Άπλυτα

Ο παττισμένος και εγκαταλειμμένος από το ΑΚΕΛ πρώην εθνικός εργολάβος σε μια τετρασέλιδη συνένταυξη-χείμαρρος μας θυμίζει ξανά πως λειτουργεί το ποδοσφαιρικό παράρτημα του κόμματος.

Διαβάστε λοιπόν τα highlights της συνέντευξης στη Goalnews:

Λέγεται συχνά ότι για να πιάσεις πρωτάθλημα στην Κύπρο πρέπει να έχεις και βοήθεια απ’ έξω. Από τη διαιτησία, από τα κέντρα αποφάσεων. Όταν η Ομόνοια πήρε πρωτάθλημα βοηθήθηκε;
Τότε κερδίσαμε τρεις φορές τον ΑΠΟΕΛ και πήραμε το πρωτάθλημα. Ποιος να μας βοηθήσει; Πέσμου ένα παιχνίδι που μας βοήθησε κάποιος.

Ένα παράδειγμα ήταν όταν η ΑΠΕΠ σας νικούσε 3-0 μέσα στο ΓΣΠ κι ο διαιτητής σάς έδωσε τρία πέναλτι και νικήσατε με 4-3. Υπήρχε κατακραυγή από τους αντιπάλους σας ότι κάτι δεν πάει καλά…
Εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη διαιτησία.

Είχατε όμως ανθρώπους που ασχολούνταν με τη διαιτησία;
Ήταν ο Στέλιος ο Μυλωνάς, ο οποίος ήταν και παρατηρητής διαιτησίας και καταλάβαινε από αυτά τα πράγματα.

Άρα έκανε καλή δουλειά την περίοδο που πήρατε το πρωτάθλημα;
Στα πρώτα παιχνίδια, ήρθε ένας στενός μου συνεργάτης στη διοίκηση και μου είπε θέλουμε 25 χιλιάδες για να αγοράσουμε παιχνίδι. Θα είχα πρόβλημα να σου πω κάτι ανάλογο αν υπέπιπτε στην αντίληψή μου; Δεν μπορώ να ξέρω αν γινόταν κάτι πίσω από την πλάτη μου.

Δεν ήταν βραχνάς για σας η σωστή αντιμετώπιση από τη διαιτησία;
Τα θέματα αυτά τα χειρίζονταν αυτοί που ασχολούνταν με την Επικοινωνία. Δεν δώσαμε χρήματα σε κανέναν για να έχουμε ευνοϊκή μεταχείριση. Εσύ προηγουμένως μου είπες ότι στον δημοσιογραφικό χώρο έγινε μετακίνηση για συγκεκριμένους λόγους κι εγώ δεν είχα ιδέα. Μπορεί κάποιος να μίλησε και να έγινε κάτι ανάλογο. «Ρε φίλε βοήθα μας και θα σου δώσουμε μία προαγωγή». Μπορεί να έγινε και να μην το πήρα είδηση. Δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη το πάρε-δώσε θα ήταν οικονομικό για να βάλω εγώ τους παράδες.

Όταν αναλάβατε την Ομόνοια οι γνώσεις σας για το ποδόσφαιρο, σε ποιο επίπεδο ήταν;
Δεν ήξερα τίποτα, ούτε παρενέβηκα ποτέ σε τεχνικά θέματα.

Προηγουμένως παρακολουθούσατε ποδόσφαιρο; Η σχέση σας με την Ομόνοια ποια ήταν την περίοδο που ήσασταν μικρός στην Πάφο. Ήσασταν Ομονοιάτης ή υποστηρίζατε κάποια ομάδα της Πάφου;
Ήμουν Ομονοιάτης λόγω της οικογένειάς μου. Τότε η Ομόνοια τα πήγαινε περίφημα και όταν μια ομάδα πάει καλά είσαι οπαδός της.

Πηγαίνατε το γήπεδο;
Από την Πάφο πώς να πάω στο γήπεδο;

Όταν ερχόταν η Ομόνοια στην Πάφο την παρακολουθούσατε;
Τότε δεν υπήρχε ομάδα της Πάφου στην Α κατηγορία. Πώς να δω την Ομόνοια;

Αναλαμβάνοντας την Ομόνοια είχατε στο μυαλό σας πώς θα χειριστείτε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και να δημιουργήσετε τους μηχανισμούς σωστής διοίκησης. Είπατε ότι δεν γνωρίζατε και πολλά πράγματα από το χώρο του ποδοσφαίρου; Στην πορεία κατάλαβα τι γίνεται. Εμένα μου έδωσαν ένα συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένη δουλειά που θα έκανε ο καθένας. Άλλοι αποφάσισαν για τη διαδικασία. Ο Δημήτρης Χριστόφιας με εμπιστευόταν εμένα ότι θα τα κατάφερνα μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Όλοι στο Δ.Σ. είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτά μου τα ανέλυσε ο Νίκος Δημητριάδης, τότε Επαρχιακός του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Πάντοτε ο Επαρχιακός Λευκωσίας είναι αυτός που ασχολείται με την Ομόνοια.

Είχατε τακτική επαφή με το Νίκο Δημητριάδη ή ήταν η μοναδική φορά που συναντηθήκατε; Όταν εκλέγηκε το Συμβούλιο μιλούσα με τον Χριστόφια. Αυτή ήταν η οδηγία. «Θα μιλάς μαζί μου»! Αλλά τη διαδικασία ποιοι θα ήταν υποψήφιοι και τι αρμοδιότητες θα είχε ο καθένας, μου την είπε ο Νίκος Δημητριάδης, πιστεύω καθ’ υπόδειξη του Χριστόφια.

Να σας πω τι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;  Εσείς ήσασταν και στο προηγούμενο Συμβούλιο; Ασχολούμουν με τα γηπεδικά.

Με πρόεδρο το Δώρο Σεραφείμ. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο οι εισφορές σας στην Ομόνοια ήταν ελάχιστες. Μόνο 5-10 χιλιάδες λίρες.
Έδωσα τους κάτι παραπάνω…

Και ξαφνικά έρχεστε και ξοδεύετε εκατοντάδες χιλιάδες, πολλά εκατομμύρια. Αυτό το γεγονός ξένισε ιδιαίτερα τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, στην προηγούμενη διοίκηση με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι εισφορές του να είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ μόλις αναλαμβάνει πρόεδρος να ξοδεύει αλόγιστα εκατομμύρια; Αυτός ο άνθρωπος που αγαπά τόσο πολύ την Ομόνοια, γιατί δεν εισέφερε και στο παρελθόν;
Ενεργούσα καθ’ υπόδειξη του Δημήτρη Χριστόφια. Μου είπε, «ότι θέλει το σωματείο θα το κανονίζω». Ο στόχος ήταν να πιάσει η Ομόνοια το πρωτάθλημα να έχει επιτυχίες, αυτές ήταν οι οδηγίες που είχα. Το είχε υποσχεθεί στον κόσμο που τον εξέλεξε. Κι επίσης, η καλή πορεία της Ομόνοιας θα βοηθούσε στην επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ως πρόεδρος, σας δέχτηκαν με θέρμη με αγάπη;  Ή υπήρχαν κάποιοι που σας έβλεπαν επιφυλακτικά;
Ο Τζιοβάνης ήταν υποσκαπτικός. Ο Τζιοβάνης… Διότι ήθελε να γίνει εκείνος πρόεδρος.

Ενδεχομένως να είχε κι εκείνος υποσχέσεις ότι θα αναλάμβανε πρόεδρος; |
Δεν ξέρω τι υποσχέσεις είχε.

Ήταν δυνατός οικονομικός παράγοντας.
Δεν ξέρω… Η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν στην επαρχία Αμμοχώστου. Εκείνο που ξέρω είναι ότι μας φώναξε ο Άντρος Κυπριανού σπίτι του και του είπε να κάτσει φρόνιμος. Αν πάεις πίσω και δεις τα γεγονότα, επόκατσε ο Τζιοβάνης. Δέχτηκε να γίνει αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και να βάλει κι ένα δυο άτομα δικά του. Αν δεν κάνω λάθος τότε εισηγήθηκε τον Πέτρο Πέτρου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εσείς όμως τον εμπιστευόσασταν ως υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος;
Τον προπονητή, τον Τούτιτς, ποιους παίχτες θα πιάσουμε, εκείνοι έκαναν τις εισηγήσεις. Εγώ δεν είχα κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ, τον έβαλαν στη διοίκηση, δεν είχα κανένα λόγο να μην το δεχτώ. Εκείνο που άλλαξε στην πορεία, ήταν όταν ήρθε ο Χριστάκης Γεωργίου. Εγώ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα έμενε ακέφαλο. Ο Τζιοβάνης ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν μπορούσε να ήταν καθημερινά στις προπονήσεις και να τρέχει το «Ηλίας Πούλλος» και οι υπόλοιποι που ήταν στην εφορία, δεν ήταν εύκολο να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Όταν συζήτησα με τον Χριστόφια και ακολούθως με τον Άντρο Κυπριανού, φαίνεται ότι ο Χριστόφιας παρέπεμψε το θέμα στον Άντρο, ότι πρέπει να βρούμε κάποιον να βάλουμε εκεί στην εφορία ποδοσφαίρου, ως τεχνοκράτη, επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μου έδωσαν τον Χριστάκη Γεωργίου.

Ο οποίος κατά καιρούς είχε αντιπάθειες κι έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον κόσμο, αλλά εσείς τον στηρίζατε με μανία.
Θεωρούσα ότι ήταν έντιμο παιδί. Δούλευε πάρα πολύ στην Ομόνοια και η δική μου άποψη είναι ότι ήταν ένα έντιμο παιδί.

Μεταγραφή Χριστοφή
«Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, στην ψαροταβέρνα Πυξίδα, έφαγα μαζί με τον Άντρο Κυπριανού. Για την περίπτωση Χριστοφή γνώριζαν μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού»
Και προσθέτει: «Τι σχέσεις είχα εγώ με το Παραλίμνι; Επειδή η εταιρεία μου κατασκεύασε τον παραλιακό δρόμο του Πρωταρά και συνεργάστηκα με ένα εργοστάσιο για την πρώτη ύλη. Πέτρες του Καρούσου του γνωστού αρούσου και του Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ονήσιλου Σωτήρας απ’ όπου ξεκίνησε ο Δημήτρης Χριστοφής».
Αν είχε μερίδιο στη μεταγραφή ο Ονήσιλος: «Ναι. Ο Γιάννης Ιωάννου με εκτιμούσε πάρα πολύ λόγω της συνεργασίας που είχαμε κάνει, για τον παραλιακό δρόμο. Μου είπε «Μιλτιάδη αν θέλεις να γίνει η μεταγραφή θα σου την κανονίσω και δεν θα μάθει κανένας τίποτε, διότι έχω και εγώ μερίδιο στη μεταγραφή». Ερεύνησα το θέμα Χριστοφή με διάφορους που καταλάβαιναν από μάππα. Π.χ. ένας που ρώτησα ήταν ο προπονητής Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής. Ρώτησα άλλους ένα-δύο και τον θεωρούσαν το καλύτερο ταλέντο της Κύπρου».
Για το ότι δεν παζάρεψαν τα χρήματα που ζήτησαν Ονήσιλος και Ένωση:
«Εγώ είχα οδηγίες, πρέπει να τον κλείσουμε. Οι οδηγίες ήταν ανεξαρτήτως κόστους έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν έκανα τίποτα μόνος μου, πίσω από κλειστές πόρτες. Στο Παραλίμνι ήταν μαζί μου και ο Τζιοβάνης».
Για τις επιταγές:
«Αφού η εταιρεία μου ήταν η μόνη που μπορούσε να πληρώσει. Εξέδωσε επιταγές της εταιρείας μου και για τον Ονήσιλο και για το Παραλίμνι. Να σου αποκαλύψω και κάτι. Ο πρόεδρος του Παραλιμνίου μού είπε να βγάλω τις επιταγές και δεν θα τις κατέθετε αμέσως στην τράπεζα για να με διευκολύνει. Την επόμενη μέρα πήγε στην τράπεζα και εξαργύρωσε 800.000 λίρες cash!».
Η πληρωμή δεν ήταν με δόσεις;
«Εξέδωσε τέσσερις επιταγές τις οποίες ήθελε να είναι η ημερομηνία της συμφωνίας μας. Εκείνο το βράδυ. Αλλά μου υποσχέθηκε ότι δεν θα τις κατέθετε όλες, αλλά σταδιακά».
Γιατί κρατήθηκε μυστική η μεταγραφή:
«Διότι εκεί στα Κοκκινοχώρια δεν ήθελαν να τον δώσουν της Ομόνοιας. Είναι ο Γιάννης Ιωάννου που με βοήθησε, επειδή γνωριζόμασταν επαγγελματικά».
Ποιοι άλλοι ήθελαν τον Χριστοφή, είχε ακουστεί για Ανόρθωση και Απόλλωνα: «Νομίζω και ο ΑΠΟΕΛ. Εγώ πήγα μυστικά για να μη χαλάσει η μεταγραφή. Το ήξεραν μόνο ο Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού. Και ο Γιάννης που με περίμενε στο Παραλίμνι. Είπε μου «έλα δακάτω τζιαι θα σου τον κανονίσω χωρίς να ξέρει κανένας τίποτε».
Για τον Αλωνεύτη
“Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά στο Χίλτον μου έκανε κακή εντύπωση. Ήταν τα νύχια του βαμμένα… μαύρα! Ο κόσμος όμως Αλωνεύτης, Αλωνεύτης, Αλωνεύτης!” και συμπλήρωσε: “Εγώ αναφέρω τι μου έκανε εντύπωση. Επερίπαιζε με για πολύ καιρό”.

Στη συνέχεια έγινε πιο αποκαλυπτικός: “Ο ίδιος ο νεαρός. Τον εκπρόσωπό του τον είδα την ημέρα που θα τον κλείναμε στα γραφεία της Ομόνοιας. Ήταν μαζί με τον Τζιοβάνη και μας είπε ότι ο παίκτης θα έκλεινε στην Ανόρθωση με 750.000 ετησίως. Μας είπαν ότι δεν θέλουν να αδικηθούν και ότι προτεραιότητά τους ήταν η Ομόνοια”.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα είπε: “Δεν ξέρω, μπορεί να με περίπαιζαν. Εγώ είχα ένα στόχο και οδηγίες να φτάσω στο στόχο. Ανεξαρτήτως κόστους. Διότι δεν είχε σημασία αν δίναμε 5 εκατομμύρια παραπάνω για να φτάσω στον στόχο”.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!