ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Πουλίας

Γεώργιος Πούλιας

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1897. Φοίτησε σε ανώτερες σχολές της Αλεξάνδρειας και ακολούθως σπούδασε στο Λονδίνο. Στην Κύπρο εγκαταστάθηκε το 1922 και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλου. Ανακυρήχθηκε ισόβιο μέλος του ΓΣΠ και διετέλεσε επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Λευκωσίας. Χαρακτηρίζεται σαν ο πατέρας του ΑΠΟΕΛ αφού ήταν αυτός που υλοποίησε την ιδέα του Διομήδη Συμεωνίδη για τη δημιουργεία του ΑΠΟΕΛ. Πέθανε στις 21 Μαϊου 1958 από ανακοπή καρδίας στη Ζυρίχη.

 

Συμεωνίδης

Διομήδης Συμεωνίδης

Ο Διομληδης Συμεωνλιδης χαρακτηρίζεται ο νονός του ΑΠΟΕΛ. Ποδοσφαιριστής του Αετού (συνοικιακή ομάδα της Λευκωσίας) γνώρισε το 1926 τον Γεώργιο Πούλια και η γνωριμία τους οδήγησε στην ίδρυση του ΠΟΕΛ και ακολούθως του ΑΠΟΕΛ. Ήταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Έπαιξε ποδόσφαιρο στο ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1929, οπότε μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό στον οποίο διέπρεψε μέχρι το 1933. Το 1934 λόγω τραυματισμού επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε προπονητής του ΑΠΟΕΛ και παράλληλα αγωνιζόταν ως παίκτης. Έμεινε μέχρι το 1936 οπότε έφυγε για επαγγελματικούς λόγους για την Αφρική.

 

stilianakisΝίκος Στυλιανάκης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 18.12.1902. Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής εισήλθε το 1927 εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία. Διετέλεσε για 22 συνεχόμενα χρόνια γενικός γραμματέας του ΑΠΟΕΛ, ενώ υπήρξε για 34 συνεχή χρόνια (1934-67) πρόεδρος της ΚΟΠ, της οποίας θεωρείται ο πατέρας αφού είναι ο άνθρωπος που συνένωσε τα σωματεία σε ομοσπονδία. Με δική του επιμονή η ομασπονδία μας έγινε μέλος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Προς τιμή του η ΚΟΠ καθιέρωσε για πολλά χρόνια της Ασπίδα Στυλιανάκη (Σουπερ Καπ).

 

kustler140160Τζιόζεφ Κίουνσλερ

Ο Ούγγρος Τζίοζεφ Κίουνσλερ χαρακτηρίζεται ο πατέρας του Κυπριακού ποδοσφαίρου αφού αυτός έθεσε τα θεμέλια με τη σωστή διδασκαλία του. Για 13 συνολικά χρόνια διετέλεσε προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Είναι ο προπονητής με τον οποίο το ΑΠΟΕΛ απέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα (1935-36). Γνώστης των μυστικών του ποδοσφαίρου, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα και να αναδείξει πληθώτα άσσων που ο καθενας έγραψε τη δική του ιστορία στο ΑΠΟΕΛ. Για πολλά χρόνια υπήρξε εκλέκτωρ της Εθνικής Κύπρου.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!