απάντηση από κάποιον που ασχολείται στοιχειωδώς με το ποδόσφαιρο είναι… «δέκα πρωταθλήματα κάθε αστεράκι». Ε, τότε η Μπάγερν Μονάχου γιατί έχει 4 αστεράκια ενώ έχει μόνο 25 πρωταθλήματα; Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν!

Η ιστορία ξεκινά από την Γιουβέντους. Το 1958 η ομάδα από το Τορίνοσυμπλήρωσε 10 πρωταθλήματα και αποφάσισε να ράψει στη φανέλα της ένα αστεράκι που να συμβολίζει αυτά τα 10 πρωταθλήματα! Από την Ιταλία λοιπόν έγινε η αρχή. Η ιδέα ήταν καλή, εμπορικά εξαιρετική, οπαδικά άψογη αφού πάντα σημαίνει περηφάνεια και επιτυχία!

Helmut Haller

Ακολούθησαν και άλλες ομάδες. Τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες. Στην Κύπροισχύει το ίδιο, όπως και στην Ελλάδα. Ένα αστεράκι κάθε 10 πρωταθλήματα. Γι’ αυτό λοιπόν η απάντηση στην αρχή του κειμένου είναι απολύτως λογική, όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι… περίεργοι Γερμανοί

Η Μπάγερν Μονάχου έχει 4 αστεράκια στη φανέλα της. Πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν τα 4 πρωταθλητριών Ευρώπης που είχε κατακτήσει. Αλλά κατάλαβαν ότι κάτι έκαναν λάθος αφού όταν η Μπάγερν πανηγύρισε το 5ο της Τσάμπιονς Λιγκ… τα αστεράκια έμειναν 4!

Champion Bayern Munich Third Jersey 2013 2014 01

Οι Γερμανοί είναι περίεργοι στο θέμα αυτό αλλά η άποψή τους είναι απόλυτα σεβαστή και σίγουρα η προσέγγισή τους έχει λογική.
– Το πρώτο αστεράκι το δίνουν στην ομάδα με 3 κατακτήσεις πρωταθλήματος.
– Το δεύτερο αστεράκι στις 5 κατακτήσεις.
– Το 3ο στις 10 και το 4ο στις 20. Γι’ αυτό και η Μπάγερν έχει 4, γιατί έχει 23 πρωταθλήματα.

news trikot 13414175435

Η Ντόρτμουντ που έχει 8 πρωταθλήματα έχει 2 αστεράκια. Η Βέρντερ έχει 4 πρωταθλήματα και άρα 1 αστεράκι. Θα προσθέσει άλλο ένα όταν κατακτήσει το 5ο της πρωτάθλημα.
Η λογική προφανώς έχει να κάνει με το κίνητρο που θέλει να δώσει η Ομοσπονδία στις ομάδες που δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν 10 ή 20 κατακτήσεις. Γιατί στη Γερμανία το να έχεις 5 ή 7 πρωταθλήματα είναι μεγάλη υπόθεση.

Οι Εθνικές ομάδες

Η Βραζιλίας με τις 5 κατακτήσεις Μουντιάλ, η Γερμανία και η Ιταλία με τις 4 έχουν στη φανέλα τους ένα αστεράκι για κάθε κατάκτηση. Όπως και όλες οι ομάδες που έχουν -έστω μία φορά- κατακτήσει το Μουντιάλ. Η Ουρουγουάη που έχει 2 Μουντιάλ, έχει ράψει 4 αστεράκια στη φανέλα της γιατί προσθέτει και τα δύο Χρυσά Μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχει κατακτήσει.

UruguayJsy main

Με πιο απλά λόγια, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην εθνική του φανέλα. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία. Οι αφρικανικές χώρες που έχουν κατακτήσει Κόπα Άφρικα, ράβουν 1 αστεράκι για κάθε κατάκτηση!

Στη Νότια Κορέα, τη Κολομβία και τη Κίνα

Στον δικό τους κόσμο στη Νότια Κορέα και την Κίνα! Ράβουν ένα αστεράκι για κάθε τίτλο! Δηλαδή αν ήταν οι Ρέιντζερς Σκοτίας στη Νότια Κορέα ή στην Κίνα θα είχε ράψει 54 αστέρια στη φανέλα τους! Η αλήθεια είναι ότι αρκετές χώρες έχουν αυτό το σύστημα, το οποίο πάντως δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό.
– Σε πολλές χώρες επίσης δίνεται ένα αστεράκι για κάθε 5 τίτλους πρωταθλήματος.

– O γνωστός μας από την ΑΕΚ Αθηνών Μπλάνκο, με τη φανέλα της Barcelona SC Κολομβίας, έχει στο στήθος του… 14 αστεράκια! Ένα για κάθε τίτλο. Και είναι η ομάδα που σήμερα έχει τα περισσότερα στον κόσμο!

banner5

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!