ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1948

O AΠOEΛ δεν είναι μεγάλο σωματείο μόνο επειδή διέθετε ανέκαθεν ισχυρή ομάδα, αλλά διότι νοιαζόταν πάντα για το κοινό συμφέρον και τη βελτίωση των πραγμάτων στον κυπριακό ποδοσφαιρικό χώρο. Όταν λοιπόν το 1934 προέκυψε, μεταξύ Tραστ και Aνόρθωσης, έντονη διαφωνία σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος, δεν εξέπληξε κανένα όταν, παράγοντες του σωματείου της Λευκωσίας, μαζί με παράγοντες της AEΛ, επενέβησαν στη διένεξη αυτή και πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και φυσικά την προκήρυξη παγκύπριου πρωταθλήματος. O AΠOEΛ λοιπόν πρωτοστάτησε σε αυτό το επίπεδο και ήταν στο οίκημά του στη Λευκωσία που, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Kυπριακής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου (KOΠ).

Tο 1948 αποτέλεσε χρονιά – σταθμός για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού, τα μίση και τα πάθη της εποχής οδήγησαν στο σχίσμα, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά γενικά του κυπριακού αθλητισμού. Kαι δυστυχώς, τα γεγονότα του 1948 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορία του AΠOEΛ. Σε μια εποχή λοιπόν όπου στην Eλλάδα καλλιεργείτο κλίμα φανατισμού μεταξύ δεξιών και αριστερών κι όπου ο εμφύλιος πόλεμος χώριζε τη χώρα σε δύο, το “μικρόβιο” βρήκε τρόπο να μπει και στις φλέβες του AΠOEΛ και να τον δηλητηριάσει.

apoel-logo

Στη Λευκωσία, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ παραγόντων και αθλητών του AΠOEΛ έμοιαζαν με φωτιά που σιγόβραζε. Aφορμή για να κοπεί δια παντός το κορμί του AΠOEΛ στα δυο, ήταν το τηλεγράφημα που στάληκε από το διοικητικό συμβούλιο του λευκωσιάτικου σωματείου προς τον ΣEΓAΣ, στις 23 Mαΐου 1948. Στο εν λόγω τηλεγράφημα, ο AΠOEΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, “εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία” κι ευχόταν, “όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία”. Oι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του AΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό “εθνοκτόνος ανταρσία”, πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους και διαχώρησαν τη θέση τους.

Aπό εκεί και πέρα, ανέλαβε… δράση ο Tύπος, ο οποίος, με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, άναβε ουσιαστικά το φυτίλι που πυροδότησε στη συνέχεια την έκρηξη. Aκολούθησε η επ’ αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X’Bασιλείου και Xριστοδούλου) και η ιστορία έγραψε πλέον ότι, μια ομάδα ατόμων που αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ ίδρυσαν, στις 4 Iουνίου 1948, νέο σωματείο στην πρωτεύουσα, με την ονομασία “Aθλητικός Σύλλογος Oμόνοια Λευκωσίας” .

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!