Οι δυσκολίες της Μπαρτσελόνα

H Mπαρτσελόνα φαίνεται ότι πηγαίνει προς ένα ακόμη τρεμπλ φέτος εμφανίζεται στην τριάδα του καταλόγου της Deloitte με τις ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα, έχει ένα από τα 3-4 ισχυρότερα brand name παγκοσμίως, ο Μέσσι και ο Νευμάρ είναι στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα των ποδοσφαιριστών που πουλάνε τις περισσότερες φανέλες αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Μα, είναι δυνατόν;» είναι εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος. Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα είναι ήδη εδώ. Η καλή πορεία της ομάδας, όμως, λειτουργεί ως παραβάν που τα κρύβει.

Στο απαιτητικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται ομάδες όπως η Μπάρτσα, το χρήμα είναι σαν καύσιμο. Οσο το έχεις προχωράς. Η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει να δεί το «τεπόζιτο – ταμείο» να μην γεμίζει ούτε μέχρι την μέση.

Κινδυνεύει να γίνει ομάδα μικρών διαδρομών, αφού μόνον γι΄αυτές θα φτάνει το «καύσιμο». Η Μπάρτσα εδώ και ένα μήνα πιέζει για την ανανέωση της χορηγίας της φανέλας της, με μεγαλύτερο αντίτιμο από τα 30 εκατ. ετησίως που παίρνει σήμερα και το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των βασικών ανταγωνιστών της.

Το ίδιο επιδιώκει να κάνει και στην συμφωνία με την ΝΙΚΕ καθώς αυτή είναι χαμηλότερη και από εκείνην της PUMA με την Αρσεναλ. Η συμφωνία της Ρεάλ με την Adidas, για παράδειγμα, είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Μπάρτσα με την ΝΙΚΕ.

Ενας άλλος οικονομικός πονοκέφαλος για τους μπλαουγκράνα έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Φέτος αλλάζει ο τρόπος διανομής τους με αποτέλεσμα να ενισχύονται σημαντικά όλες οι υπόλοιπες ομαδες της La Liga –ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες- και να υφίστανται σημαντικές απώλειες η Μπάρτσα και η Ρεάλ.

Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στις μικρότερες ομάδες να κρατούν τους ταλαντούχους τους ποδοσφαιριστές, αφού θα έχουν πιο πολλά χρήματα ενώ τα περισσότερα χρήματα που θα έχουν και οι αγγλικές ομάδες, θα κάνει πολύ δυσκολότερη την κίνηση των καταλανών στο μεταγραφικό παζάρι.

Το ταμείο της Μπάρτσα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις συμφωνημένες αυξήσεις στα συμβόλαια Μέσσι και Νευμάρ που φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ και «φορτώνουν» τον προϋπολογισμό του συλλόγου, γεγονός που μπορεί να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις στο ffp.

Το συμβόλαιο του Μέσσι από 22.8 εκατ. με τις αυξήσεις θα φθάσει τα 39,4 εκατ και με τους φόρους θα αγγίξει σχεδόν τα 80 εκατ, ενώ του Νευμάρ από τα 9,1 θα φθάσει τα 17,6 και μαζί με τους φόρους (αν υπογράψει και νέα συμφωνία το καλοκαίρι, όπως λέγεται) θα ξεπεράσει τα 40 ετησίως.

Η εφημερίδα AS έγραψε πριν λίγες μέρες ότι η Μπάρτσα έχει να υπολογίσει τις αυξήσεις και στα συμβόλαια των Ινιέστα και Σουάρες ενώ πλησιάζει στην λήξη του και το συμβόλαιο του Μπούσκετς. Το σταυρόλεξο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν σκεφθεί κάποιος ότι η ισπανική Liga έχει συμφωνήσει σε ένα σάλαρι καπ, ύψους 421 εκατ. ευρώ. Η Μπάρτσα, τώρα, βρίσκεται ήδη στα 419 χωρίς τις αυξήσεις.

Αυτή η κατάσταση κάνει αφάνταστα δύσκολη την απόκτηση καλών ποδοσφαιριστών όπως ο Πογκμπά ( που πολύ τον θέλουν στην Βαρκελώνη) ενώ θα υποχρεώσουν την ομάδα να «ξελαφρώσει» το ρόστερ της.

Κλείνοντας, να θυμίσω ότι ο Γκουαρντιόλα από το καλοκαίρι θα κάθεται στον πάγκο της Μαντσεστερ Σίτυ, όπου υπεύθυνος για τις μεταγραφές είναι ο Τσίκι Μπεκιριστάιν αρμοδιότητα που είχε και στην Μπάρτσα.

πηγη: sdna.gr

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!