Απολογισμός της διοίκησης Πετρίδη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τον απολογισμό της διοίκησης Πετρίδη στον ενα χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσια της εταιρείας ΑΠΟΕΛ. Σε αυτή έγινε λεπτομερής αναφορά από τον πρόεδρο του συμβουλίου για όλα τα θέματα που κυριάρχησαν αυτή την περίοδο.

Αναλυτικά ο απολογισμός: Αγωνιστικό Τμήμα

Μετά την κατάκτηση του ντάμπλ και σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία και τον τεχνικό διευθυντή καθορίσαμε τις θέσεις στις οποίες η ομάδα χρειαζόταν αγωνιστική ενίσχυση για σκοπούς βάθους και ποιότητας αλλά και για μείωση του μέσου όρου ηλικίας της. Αποκτήθηκαν κατά σειρά οι ποδοσφαιριστές Αλέξ Κωνσταντίνου, Ανδρέας Χριστοφίδης,  Γιώργος Τασουρής, Γιώργος Εφραίμ, Carlao, De Vincenti, Παπάζογλου και Djebbour.

 1. Πρέπει να παραδεχθούμε οτι κατά την μεταγγραφική περίοδο παρατηρήθηκαν κάποιες δυστοκίες και καθυστερήσεις στην επιλογή συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται και σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες. Στους εσωτερικούς παράγοντες εντάσσεται η δυσκολία του Τεχνικού Διευθυντή της ομάδας να εντοπίσει, προτείνει και καταλήξει με κατάλληλους ποδοσφαιριστές μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που δημιουργησε η καθυστερημένη λήξη των εγχώριων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας μας και η έναρξη των ευρωπαικών της υποχρεώσεων. Γι’ αυτή την δυσκολία δεν ευθύνεται μόνο ο απελθών τεχνικός διευθυντής αλλά και η διαχρονική έλλειψη σοβαρού και συντεταγμένου δικτύου scouting στον ΑΠΟΕΛ που με τη σειρά της οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από τους εκπροσώπους ποδοσφαιριστών.
 2. Μετά τον εντοπισμό των δυστοκιών αυτών από τους αρμόδιους του αγωνιστικού Τμήματος έχουμε προβεί σε διορθωτικές κινήσεις όπως η πρόσληψη scouter τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό καθώς και η πρόσληψη του κ. Περικλή Παπαπαναγή, αναλυτή ποδοσφαίρου. Το χτίσιμο σοβαρού δικτύου scouting δεν είναι πρόχειρη διαδικασία και χρειάζεται χρόνο τόσο για να χτιστεί όσο και για να αποδώσει. Σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό θα έχει τόσο ο νέος προπονητής της ομάδας όσο και ο νέος τεχνικός διευθυντής όταν αυτός προσληφθεί. Εσωτερικός παράγοντας επίσης ήταν και η ανάγκη εξισορρόπησης ρίσκου μεταξύ της επένδυσης που έπρεπε να γίνει για ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του ρόστερ και της ανάγκης να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διαχειρίσιμη κατάσταση σε περίπτωση μη πρόκρισης στους ομίλους ή στα playoff του CL.
 3. Στους εξωτερικούς παράγοντες πρέπει να συμπεριλάβουμε την εξαιρετικά χαμηλή προτεραιότητα της Κύπρου ως ποδοσφαιρικού και οικονομικού προορισμού λόγω και των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων της χώρας αλλά και λόγω του κακού ονόματος που αυτή έχει αποκτήσει από την αφερεγγυότητα ποδοσφαιρικών ομάδων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι η έλευση ποδοσφαιριστών όπως ο Καρλάο, ο Τζιμπούρ και ο Ρίισε δεν θα ήταν εφικτή αν το όνομα του ΑΠΟΕΛ δεν ήταν αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και αν οι αρμόδιοι του Δ.Σ. δεν έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πειστούν οι ποδοσφαιριστές για την προοπτική και τη φερεγγυότητα της ομάδας μας.
 4. Παρά την δυστοκία στην οποία αναφέρθηκα ανωτέρω εξακολουθεί να είναι η ισχυρή πεποίθηση μας οτι το ρόστερ της ομάδας μας είναι εξαιρετικά αξιόλογο και πλήρες. Επίσης πιστεύουμε, αλλά και ξέρουμε ένεκα προσεγγίσεων που ήδη είχαμε από ενδιαφερόμενους αγοραστές, οτι αρκετοί ποδοσφαιριστές μας έχουν σημαντική μεταπωλητική αξία. Είναι αλήθεια οτι κάποιοι από τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν έχοντας κατά νού τη συμμετοχή της ομάδας στα playoff του CL αλλά και την προοπτική πρόκρισης στους ομίλους. Δεν θα ήταν έντιμο να το αρνηθούμε αυτό. Εξίσου αλήθεια είναι οτι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν προσέφεραν συνολικά από την ημέρα έλευσης τους τα αναμενόμενα. Όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε σ’ αυτούς και θα έχουν την ευκαιρία να κριθούν και να αξιολογηθούν και στο υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Πλέον όλοι θεωρούνται έτοιμοι από αγωνιστικής πλευράς και όλοι οφείλουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και της Διοίκησης αλλά και του απαιτητικού κόσμου του ΑΠΟΕΛ.
 5. Η ομάδα μετά από την πρόκριση της επι της Helsinki στον 3ο Προκριματικό Γύρο του CL κατόρθωσε να περάσει από τα Playoffs του CL και να προκριθεί για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Ομίλους του CL. Τόσο η Helsinki όσο και η Aalborg ήταν εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια λόγω και του χρονικού σημείου που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις ομάδες αυτές και κακώς θεωρήθηκε από πολλούς ως δεδομένη ή αναμενόμενη η πρόκριση μας. Η πρόκριση μιας κυπριακής ομάδας σε ομίλους ευρωπαικών διοργανώσεων και ειδικά του CL δεν είναι αυτονόητη αλλά αποτελεί υπέρβαση και φωτεινή εξαίρεση.
 6. Η κλήρωση μας έφερε στον δυσκολότερο εκ των Ομίλων της εφετινής διοργάνωσης θέτωντας μας αντιμέτωπους με ιερά τέρατα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ομολογουμένως η κλήρωση δεν μας επέτρεπε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για πρόκριση στην επόμενη φάση του CL και ως στόχο θέσαμε την αξιοπρεπή παρουσία και τη διεκδίκηση, αν τούτο ήταν εφικτό, της υπέρβασης/πρόκρισης στο Europa League μέσω της κατάληψης της τρίτης θέσης. Τούτο θα ήταν μεγάλη υπέρβαση βεβαίως. Ο στόχος θεωρούμε οτι επετεύχθη με μοναδική εξαίρεση τον εντός έδρας αγώνα με μια εκπληκτική Μπαρτσελόνα και τον τελευταίο αγώνα με τον ΑΓΙΑΞ όπου μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη συγκέντρωση και εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο. Σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες παρουσιαστήκαμε άκρως ανταγωνιστικοί με αποκορύφωμα τους αγώνες με την Παρί όπου ειδικά εντός έδρας δικαιούμασταν τη νίκη.
 7. Δυστυχώς η υπέρβαση στον τελευταίο αγώνα δεν κατέστη εφικτή έτσι επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις εγχώριες διοργανώσεις όπου απαίτηση μας από τους ποδοσφαιριστές είναι η κατάκτηση του νταμπλ. Η κατάκτηση τους είναι απαίτηση μας γιατί έχουμε μεριμνήσει ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να αγωνίζονται απερίσπαστοι, έχοντας αξιοζήλευτες οικονομικές απολαβές και επαγγελματικές συνθήκες εργασίας.
 8. Όπως είναι γνωστό 13 συμβόλαια ποδοσφαιριστών μας λήγουν αυτό το καλοκαίρι. Μετά από σχετικές εισηγήσεις του κ. Δώνη προχωρήσαμε στην ανανέωση 3 συμβολαίων με τους Αμορίν, Σέρτζιο και Βινίσιους. Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω οτι όλοι ανεξαιρέτως οι ποδοσφαιριστές είναι υπο αξιολόγηση. Όλοι δίνουμε συνεχώς εξετάσεις και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο ποδόσφαιρο. Σε συνεργασία με τον νέο προπονητή της ομάδας θα συνεχιστεί αυτή η αξιολόγηση πάντοτε με σεβασμό στην προσφορά έκαστου ποδοσφαιριστή στην ομάδα μας διαχρονικά αλλά και με γνώμονα την πρόθεση μας να θέσουμε το μισθολόγιο των ποδοσφαιριστών σε λογικά και βιώσιμα οικονομικά πλαίσια.
 9. Η συνεργασία μας με τον κ. Νασιμέντο ολοκληρώθηκε πρόωρα. Τούτο έγινε γιατί ο κ. Νασιμέντο κατά την παρουσία του στην ομάδα δεν προσέφερε τα αναμενόμενα σε αριθμό ζητημάτων που ενέπιπταν εντός της αρμοδιότητας του. Μεταξύ αυτών, το ζήτημα του εντοπισμού, διαπραγμάτευσης και έγκαιρου κλεισίματος ποδοσφαιριστών ακόμη και σε περιπτώσεις που συναντούσαμε τις οικονομικές τους απαιτήσεις. Επίσης, αναμέναμε μεγαλύτερη συνεισφορά στον τομέα της εξεύρεσης λύσεων για την επιστημονική υποστήριξη της ομάδας και για προστασία του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της ομάδας δηλαδή των ποδοσφαιριστών της. Τέλος, δεν βιώσαμε την ηγετική φυσιογνωμία που αναμέναμε από ένα Τεχνικό διευθυντή που θα αποτελεί και το συνδετικό κρίκο διοίκησης και αγωνιστικού τμήματος. Αυτό δεν σημαίνει οτι ανακαλούμε την πρόθεση μας για πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Σίγουρα όμως, το θέμα πρέπει να συζητηθεί και με το νέο προπονητή της ομάδας αφού θα ήταν πολύ εσφαλμένο αν ένεκα της κένωσης της θέσης του προπονητή προχωρούσαμε με μια βεβιασμένη πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Ακριβώς για να μην «κάψουμε» το θεσμό, επιθυμούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

10. Η επιστημονική υποστήριξη της ομάδας ήταν και είναι για μας κορυφαίο ζήτημα. Οι συχνοί και επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί πολλών ποδοσφαιριστών της ομάδας μας έχουν προβληματίσει βαθιά αφού έχουν σοβαρή επίπτωση στην προετοιμασία και στην αγωνιστική παρουσία της αλλά και στη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Το Δ.Σ. δεν εκτελεί χρέη γιατρού, φυσιοθεραπευτή, γυμναστή ή εργοφυσιολόγου. Ούτε αυτό το Δ.Σ. προτίθεται να έχει άποψη επι παντός επιστητού ειδικά για ζητήματα που αφορούν επιστημονική εξειδίκευση. Για το λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί σε επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Μιχαηλίδης του ΚΑΕΚ και θα διευρύνουμε σημαντικά τον κύκλο της επιστημονικής στήριξης προβαίνοντας σε τομές σε όλα τα επίπεδα των ειδικοτήτων.

11. Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος ισόβαθμη με τον Απόλλωνα. Η βαθμολογική συγκομιδή μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερη δεδομένου του επιπέδου της ομάδας μας και των ποδοσφαιριστών. Παραταύτα δεν παραγνωρίζουμε οτι σε όλες τις αντίστοιχες πορείες της ομάδας σε ομίλους, η βαθμολογική θέση της ομάδας ήταν χειρότερη στο πρωτάθλημα από τη φετινή. Όμως, αυτό που μας προβλημάτισε περισσότερο δεν ήταν η βαθμολογική συγκομιδή όσο η αδυναμία της ομάδας να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και σταθερότητα στο αγωνιστικό της πρόσωπο. Είναι κοινά αποδεκτό οτι από πλευράς θεάματος και απόδοσης δεν παρουσιαστήκαμε όπως θα αναμενόταν δεδομένων των επενδύσεων που έγιναν και των δυνατοτήτων του ρόστερ. Παρά την αμέριστη στήριξη μας στον κ. Δώνη, στους συνεργάτες του και στους ποδοσφαιριστές και την εύλογη πίστωση χρόνου που δόθηκε η προσδοκώμενη βελτίωση δεν κατέστη εφικτή. Η σχέση όλων μας με τον κ. Δώνη ήταν και είναι άψογη. Δεν μπορώ να κρύψω την εκτίμηση μου προς τον κ. Δώνη και προς τα όσα ιστορικά και σημαντικά έχει προσφέρει στον ΑΠΟΕΛ. Η έλλειψη αναγνώρισης θα αποτελούσε μικροψυχία και αχαριστία. Εντούτοις, η λύση της συνεργασίας μας κοινή συναινέσει ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη δεδομένης της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας και των απανωτών αρνητικών αποτελεσμάτων. Η στάση του κ. Δώνη κατά τη λύση της συνεργασίας μας ήταν απόλυτα αξιοπρεπής και ο κ. Δώνης έφυγε σαν κύριος με Κ κεφαλαίο όπως ακριβώς πορεύτηκε καθ’ όλη τη συνεργασία μας. Έφυγε σαν φίλος και τον ευχαριστούμε για όσα έδωσε στον ΑΠΟΕΛ.

 

Θα ήθελα να σημειώσω και τα όσα έχουμε κάνει στις Ακαδημίες, στο ποδοσφαιρικό μέλλον του ΑΠΟΕΛ κάτι που για μας αποτελούσε δέσμευση.

 

 • Πρόσληψη Γενικού Διευθυντή Ακαδημιών με Master in Sports Management
 • Πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή Ακαδημιών με δίπλωμα UEFA Pro
 • Δημιουργία Οργανογράμματος Ακαδημιών
 • Προσλήψεις προσωπικού με την διαδικασία συνεντεύξεων σε 2 φάσεις (1η φάση μόνο με τον Γενικό Διευθυντή και 2η φάση με την παρουσία Γενικού και Τεχνικού Διευθυντή) Στις προσλήψεις των προπονητών Κ-21 και Κ-17 συμμετείχε και ο Τεχνικός Διευθυντής της 1ης ομάδος
 • Πρόσληψη Υπευθύνου για τα Grassroots
 • Στελέχωση των Ακαδημιών με περισσότερους Προπονητές Τερματοφυλάκων και Φυσιοθεραπευτές όπου υπήρχαν ανάγκες
 • Δημιουργία Job Description για όλες τις θέσεις των Ακαδημιών
 • Μείωση του Budget για το προσωπικό περίπου 5-10%
 • Αναδιάρθρωση των Κλιμακίων Λεμεσού και Πάφου και παραχώρηση των δικαιωμάτων αντί αμοιβής στον κύριο Τσαγγαρίδη Βαγγέλη
 • Κλείσιμο Κλιμακίου Λάρνακας καθώς δεν υπήρχαν οι σωστές υποδομές ούτε οι σωστές συνθήκες που αρμόζουν στην Ιστορία του ΑΠΟΕΛ
 • Δημιουργία Κανονισμού Λειτουργίας Ακαδημιών για 1η φορά στην ιστορία
 • Δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού για όλες τις Αγωνιστικές Ομάδες με τις υπογραφές των προπονητών και των ποδοσφαιριστών με τις ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του
 • Δημιουργία φόρμα Αξιολόγησης για όλους τους ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών
 • Διμηνιαίες συναντήσεις με τους γονείς για την Αξιολόγηση των παιδιών τους
 • Προπονήσεις για τους Elite αθλητές των Ακαδημιών μας στα πρότυπα του Ajax, δηλαδή ανάλογα με τις θέσεις τους, κάθε Τρίτη
 • Σε συνεργασία με το Ιατρικό Επιτελείο δημιουργήθηκε αρχείο τραυματισμών για τους ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών
 • Απόφαση για εφαρμογή του προγράμματος Coerver σε όλες τις ηλικίες Grassroots
 • Αξιολόγηση των παιδιών στα Grassroots με μετρήσιμες μεθόδους μέσα από τα Τεστ Coerver κάθε μήνα
 • Στα πρωταθλήματα Grassroots είμαστε οι μόνοι που αγωνιζόμαστε με 2 ομάδες σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ
 • Για 1η φορά συμμετείχε η ομάδα μας Κ-21 στο Youth League με σχετική επιτυχία
 • Σύναψη σχέσεων με τις ομάδες της Barcelona και του Ajax για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία
 • Οι αγωνιστικές ομάδες μας βρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή στις εξής θέσεις στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Κ-21 1η, Κ-17 1η, Κ-16 1η, Κ-15 2η, Κ-13 1η, Κ-12 3η, να σημειωθεί πως η τελευταία ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Κ-13 δηλαδή με μεγαλύτερα παιδιά.

Μελλοντικά Σχέδια

 • Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Ακαδημιών στις εγκαταστάσεις Pascal με ένα γήπεδο με χόρτο καθώς οι ομάδες μας δεν θα έχουν γήπεδο να αγωνιστούν τη σεζόν 2015-16
 • Επέκταση των κλιμακίων Grassroots τόσο εντός Λευκωσίας (English School, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γήπεδο Ελληνισμού Ακακίου) όσο και στην Λάρνακα. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με τις επαφές με τα αντίστοιχα γήπεδα και την δημιουργία πλάνου βιωσιμότητας
 • Δημιουργία ενός προφίλ Ακαδημιών μέσω της εταιρείας Μάρκετινγκ που συνεργάζεται η ομάδα και μεγαλύτερη προβολή στα Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης

 

Εταιρικά ζητήματα

 1. Εμπεδώσαμε στην εταιρεία μια φιλοσοφία συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τη λεπτομερή συζήτηση ζητημάτων που εμπίπτουν στις επιμέρους επιτροπές του Δ.Σ. Το Δ.Σ. τηρεί λεπτομερή πρακτικά στα οποία καταγράφονται με διαφάνεια και σαφήνεια οι θέσεις όλων των μελών του Δ.Σ. και οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

 

 1. Προχωρήσαμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσόν Ευρώ 3,4 εκ. ως η δέσμευση και σχεδιασμός μας κατά την προηγούμενη εξαμηνία. Δυστυχώς, η ανταπόκριση του κόσμου του ΑΠΟΕΛ αλλά και των υφιστάμενων μετόχων στην πρόσκληση μας για συμμετοχή στη μετοχική βάση της εταιρείας δεν ήταν η επιθυμητή, παρά την κριτική που ασκήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν για έλεγχο του ΑΠΟΕΛ από συγκεκριμένους μεγαλομετόχους. Αναγνωρίζουμε οτι το βήμα αυτό έγινε μέσα σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία όμως πιστεύουμε οτι ο ΑΠΟΕΛ είναι μια εταιρεία με προοπτική και με ιστορικό βάρος στην οποία αξίζει κάποιος να συμμετέχει και να επενδύσει. Τα χρήματα του CL δεν είναι ανεξάντλητα και ανά πάσα στιγμή υφίσταται η πιθανότητα να απευθυνθούμε εκ νέου προς τους μετόχους μας ελπίζοντας σε μεγαλύτερη ανταπόκριση.

 

 1. Συνεχίσαμε την διαδικασία αναδιοργάνωσης της εταιρείας σε διοικητικό επίπεδο και καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετικά ομαλή διαδοχή στη θέση του Γενικού Διευθυντή μετά την αποχώρηση του Χρήστου Χατζήκυριακου και την ανάληψη της από τον Ευθύμιο Αγαθοκλέους καλύπτωντας συνάμα και τη χηρεύουσα θέση του Head of Operations με τον Μάριο Χριστοδούλου.

 

 1. Θεωρούμε ιστορικής και στρατηγικής σημασίας την πρόταση που έχουμε υποβάλει προς το Σωματείο για την ανάληψη των οικονομικών του υποχρεώσεων, την ενοποίηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων Σωματείου και Εταιρείας και την επίτευξη άλλων σημαντικών εξελίξεων όπως παρατίθενται στο πλαίσιο που έχουμε καταθέσει. Ευελπιστούμε οτι στην προσπάθεια μας αυτή θα βρούμε θετική ανταπόκριση και ελπίζουμε οτι ο διάλογος που θα ξεκινήσει μεταξύ των διοικήσεων Σωματείου και Εταιρείας θα φέρει το αποτέλεσμα που κάθε ΑΠΟΕΛΙΣΤΑΣ επιθυμεί.

 

 1. Στον απολογισμό του Ιουνίου είχαμε αναφέρει οτι θα εξετάσουμε την προοπτική ανέγερσης ιδιόκτητου σταδίου. Μετά από ενέργειες σχετικής επιτροπής της Διοίκησης και σε συνεργασία με διεθνή συμβουλευτικό οίκο έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια σοβαρής μελέτης βιωσιμότητας για αριθμό σεναρίων. Για το ζήτημα αυτό επιτρέψετε μου να αναφερθώ σε προσεχή χρόνο.

Τμήμα Οικονομικών

 1. Προσλάβαμε τον κ. Αλέξη Δημητρίου στο νευραλγικό πόστο του Προιστάμενου Οικονομικού Τμήματος με στόχο τη συνεχή αξιολόγηση και παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων και την εφαρμογή του πλάνου μας για προυπολογισμό με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στη βάση διαφόρων σεναρίων (από το ευνοικότερο στο πιο αρνητικό).
 1. Οι οικονομικές προβλέψεις για τα ταμειακά αποθέματα κατά το τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου παρουσίαζαν έλλειμμα του ύψους των €2.600.000. Με συντονισμένες κινήσεις της Διοίκησης η περίοδος 2013/14 έκλεισε με ταμειακά αποθέματα ύψους €220.000.
 2. Με βάση τα σημερινά δεδομένα,  το προβλεπόμενο υπόλοιπο διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων στο τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου θα ανέρχεται σε €2.050.000.
 3. μεικτά έσοδα της Εταιρείας από την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του UCL, ανέρχονται στα €14.000.000 συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τους 3 εντός έδρας αγώνες της φάσης των ομίλων.
 4. Η Διοίκηση ακολουθεί πιστά την απόφασή της αναφορικά με την άμεση τακτοποίηση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
 5. Σήμερα, η Εταιρεία, έχει τακτοποιημένες όλες τις οφειλές που αφορούν το έτος 2014 και ήταν πληρωτέες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ καταβάλλονται μηνιαίως από τον Σεπτέμβρη του 2014 οι δόσεις για τις οφειλές των ετών 2007-2013 χωρίς καμιά καθυστέρηση όπως έχουν συμφωνηθεί με τις αρμόδιες αρχές.
 6. Η Εταιρεία προβαίνει σε τακτική αποπληρωμή όλων των τρεχουσών δαπανών της, αποφεύγοντας έτσι τη συσσώρευση οφειλόμενων ποσών.
 7. Οι συνολικές οφειλές της Εταιρείας την περίοδο ανάληψης της παρούσας Διοίκησης ανέρχονταν σε €5.800.000 εκ των οποίων ποσό ύψους €4.400.000 αφορούσε φορολογίες, ενώ οι προβλεπόμενες οφειλές στο τέλος της παρούσας ποδοσφαιρικής περιόδου θα ανέρχονται σε €3.990.000, εκ των οποίων ποσό ύψους €3.500.000 αφορά φορολογίες προηγούμενων ετών.
 8. Η παρουσία του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Champions League έχει δώσει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα στην Εταιρεία για να αντιστρέψει τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα της περσινής περιόδου. Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά και προχωρεί σε συνεχείς διορθωτικές κινήσεις που σκοπό έχουν την οικονομική εξυγίανση της Εταιρείας.

10.  Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πλέον σαφή τρόπο οτι το CL δεν έχει λύσει άπαξ και δια παντός το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας της ομάδας. Η επιδίωξη μας για μείωση των εξόδων και αύξηση των εσόδων συνεχίζει να υφίσταται και δεν σκοπεύουμε να παίζουμε κάθε χρόνο κορώνα – γράμματα την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας. Σίγουρα και φέτος ο στόχος μας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η είσοδος σε ομίλους του CL όμως αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο και δεν θα επιτυγχάνεται πάντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι πρέπει να λογικευτούμε, να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με μεθοδικότητα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα.

Εμπορικό Τμήμα

Ένας από τους τομείς που είχαμε εντοπίσει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της εταιρείας ήταν αυτός του εμπορικού τμήματος. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα αυτό ειδικά μετά την λήξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Ως βασική επιτυχία του Τμήματος, σε συνεργασία και με την ομάδα του Δ.Σ. που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, θεωρούμε την σύναψη νέας συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας με τη CYTAVISION με απολαβές που ανταποκρίνονται επιτέλους στην εμπορική αξία και όνομα του ΑΠΟΕΛ. Σημαντική επίσης κρίνεται και η συνεργασία μας με τη Logicom για τη χορηγία της φανέλας της ομάδας στους ομίλους του CL. Παράλληλα ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας με βασικούς μας χορηγούς όπως η ΜΤΝ. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ξανά όλους ανεξαίρετα τους χορηγούς της ομάδας μας για την εμπιστοσύνη και την στήριξη τους. Είμαστε σίγουροι οτι μέσα από την αμοιβαία συνεργασία θα πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο αυτό που δίνουν στο ΑΠΟΕΛ επωφελούμενοι από την τεράστια δυναμική και αναγνωρισιμότητα της ομάδας μας σε εγχώριο και διεθνές πλέον επίπεδο. Δρομολογήθηκαν όμως πάμπολλες δράσεις στο Τμήμα αυτό στο τελευταίο εξάμηνο. Αναφέρω επιγραμματικά κάποιες από αυτές:

 • Επικοινωνία και ανανέωση συμφωνιών με όλους τους χορηγούς και συνεργάτες της εταιρείας για το 2014-2015
 • Επίβλεψη Ενεργοποίησης χορηγικών προγραμμάτων
 • Εμπλοκή στον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής καθώς και στον σχεδιασμό για τα εισιτήρια διαρκείας
 • Προγραμματισμός και σχεδιασμός διαφημιστικής εκστρατείας για την προώθηση και πώληση των εισιτηρίων διαρκείας
 • Συντονισμός και οργάνωση εκδήλωσης στο Orange Shop για την παρουσίαση των νέων εμφανίσεων της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 καθώς και των νέων αποκτημάτων της ομάδας
 • Δημιουργία όλου του branding και signage που χρησιμοποιείται για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας στις εγχώριες διοργανώσεις
 • UCL – Φιλοξενία ομάδων του εξωτερικού για όλους τους Ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας μας (δώρα, επίσημα γεύματα, branding χώρου κλπ)
 • Συντονισμός ενεργειών για κάλυψη διαφημιστικών πινακίδων εντός και εκτός γηπέδου στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια με βάση τις προδιαγραφές της UEFA.
 • Συντονισμός Ενεργειών για την συνοδεία των ποδοσφαιριστών και διαιτητών στους ευρωπαϊκούς αγώνες
 • Προγραμματισμός – συντονισμός και οργάνωση Fan Day
 • Orange Shop – Γενική Διαχείριση του διαδικτυακού καταστήματος της ομάδας
 • Εμπλοκή στις διαφημιστικές εκστρατείες παρουσιάσεις προϊόντων του Orange Shop
 • Συντονισμός όλων των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας
 • Γενική Διαχείριση και συντονισμός όλων των ενεργειών μάρκετινγκ που αφορούσαν τα διάφορα τμήματα και τις διαφημιστικές εκστρατείες της εταιρείας
 • Συντονισμός ενεργειών σχεδιασμού και εκτύπωσης διαφημιστικού υλικού και άλλων εκτυπωτικών που αφορούν την εταιρεία και τους ποδοσφαιριστές (αυτόγραφα)

Ο προγραμματισμός μέχρι τον Ιούλιο του 2015 έχει οριοθετηθεί σε συνεργασία με την ομάδα εξωτερικών συνεργατών η οποία ανέλαβε το Τμήμα Μάρκετινγκ και έχουν στόχο:

 • Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας λειτουργίας όλων των υποδομών της εταιρείας (online ticketing, online orange shop)
 • Σχεδιασμός βάσης δεδομένων πελατών για ενεργοποίηση προγράμματος CRM
 • Σχεδιασμός χορηγικών προγραμμάτων για τη νέα αγωνιστική περίοδο
 • Εξεύρεση νέων χορηγών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς υφιστάμενους
 • Οργάνωση Λειτουργίας Orange Shop σε καινούρια βάση
 • Ενδυνάμωση της εικόνας των Ακαδημιών με στόχο την αύξηση των παιδιών με τη νέα αγωνιστική περίοδο
 • Προγραμματισμός λειτουργίας Loyalty Card σε συνδυασμό με CRM

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ OPERATIONS – TICKETING 2014

 • Δημιουργία και ανάπτυξη εύχρηστης ιστοσελίδας για αγορά εισιτηρίων μέσω διαδικτύου για το κοινό.
 • Αλλαγή του ηλεκτρονικού συστήματος εισιτηρίων. Συνεχής επικοινωνία με τους προγραμματιστές, για συνεχή βελτίωση του συστήματος. Σημαντικές βελτιώσεις στην χρήση με αντίκτυπο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των διαδικασιών του τμήματος η οποία θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Σκοπός η δημιουργία operations manual για την πιο εύρυθμη λειτουργία και την ταχύτερη εκπαίδευση νέων υπαλλήλων.
 • Point system-Loyalty Scheme: Σκοπός του είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών φιλάθλων μας και η ικανοποίηση του κοινού αισθήματος δικαίου σε σχέση με την διάθεση εισιτηρίων.

Προς το παρόν στο σύστημα βαθμών συμμετέχουν μόνο οι κάτοχοι διαρκείας. Έχει σχεδιαστεί ήδη η συμμετοχή και μη κατόχων διαρκείας και πιθανόν να εφαρμοστεί την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Για πρώτη φορά έχουν γίνει ενέργειες σχετικές με το σύστημα βαθμών:

 • Άγιαξ (εκτός έδρας): Αριθμός εισιτηρίων διατέθηκε βάσει προτεραιότητας με τους βαθμούς που είχαν συλλεγεί.
 • Δημιουργία εφαρμογής για τον έλεγχο των βαθμών διαδικτυακά από τον κάθε κάτοχο διαρκείας.
 • Αγία Νάπα (εντός έδρας): Οι πρώτοι 100 στη συλλογή βαθμών είχαν δικαίωμα για ένα δωρεάν εισιτήριο.
 • Εξαργύρωση βαθμών: Σε συνεργασία με το Marketing και το Orange Shop σχεδιάζεται ενέργεια εντός του Ιανουαρίου για εξαργύρωση βαθμών για προώθηση προϊόντων.

Γίνεται σχεδιασμός για την ενσωμάτωση των συστημάτων εισιτηρίων και Orange Shop για την συγκομιδή βαθμών και μέσω των αγορών στο Orange Shop.

 • Χωρίς να γίνουν δομικές αλλαγές συνεχίζουν όλες οι ενέργειες για την σωστή διεξαγωγή των αγώνων, εντός και εκτός έδρας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την σωστή συνεργασία με το ΓΣΠ, παρακολούθηση των επιτηρητών, επικοινωνία με αντίπαλες ομάδες και στάδια που μας φιλοξενούν, συνεργασία με την αστυνομία, επαφή με τους οργανωμένους οπαδούς και εσωτερικά με το τμήμα επικοινωνίας.
 • Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Champions League έγιναν συναντήσεις με τα αντίστοιχα τμήματα των αντιπάλων μας για επιχειρησιακά θέματα και θέματα εισιτηρίων. Βάσει της εμπειρίας των αντιπάλων μας προσπαθήσαμε να πάρουμε ιδέες για την συνεχή βελτίωσή μας και να αντλήσουμε από την τεχνογνωσία που κατέχουν.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τα εισιτήρια του CL. Πολλοί ασχολήθηκαν με τις κενές θέσεις στο ΓΣΠ σε δύο εκ των εντός έδρας αγώνες. Εγώ θα ήθελα αρχικά να υποκλιθώ σε αυτούς που ήρθαν, στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ για τη σημαντική οικονομική υπέρβαση του μέσα σε τραγικές οικονομικά συνθήκες. Τους ευχαριστώ και πάλι.

Όταν αποφασίζαμε την τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων είχαμε τρείς στόχους:

 1. Να επιβεβαιώσουμε οτι προτεραιότητα πρόσβασης στο στάδιο θα είχε ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ και όχι κόσμος που θα ερχόταν να δεί την Μπαρτσελόνα, την Παρί και τον ΑΓΙΑΞ ως αξιοθέατα. Αυτό επιτρέψτε μου να πω οτι επετεύχθη σε απόλυτο βαθμό.
 2. Δεύτερος στόχος ήταν η μεγιστοποίηση στον αριθμό των εισιτηρίων διαρκείας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
 3. Τρίτος στόχος ήταν η μεγιστοποίηση των εσόδων της εταιρείας, δεδομένης της εμπορικής αξίας των αντιπάλων μας και της συντηρητικής πρόβλεψης μας για έσοδα από τη βαθμολογική συγκομιδή.

 

Τα έσοδα εισιτηρίων από τους ομίλους Champions League στις τρείς συμμετοχές μας έχουν ως ακολούθως:

2008-2009

APOEL-CHELSEA: 595,310

APOEL-PORTO: 679,910

APOEL-ATLETICO: 677,490

TOTAL: 1,952,710

2011-2012

APOEL-ZENIT: 684,885

APOEL-PORTO: 725,820

APOEL-SHAKTAR: 610,365

APOEL-LYON: 987,195

APOEL-REAL: 1,416,435

TOTAL: 4,424,700

 

2014-2015

APOEL-AJAX: 763,860

APOEL-PSG: 750,980

APOEL-BARCELONA: 869,795

TOTAL: 2,384,635

 

Περαιτέρω τα Εισιτήρια Διαρκείας συγκριτικά με την περσινή χρονιά έχουν ως ακολούθως:

2013-2014: 6499

2014-2015: 7927

Από τα πιο πάνω αποδεικνύεται με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο οτι πετύχαμε και τους τρείς στόχους που είχαμε θέσει. Αποδεχόμαστε οτι για κάποιους φίλους της ομάδας το οικονομικό βάρος της παρουσίας τους αποδείχτηκε δυσβάσταχτο και αυτό μας λυπεί. Όμως η οριζόντια τιμολογιακή υποτίμηση του προιόντος του CL δεν ήταν η ενδεδειγμένη ή η εφικτή λύση. Σε κάθε περίπτωση εκεί και όπου υπήρχαν περιθώρια εξετάσαμε περιπτώσεις με ανθρωπιστικά κριτήρια χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Τμήμα επικοινωνίας

Συνεχίζουμε να διατηρούμε μια πολιτική χαμηλών τόνων και σοβαρότητας σε όλες τις δημόσιες μας παρεμβάσεις και παρουσίες. Παρότι έχουμε απωλέσει πολλούς βαθμούς συνεπεία διαιτητικών σφαλμάτων και παραλείψεων κρατήσαμε ένα επίπεδο και στο ύφος και στην ένταση των τοποθετήσεων μας. Ελπίζουμε η προσέγγιση αυτή να εκτιμηθεί και να μην θεωρηθεί ως αδυναμία. Το γεγονός οτι ο επίσημος ΑΠΟΕΛ επιδεικνύει συμπεριφορά ανάλογη της ιστορίας και του ειδικού του βάρους αποτελεί για μας συνειδητή επιλογή. Πέραν της γενικότερης προσέγγισης μας έχουν επιτευχθεί σημαντικά παράγματα στον τομέα αυτό.

 • Για το τμήμα επικοινωνίας, η ανάπτυξη σε ότι αφορά στους αριθμούς επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα αλλά κυρίως στους επίσημους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης είναι ραγδαία.
 • Η επικοινωνιακή πολιτική διέπεται από δύο παράγοντες. Την άμεση ενημέρωση αλλά και την διαδραστικότητα. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε κάτι που δεν είχε καταφέρει καμιά άλλη ποδοσφαιρική ομάδα ή γενικότερα αθλητικός οργανισμός στην Κύπρο. Να τύχει πιστοποίησης των επίσημων λογαριασμών του σε Facebook και Twitter. Στους δύο δηλαδή πιο δημοφιλείς δίαυλους επικοινωνίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 • Σε αριθμούς βρίσκεται αυτή την στιγμή στους  100,000 ακόλουθους στην Κύπρο, αριθμός που τον κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα σε παγκύπρια κατάταξη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί (Ιούλιος 51,000).
 • Στο twitter πριν από μια βδομάδα ξεπέρασε τους 8,300 followers, αριθμός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση σε παγκύπρια κλίμακα ανάμεσα σε όλους τους λογαριασμούς αθλητικού περιεχομένου. –
 • Πέραν από αυτό, λόγω της βαρύτητας που δίνουμε στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, αφού αποτελούν τον υπ’αριθμό ένα τρόπο επικοινωνίας, στη σύγχρονη εποχή, έχουν δημιουργηθεί λογαριασμοί στο ραγδαία αναπτυσσόμενο Instagram καθώς και σε τρία ακόμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε όλα, αυτή την στιγμή, ο ΑΠΟΕΛ πρωτοπορεί και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.
 • Πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τμήμα επικοινωνίας έχει κατά καιρούς δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο προσφέρει προς τον κόσμο, έχοντας μεγάλη απήχηση. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία της παρακάμερας, η οποία έχει αναιρέσει κάποια «άβατα», δίνοντας το δικαίωμα στον κόσμο να ζήσει έντονες στιγμές της ομάδας χωρίς οποιοδήποτε φιλτράρισμα. Είμαστε  ιδιαίτερα περήφανοι που διαπιστώνουμε ότι αυτό το παράδειγμα ακολουθούν σιγά σιγά και άλλες ομάδες.

Νομικό Τμήμα

 

Το νομικό μας τμήμα κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολα ζητήματα κατά το τελευταίο εξάμηνο. Η παραπομπή μας στην UEFA για άναμμα φωτοβολίδων και για το γνωστό κορεό που κρίθηκε ως κορεό πολιτικού περιεχομένου έτυχε της καλύτερης δυνατής αντίκρουσης από το τμήμα με αποτέλεσμα να αποτρέψουμε την τιμωρία της έδρας μας.

Επίσης, το τμήμα κλήθηκε να διαχειριστεί παραπομπές μας προς την Δικαστική της ΚΟΠ για ρατσιστική συμπεριφορά και για άλλες αξιόποινες πράξεις μικρής μερίδας οπαδών της ομάδας μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω οτι το νομικό τμήμα της ομάδας δεν παρουσιάζεται ενώπιον των αρμόδιων αρχών για να υποστηρίξει την ορθότητα τέτοιων αποτρόπαιων και καταδικαστέων πράξεων. Ο ΑΠΟΕΛ είναι κάθετα εναντίον οποιασδήποτε συμπεριφοράς αντιβαίνει τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα του κοινού που προσέρχεται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ειδικά στο θέμα του ρατσισμού και του νεοναζισμού, μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε ο ΑΠΟΕΛ ενάντια στο ναζισμό κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα προέβαινε σε τέτοιες συμπεριφορές ή θα επιχειρούσε να ταυτίσει την ομάδα με αυτές. Η ανοχή μας σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική και καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για να προστατεύσει τον ΑΠΟΕΛ και τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους από τέτοια φαινόμενα. Ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί ούτε να συλλάβει, ούτε να απαγορεύσ

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!