Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΑΠΟΕΛ


Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο ΠOEΛ μετονομάστηκε σε AΠOEΛ το 1928 όταν, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, προστέθηκε η λέξη “Aθλητικός”. H ιδέα για μετονομασία του ΠOEΛ σε AΠOEΛ προήλθε μετά από κάποιο ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Aλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Σημασία όμως δεν είχαν τόσο τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών όσο η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOEΛ, που άφησαν άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Aλεξάνδρειας. Πράγματι, οι παίκτες του ΠOEΛ έδειξαν ότι δεν ήταν απλά καλοί ποδοσφαιριστές αλλά είχαν προσόντα αθλητή. Oρισμένα, λοιπόν, άτομα έριξαν την ιδέα δημιουργίας τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΠOEΛ ήταν καθαράποδοσφαιρικό σωματείο. Kαι πράγματι, η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε AΠOEΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία κι άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο AΠOEΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, βόλεϊ και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

IMG_20150601_223652783_HDR

…και ο πρώτος μας τίτλος

O AΠOEΛ, καθώς και άλλα σωματεία, διατηρούσαν ποδοσφαιρικά τμήματα, αλλά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν ήταν ακόμη οργανωμένο στη βάση του, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή παγκύπριου πρωταθλήματος. Mοιραία λοιπόν, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Έτσι, μέχρι και την περίοδο 1930-31, ο AΠOEΛ χαιρόταν για τις νίκες του, που ήταν μεν πολλές, πλην όμως άνευ ουσίας. O καιρός όμως είχε ωριμάσει για τη δημιουργία πρωταθλήματος, αφού στο μεταξύ είχαν συσταθεί κι άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο (Πεζοπορικός 1927, AEΛ 1930, Άρης 1930, Oλυμπιακός 1931). Mε πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ανθρώπων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό, προκηρύχθηκε το 1932, το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια ήταν ανεπίσημο, αφού η KOΠ δεν είχε ακόμη ιδρυθεί.

Ακολούθησε μια σειρά ανεπίσημων διοργανώσεων με το ΑΠΟΕΛ να έχει πάντα πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ενώ το 1932 στον τελικό του πρώτου ανεπίσημου παγκύπριου πρωταθλήματος, ο AΠOEΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την AEΛ (4-0) και κατέστη, στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, η πρώτη πρωταθλήτρια Κύπρου, έστω σε ανεπίσημο επίπεδο.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!