Γιατί οι ομάδες από το Ισραήλ ονομάζονται Μακάμπι ή Χάποελ;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, πως οι ομάδες που προέρχονται από το Ισραήλ έχουν την ονομασία Μακάμπι ή Χάποελ ακολουθούμενο από την πόλη στην οποία βρίσκεται η έδρα της εκάστοτε ομάδας (π.χ. Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χαποέλ Χάιφα κτλ). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις ονομασίες 2 αθλητικών οργανώσεων. Ας δούμε τι αντιπροσωπεύει η κάθε μια!

ΜΑΚΑΜΠΙ
Το 1921, κατά τη διάρκεια του 12ου Παγκόσμιου Ιουδαϊκού Συνεδρίου, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός οργανισμού ο οποίος θα είχε υπό τη σκέπη του όλα τα εβραϊκά αθλητικά σωματεία του κόσμου. Το όνομα του οργανισμού αυτού ήταν (και είναι) Maccabi World Union (Παγκόσμια Ένωση Μακάμπι).Η ονομασία «Μακάμπι» προέρχεται από τους Μακκαβαίους οι οποίοι ήταν και αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν τη «Μεγάλη Ιουδαία» πριν αυτή κατακτηθεί από τους Ρωμαίους.

Η Maccabi World Union εκτείνεται σε 5 ηπείρους και περισσότερες από 50 χώρες, με περίπου 400.000 μέλη. Στην Ελλάδα υπάρχει ο Αθλητικός Σύλλογος Μακάμπι Θεσσαλονίκης. Η οργάνωση αποτελείται από έξι συνομοσπονδίες: ισραϊλινή Μακάμπι, ευρωπαϊκή συνομοσπονδία Μακάμπι, βορειοαμερικανική συνομοσπονδία Μακάμπι, λατινοαμερικανική συνομοσπονδία Μακάμπι, νοτιοαφρικανική Μακάμπι και αυστραλίανή Μακάμπι. Τέλος, οι ομάδες που φέρουν το Μακάμπι, θεωρούνται αυτές που εκπροσωπούν την Αστική Τάξη.

ΧΑΠΟΕΛ
Η Χάποελ, είναι η μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση εντός του Ισραήλ και ιδρύθηκε το 1926 ως οργανισμός του Εργατικού Συνδικάτου του Ισραήλ, με σκοπό την φυσική αγωγή και την καλλιέργεια αθλητικής κουλτούρας των εργατών. Αφορμή για την ίδρυση της οργάνωσης, στάθηκε η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στη Χάιφα από εργάτες τον Απρίλιο του 1924, την οποία ονόμασαν «Hapoel».

Η ονομασία «Χάποελ» σημαίνει στην εβραϊκή γλώσσα «εργάτης» και στις αρχές λειτουργίας της οργάνωσης είχε μεγάλη αντιπαλότητα με την έτερη αθλητική οργάνωση του Ισραήλ τη Μακάμπι, σε σημείο που να διοργανώνει δικά της πρωταθλήματα. Το σήμα της Χάποελ έχει κόκκινο χρώμα και έναν αθλητή ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε ένα σφυρί και ένα δρεπάνι, παγκόσμια σύμβολα του Σοσιαλισμού.

Πηγή: mentality10.com

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X